6. helmikuuta 2018

Olutpajan oluttasting Stone'sissa 1.2.2018


HOK-Elannon Elämyspäivien yhteydessä järjestettiin Stone'sissa ilmainen Olutpajan oluiden tasting. Panimo sijaitsee Pälkäneellä Rönnvikin viinitilan yhteydessä. Oluita oli esittelemässä Olutpajan panimomestari Timo Jukka, ja Loppasuita edusti Jussi.


Ensimmäinen olut oli Maltaan haukka (Dark Ale; 5,6 %), josta on olemassa myös miedompi 4,7 % maitokauppaversio. Olut oli tuoksultaan karamellinen, keksinen ja taatelinen. Taustalta erottui häivähdys kahvia. Maku jatkoi karamellisella linjalla, siinä oli myös paahteisuutta, lakritsaa ja kahvia. Jälkimaku kallistui eniten kahvin puoleen. Ihan maukas dark ale.

Toinen olut oli M20 Extra Strong Bitter (Bitter; 5,6 %). Timon mukaan Yhdysvalloissa oluttyyliä kutsuttaisiin ESB:ksi, mutta Euroopassa ESB on Fuller'sin oman oluensa nimeksi rekisteröimä tavaramerkki. Bitterisyyttä ei oluessa kovin paljoa kuitenkaan ollut. Aromimaailma oli hedelmäinen ja yrttinen, jopa hieman päärynäinen ja omenainen. Tämä olut ei oikein säväyttänyt.Seuraavana oli vuorossa Olutpajan Porter (5,6 %). Sekä tuoksun että maun aromeissa oli paahteisuutta, tummaa suklaata ja taatelia. Maussa oli niiden lisäksi myös kahvia. Jälkimakua hallitsivat puolestaan tumma suklaa ja taateli. Maukas porter, vaikka kokonaisuus olikin hieman vetinen.

Tummasta oluesta siirryttiin yllättäen American Pale Aleen. Olutpajan APA on tarjolla vain hanamyynnissä, ja sen jokainen erä on erilainen. Tällä kertaa maistelussa oli seitsemäs erä eli APA 7 (5,6 %). Aromimaailma oli APA:lle tyypillisesti trooppisen hedelmäinen, greippinen ja mangoinen. Jälkimaussa maistui myös appelsiini. Tyylipuhdas, mutta yllätyksetön APA.

Viimeinen olut oli IPA 4 (6,0 %) eli neljäs IPA-versio. Sekä tuoksu että maku tarjosivat sitrusta, greippiä ja appelsiinia. Katkeruutta oli Jussin makuun sopivasti, ja tämä olikin hänen suosikkinsa oluista.

Panimomestarilta kysyttiin uuden alkoholilainsäädännön vaikutuksista, sillä suurin osa oluista hipoo maitokaupassa sallittua 5,5 % vahvuutta. Ainakaan tällä hetkellä Olutpaja ei suunnittele alkoholiprosenttien laskemista. Tastingin loppuvaiheessa ravintolaan alkoi tulla muita asiakkaita, joten osa panimomestarin puheista jäi kuulematta mölyn vuoksi.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti