Smokers x siiderit 12.6.2019

Viestittelimme Smokers Beer & BBQ:n ensimmäisestä oluttastingista kuulumisia kavereille ja saimme takaisin terveisiä siitä, että siideritasting olisi kiva. Välitimme terveiset edelleen Smokersiin - ja vaikka ensin vastaanotto tuntui hieman epäilevältä, kulisseissa alkoi tapahtua, ja niin Smokers järjesti kesäkuussa siideritastingin (28 €).

Siidereitä esitteli Stadin Panimon Ingrid Viertola, ja Smokersin Kimmo Tero suunnitteli jälleen maistelulautasen juomien seuraksi.



El Gaitero Sin 
Espanja; 3,25 € Alko tai 2,49 € K-Citymarket Ruoholahti / 0,33 l

Tastingin ensimmäinen siideri oli El Gaitero Sin Low Alcohol, alkoholiton (0,5%), mutta kuitenkin aidolla menetelmällä valmistettu siideri. Usein alkoholittomat siiderit on valmistettu hiilihapottamalla omenamehua, mutta espanjalaisen El Gaiteron tapauksessa ensin on valmistettu noin 5 % vahva siideri, josta alkoholi on poistettu käänteisosmoosilla.

Lopputuloksena oli jonkin verran makeaa, pirskahtelevaa omenamehua. Hiilihappo katosi siitä melko nopeasti, mutta jos omenamehusta pitää (ja miksi ei pitäisi?), tämä oli oikein kiva kesäjuoma. Kyllä se maistui myöhemmin aurinkoisella parvekkeellakin. Vaikea sanoa, kutsuisiko tätä sokkona siideriksi, mutta mukava alkoholiton vaihtoehto se ainakin on.

Tasting plate: vuohenjuustosalaatti, portobelloa, savustettua blacked lohta, Magic Dust Spear Ribs

...
El Gaitero Spanish Cider
Espanja; 5,5 %, 5,04 € / 0,33 l (saatavilla myös joistakin K-kaupoista)

El Gaitero Spanish Ciderin valmistukseen on käytetty kahdeksaa asturialaista omenalajiketta, jotka on tuorepuristettu ja käytetty terästankeissa. Sokeria siiderissä on 35 g/l. Se oli pirteä ja viheromenainen sekä hitusen kaneliomenainen, oikein kiva perussiideri. Maistelulautaselta sen kanssa sopi savustettu lohi. Seurueestamme kaksi äänesti sen suosikikseen.

Cidre Artisanal Le Brun Brut
Ranska; 5,5 %, 9,48 € / 0,75 l

Cidre Artisanal Le Brun Brut on samppanjamenetelmällä valmistettu rustiikkinen ranskalainen siideri, toisin sanoen siideri on käynyt toiseen kertaan pullossa. Sitä ennen käsin poimituista omenoista tuorepuristettu mehu on käynyt tammitynnyreissä. Siideri oli nimensä mukaisesti kuiva, sokeria siinä oli noin 30 g/l, ja maultaan runsas ja voimakas, jopa sokerittoman omenahilloinen, joten se pärjäsi hyvin maistelulautasen ribsien kanssa. Se oli meidän kummankin suosikki ja lisäksi seurueestamme kaksi muuta äänesti sen suosikikseen.



Pomarina Naturel
DOP Sidra de Asturias, Espanja; 7,0 %, 14,09 € / 0,75 l

Viimeisenä kattauksessa oli perinteinen asturialainen hiilihapoton siideri. (El Gaiteron omistava Valle, Ballina y Fernándes omistaa myös tämän tuotemerkin.) Espanjassa hiilihapottomat siiderit ovat kuulemma arkisiidereitä, tosin tämän siiderin yhteydessä jo laatusertifikaatti kertoo, että ei se ihan mitä tahansa omenamehua kuitenkaan ole.

Pomarina Naturel oli huisan mielenkiintoinen tuttavuus, vahvasti omenainen, kuiva ja rapsakka, toisaalta kuitenkin kevyt ja raikas. Siideri on kypsytetty pähkinäpuutynnyrissä, mikä tuo siihen jopa pientä tanniinisuutta. Maistelulautaselta sen seuraksi sopivat portobellosieni ja ribsit.


Magners Irish Pear Cider 
Irlanti; 4,5 %, 3,10 € Alko tai 3,49 € K-Citymarket Ruoholahti / 0,33 l

Jälkiruokana olleen Rocky Roadin kanssa saimme vielä puolimakeaa siideriä (sokeria 50 g/l) - tai siis ei siideriä, koska siiderien tapaan päärynämehusta valmistettu juoma on oikeastaan perry tai poiré. Magnersin omenasiideri on yksi Marjutin suosikeista ja ei tämä päärynäversiokaan huonoa ollut, sen päärynäisyys toi satunnaisesti mieleen jopa proseccon. Rocky Roadin kanssa se kävi meidän mielestämme oikeastaan aika hyvin seurueessamme esiintyneistä pienistä skeptisistä äänistä huolimatta.



Summa summarum

Siiderit ohittaa usein pelkkänä kivana kesäjuomana, vaikka oikeastaan ne ovat todella monipuolisia. Ranskalaiset, espanjalaiset ja englantilaiset siiderit ovat keskenään erilaisia, joten niihin perehtymiseen voisi hyvin käyttää runsaasti aikaa - ja kyllä nämä aina omenaviinistä lantratut "siiderit" voittavat mennen tullen. Mielenkiintoista oli havaita, kuinka hyvin siiderit toimivat ruokajuomana alkumaljasta jälkiruokaan saakka. Kiitos myös siitä, että tastingtoiveemme otettiin huomioon!

***
Seuraava Smokers Beer & BBQ:n tasting on 7.8.2019 ja sitä isännöi mäntsäläläinen Panimo Kiiski. Kannattaa siis seurata Smokersin FB-sivuja.