I ♥ Wine Festival Teatteri Forumissa 6.6.2019

Viinilinna järjesti I ♥ Wine Festival -tapahtuman toisen kerran Teatteri Forumissa 6.-7.6.2019. Saimme Viinilinnalta kutsun tapahtumaan ja kävimme paikalla torstaina.

Viime vuoden tapaan tapahtuman sisäänpääsy oli ilmainen. Maistelulipukkeet maksoivat 3 €/kpl, ja juomat olivat 1-2 lipukkeen hintaisia.

Tarjolla oli yli 100 viinin lisäksi viskejä, ginejä, cocktaileja ja mietoja uutuuksia. Päivä oli kuuma, joten miedot uutuudet sekä cocktailit kiinnostivat meitä enemmän kuin viinit - mikä oli sinänsä harmi, koska nyt olisi ollut hyvä tilaisuus tutustua uutuusviineihin.

Oikeastaan uhkasimme seisoa koko tapahtuman ajan Alexandre Bonnet'n samppanjoiden äärellä, koska tuuletin puhalsi miellyttävän viileää ilmaa ja tarjolla oli samppanjaa. Tarvitseeko sitä muualle mennäkään? (Menimme kuitenkin.) Meitä miellyttivät suuresti uutuusrosé, marjainen ja hieman paahteinen Rosé Champagne Extra Brut (39,49 €) sekä rapsakka ja omenainen Expression Organic Brut -luomusamppanja.

Mietojen juomien puolella silmään osui Ägräsin uusi Ägräs Gin Long Drink with Carrot. Äpy-lehden kunniaksi tehdyn version olimme bonganneet jo aiemmin, mutta emme olleet ehtineet vielä maistaa sitä, joten tartuimme nyt tilaisuuteen. Äpy-version lisäksi saatavilla oli myös teekkarihuumoriton versio.

Akvaviittipohjainen, nokkosella maustettu Ägräs Long Drink oli viime kesän suosikkejamme eikä porkkanalla maustettu ginipohjainen lonkero ollut myöskään hassumpi, oikeastaan porkkana sopi oikein hyvin juoman mausteeksi, vaikka se ensin kuulostikin... terveelliseltä.

Kun nyt raikkaiden, mutta myös makeiden (mutta ei liian makeiden) mietojen juomien makuun pääsimme, niin maistoimme samalla Ginger Joe -kattauksen alkoholittomasta versiosta päärynällä maustettuun versioon. Aina yhtä hyvien inkiväärisien juoman jälkeen Moscow Mule -drinkki alkoi houkutella Marjutia (joka rrrakastaa inkivääriä) - ja onneksi sitä oli saatavilla yläkerran cocktailbaarista.

Paitsi että sitä ennen testasimme myös uudet Echo Falls Spritzerit. Peach & Mango oli odotetun mangoinen ja persikkainen ja Summer Berries taas marjainen. Maitokauppavahvuiset, viinipohjaiset juomat ovat vahva vaihtoehto kesäjuomaksi, jos mieli tekee jotain makea(hko)a, mutta siideri ei maistu.

Yläkerrassa Jussi pääsi irti viskien pariin, kun taas Marjut sortui Limoncello Spritzeriin - ja kyllä se siinä lämpötilassa maistuikin. Sen jälkeen houkutteli Daiquiri, josta päästiin sujuvasti maistamaan pikkiriikkinen tilkkanen indonesialaista rommia eli By the Dutch Batavia Arrack Indonesia Rumia (50,39 €), joka oli Marjutin mielestä ilahduttavan hyvää (ja Jussin mielestä ei ehkä niinkään). Saattaa myös olla, että tämän kesän rommidrinksut tehdään Bayou Whitesta (29,24 €)... Lisäksi ginimaiden listalle pääsi Skotlanti raikkaalla Caorunn-ginillään (49,98 €).

Tintti-sarjakuvissa kapteeni Haddockin mielijuoma on Loch Lomondin viski. Alun perin Haddock joi Johnnie Walkeria, mutta Hergé halusi korvata sen keksityllä viskimerkillä. Myöhemmin selvisi, että Loch Lomond on oikea tislaamo, joka toimi 1814-1817 ja aloitti toimintansa uudelleen vuonna 1965. Suomen Mallaswhiskyseuran 20-vuotisjuhlapullote on kyseisen tislaamon valmistama Loch Lomond Single Malt Scotch Whisky Cask no. 433 (129,99 €), joka on nimensä mukaisesti tynnyri n:o 433:sta vuodelta 1998. Aromeiltaan viski oli savuinen sekä hieman kuivahedelmäinen ja tervainen. Hyvä viski on juhlajuomaksi valittu.

Saman tislaamon Inchmurrin Madeira Wood Finish Single Malt (49,99 €) oli puolestaan hedelmäkakkuinen, toffeinen, hunajainen ja vähän mausteinen sekä sitruksinen. Inchmurrin 12 yo ei ole tällä hetkellä Alkon valikoimissa. Se oli tuoksultaan pähkinäinen, kypsän omenainen ja mangoinen. Maussa oli lisäksi hieman sitrusta ja mausteisuutta, jotka tasapainottivat makeita aromeja. Näistä kahdesta Madeira Wood Finish oli enemmän Jussin mieleen.

Hankey Bannister Heritage (29,98 €) perustuu 1920-luvulla tehtyyn pullotteeseen, joka löydettiin avaamattomana 2010-luvun alussa. Hankey Bannister analysoi pullon sisällön ja loi sen perusteella lähes sata vuotta vanhan juoman uudelleen. Viski oli aromeiltaan hieman savuinen, maltainen, karamellinen, vaniljainen ja mausteinen. Maussa oli lisäksi hieman hunajaa.

AnCnoc 12 Year Old Single Malt (54,99 €) oli tuoksultaan hedelmäinen, aprikoosinen, mandariininen ja karamellinen. Maussa oli appelsiininkuorta ja kypsää omenaa. Old Pulteney 12 Year Old Single Malt (49,99 €) oli tuoksultaan kuivahedelmäinen, toffeinen ja vaniljainen. Maussa oli tuoksun aromien lisäksi hieman merisuolaa ja turvesavua. Speyburn 10 Year Old Single Malt (45,99 €) oli aromeiltaan sitruksinen, appelsiininen ja yrttinen.

Ehdimme kuin ehdimmekin myös viinien pariin. Marjut haluaisi mainita Wine Chat Pink AF Pinot Grigio Rosen (9,99 €), jonka etiketti oli hurmaava. Viini oli kivan hedelmäinen kesärosee.

Brittiläiset kuohuviinit ovat miellyttäneet pitkään, joten Henners Reserve Brut (36,75 €) piti myös maistaa. Sen tyylikäs paahteisuus yllätti iloisesti, ja melkein tekisi mieli laittaa se riviin samppanjoiden kanssa ja testata, erottaako esimerkiksi rakas ystävämme Kallion kirjeenvaihtaja sen joukosta.

Hardysin Brave New World -sarjasta olivat maisteltavina Shiraz Black Edition 2016 (14,99 €) ja White 2017 ( Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Beaurot; 14,99 €). Tuhdin marjainen Shiraz Black Edition olisi oivallinen grillausviini, kun taas hapokkaan viheromainen White 2017 voisi mennä sellaisenaan tai vaaleiden kalojen kanssa.

Päätimme tapahtuman italialaisiin viineihin. Armigero Barbera d'Asti Superiore 2016 (14,99 €) ja Roberto Sarotto Barbaresco Riserva 2013 (23,09 €) olivat molemmat erinomaisia.

Summa summarum

Tapahtuman nimestä huolimatta viinejä tuli maisteltua melko vähän, mutta aika suuri osa niistä oli jo entuudestaan tuttuja. Monipuolinen juomatarjonta - drinkit, miedot juomat, oluet - oli plussaa.