Heinäkuun kuukauden klassikko: gazpacho, valkoinen tempranillo ja savusaison

Gazpacho eli kylmä tomaattikeitto on alunperin andalusialainen ruoka, joka on levinnyt varsinkin muualle Espanjaan, Portugaliin ja Latinalaisen Amerikan maihin. Alunperin gazpacho valmistettiin sekoittamalla kuivahtanutta leipää, oliiviöljyä, valkosipulia ja viinietikkaa. Tomaattia ja paprikaa alettiin käyttää keitossa niiden saavuttua Eurooppaan 1500-luvun alussa.

Pago del Vicario Blanca de Tempranillo 2017
Vino la Tierra de Castilia, Espanja; Tempranillo; 13,63 €
Tuottaja Pago del Vicario
Etiketin mukaan yhden viinitilan vapaasti valuneesta rypälemehusta tehty viini
Rypäleen mukaan marjoja, luumua, tupakkaa, vaniljaa, nahkaa, yrttejä

Gazpacho ja muut tomaattipitoiset ruoat vaativat viiniltä sopivasti hapokkuutta, jotta tomaatin hapokkuus ei saa viiniä maistumaan pliisulta. Bongasimme Alkon hyllyltä Tempranillo-rypäleestä tehdyn valkoviinin, joka kiinnosti sen verran, että päätimme kokeilla sitä gazpachon kanssa.

Viinin tuoksussa on päällimmäisenä trooppisia hedelmiä, ananasta ja hunajamelonia sekä aavistus päärynämehujäämaista makeutta. Niiden lisäksi tuoksussa on valkoherukkaa ja karviaista sekä limeä ja keltaista omenaa. Samat aromit toistuvat myös kuivassa ja hapokkaassa maussa, joka on kuitenkin runsaan hedelmäisyyden ansiosta miellyttävän pehmeä. Jos tätä viiniä maistaisi sokkona, sen herukkaisuus veisi ajatukset sauvignon blancin suuntaan, toisaalta taas omenaisuus muistuttaa tammittamattomasta chardonnaysta.

Ruoan kanssa viini käy hyvin, sen hapokkuus riitti tomaatin hapokkuudelle eikä kumpikaan jyrännyt toista. Manchegon kanssa se ei ollut aivan täydellinen pari, mutta komppasi hyvin keiton päälle ripoteltua paahdettua serranokinkkua myöskin hapokkuutensa ansiosta, se puhdisti hyvin suusta kinkun rasvaa. Ruoan jälkeen loppu viini maistui sellaisenaan.

Ruosniemen Musta Lomittaja
Suomi, saison, 6,3 %, 34 EBU; 4,00 €
Tuottaja Ruosniemen panimo

Saison on Belgian ranskankieliseltä alueelta kotoisin oleva pintahiivaolut. Saison oli alun perin kesäolut, jota pantiin maatiloilla maaliskuussa kesää varten ja sen nimi oli alkujaan saison de mars. Saisonit ovat yleensä aromeiltaan belgihiivaisia, hedelmäisiä, yrttisiä ja mausteisia.

Gazpacholle tai tomaattikeitoille ylipäätään suositellaan lageria, vehnäolutta, saisonia tai savuolutta. Kun Alkosta löytyi savusaison, valinta oli helppo.

Musta Lomittaja on väriltään tummanruskeaa, lähes mustaa. Beigeä vaahtoa muodostui kaadettaessa runsaasti. Oluen tuoksussa on paahteisuutta, savua ja tummapaahtoista kahvia. Katkerahkossa maussa on samoja aromeja ja siinä on myös tervaa sekä lakritsaa. Jälkimaku on savuinen ja tervainen. Saisoniksi tätä ei kyllä tunnistaisi. Erinomainen olut. Ei ihme, että tämä on valittu maailman parhaaksi savuolueksi World Beer Awards 2017:sä.

Gazpahon kanssa olut toimi erittäin hyvin. Savuisuus ja tomaatti komppasivat toisiaan mukavasti.

Gazpacho (3-4 hlölle)

5 kpl kypsiä tomaatteja
2 viipaletta kuivahtanutta vaaleaa leipää
1/2 kurkku
1 sipuli
1 punainen paprika
1 chili
1-2 valkosipulinkynttä
1 dl tomaattimehua
1 rkl valkoviinietikkaa
2 rkl oliiviöljyä
1 tl suolaa
mustapippuria

Lisäksi
paahdettua serranokinkkua
kurkkua
leipäkuutioita
basilikaa (tai muuta yrttiä)

Kalttaa tomaatit: tee niiden pohjaan ristikkäiset viillot, kasta hetkeksi kiehuvaan veteen ja poista kuori. Pilko tomaatit. Poista leivänpaloista kuoret ja pilko ne, samoin kurkku, paprika, sipuli ja chili. Hienonna kasvikset tehosekoittimessa, lisää leipä ja sen jälkeen tomaattimehu, valkoviinietikka ja mausteet. Soseuta keitto ja jäähdytä jääkaapissa.

Paahda serranokinkkua 225 asteessa noin 10 minuutin ajan tai kunnes se on rapeaa. Murustele keiton päälle. Pilko lisukkeeksi myös kurkkua ja leipäkuutioita ja koristele yrteillä.

Tarjoa lisäksi vaikkapa leipää ja manchegojuustoa.