Kesäkuun kuukauden klassikko: uudet perunat ja paistetut ahvenet, sauvignon blanc ja lager

Kesän klassikkoruoka ovat tietenkin uudet perunat. Sillipurkin avaamisen sijaan paistoimme perunoiden seuraksi ahvenia.



Laroche Sauvignon Blanc L 2017
IGP Pays d'Oc, Languedoc, Ranska; Sauvignon Blanc; 9,98 €
Tuottaja Domaine Laroche
Etiketin mukaan intensiivinen ja herkkä
Rypäleen mukaan kuivia ja hapokkaita viinejä, yrttejä, pistävyyttä, nokkosta, karviaista, herukkaa, "kissanpissaa karviaispuskassa", kasvuolosuhteiden mukaan aromeja ruohosta trooppisiin hedelmiin

Paistettujen ahvenien seuraksi valikoitui sauvignon blanc, koska sen hapokkuuden sanottiin sopivan voissa paistetun kalan kanssa.

Viinin tuoksussa on aluksi runsaasti ananasta ja trooppisia hedelmiä, jopa niin runsaasti, että sauvignon blancille tyypilliset herukanlehti ja karviainen jäävät suurimmaksi osaksi hedelmäisyyden varjoon. Myös viinin maku on aluksi lempeän hapokas ja tuoksun tapaan runsaan hedelmäinen. Ilmaantumisen myötä hedelmäisyys väistyy sekä tuoksusta että mausta valkoherukan ja karviaisen tieltä, mutta siltikään tämä viini ei ole terävän hapokas viini uusiseelantilaisten sauvignon blancien tapaan, vaan yllättävän miellyttävä tuttavuus.

Ruoan kanssa viini sopi hyvin. Toisaalta viinin maku jyräsi hieman ruoan hentoa makumaailmaa, kun jokainen kulaus tuntui trooppisten hedelmien räjähdykseltä, toisaalta taas viinin hapokkuus puhdisti suusta hyvin voissa paistetun ja voisulan kanssa tarjoillun kalan rasvaisuutta. Kokonaisuutena yhdistelmä kääntyi plussan puolelle.

Tornion Panimo Original Lapland Lager
Suomi, lager, 5,2 %, 33 EBU; 3,50 € Sellon K-Citymarketissa
Tuottaja Tornion panimo

Lager on yleisnimi pohjahiivaoluille, joiden varastokäyminen tapahtuu viileässä ja joiden käymisaika on melko pitkä. Lagerit ovat yleensä kevyen maltaisia ja miedosti humaloituja.

Lager valikoitui oluttyyliksi, koska emme halunneet olutta, joka jyräisi ahvenen miedon maun alleen. Tornion Panimon Original Lapland Lager on puolestaan lageroluiden suomalainen klassikko. Se on valmistettu alkuperäisellä reseptillä, jolla Lapin Kulta valmistettiin vuonna 1964 sen tullessa markkinoille. Olut on valmistettu yhteistyössä Lapin Kullan entisen tehtaanjohtajan ja panimomestarin Leo Andelinin kanssa ja se oli aikaisemmin nimeltään Original 1964 Lager.

Kullankeltainen olut on tuoksultaan maltainen ja hieman karamellinen. Mukana on myös hieman hedelmäisyyttä. Pehmeä maku toistaa tuoksun aromeja. Katkeruutta on kohtalaisesti. Kokonaisuus on raikas. Ruoan kanssa olut toimi oikein hyvin. Katkeruutta oli sen verran, että voisulan rasvaisuus huuhtoutui suusta oluen mukana. Lisäksi oluen maltaisuus toimi hyvin ahventen ruisjauhokuorrutteen kanssa.


Uudet perunat ja paistetut ahvenet


Uudet perunat

Uusien perunoiden keittämisessä kannattaa muistaa muutama niksi:

  • laita pestyt perunat kiehuvaan, (meri)suolalla ja tillillä maustettuun veteen 
  • keitä noin 15 minuuttia tai perunoiden koon mukaan, kunnes perunat ovat lähes kypsiä
  • kaada keitinvesi pois, nosta kattila takaisin liedelle ja anna kosteuden haihtua
  • hienonna päälle tilliä

Paistetut ahvenet

n. 500 g ahvenia fileenä tai pannuvalmiina
1 dl ruisjauhoja
1 tl suolaa
valko- tai mustapippuria oman maun mukaan
voita paistamiseen

Sekoita jauhot ja mausteet ja kieritä ahvenet jauhoseoksessa. Voit myös laittaa jauhot muovipussiin ja ravistella ahvenia siinä, kunnes ne ovat joka puolelta jauhoisia. Paista voissa.

Tarjoile perunat ja ahvenet esimerkiksi kevätsipulilla ja tillillä maustetun voisulan tai voinokareen kanssa.