Kokkaa kirjasta: pastasalaatti tomaatin ja leipäkuutioiden kera ja Loimer Löyly Grüner Veltliner 2024



Jäimme hetkeksi lomalle, mutta keittokirjojen selaaminen jatkui kuitenkin. 

Heinäkuun keittokirjaksi valitsimme Elena Balashovan Salaatit (Readme.fi, 2013), koska helteellä ei jaksanut kokata mitään kovin monimutkaista ja raskasta syötävää. Alkuperäinen englanninkielinen teos on Reader's Digestin eli Valittujen Palojen kustantama. 

Viiniksi valitsimme Loimer Löyly Grüner Veltliner 2024:n, joka muuten pääsi Viinilehden Vuoden valkoviini -kategoriassa loppukilpailuun. 

Loimer Löyly Grüner Veltliner 2024
DAC Kamptal, Itävalta; Grüner Veltliner; 19,99 €

Tuottaja Weingut Loimer

Etiketin mukaan itävaltalaista viiniä

Rypäleen mukaan
Grüner Veltliner: sitrusta, persikkaa, usein valkopippuria, mineraalisuutta

Ruokana pastasalaatti tomaatin ja leipäkuutioiden kera

Lyhyesti: raikkaan hedelmäinen valkoviini

Kommentit

M: Vaalean sitruunankeltaisen viinin raikkaan hedelmäisessä tuoksussa on sitrusta, omenaa ja muita vaaleita hedelmiä sekä aavistus valkopippuria ja mausteisuutta. Viinin maku on tuoksun tavoin raikas, hedelmäinen ja valkopippurinen. Kokonaisuus on miellyttävän hapokas ja puhdaspiirteinen, ja pieni mineraalisuus tuo makuun vähän särmää. Grüner veltlinerit ovat rieslingin jälkeen suuria suosikkejani sekä sellaisenaan että ruoan kanssa eikä tämäkään viini tuottanut pettymystä.

Ruoan kanssa viini sopi mukavasti. Raikas ja hapokas valkoviini oli salaatin kanssa passeli yhdistelmä eikä riidellyt tomaatin tai öljyisen kalankaan kanssa. Arvosanaksi Loimer Löyly Grüner Veltliner saa 0.

J: Viini on väriltään kirkas, vaalea sitruuna. Tuoksussa on sitruunaa, omenaa, trooppista hedelmää ja hieman valkopippuria. Maku on raikas ja hapokas, siinä on samoja aromeja kuin tuoksussa. Omena on maussa hallitsevampi aromi kuin tuoksussa. Jälkimaku on kirpeän hapokas ja sitruunainen.

Viini sopi salaatin kanssa hyvin ja leikkasi mukavasti öljyisen kastikkeen rasvaisuutta. Se pärjäsi myös tomaatille. Viini ei kuitenkaan täysin pärjännyt kalan savuisuudelle, joka palasi mietona viinin jälkimaun kadottua. Wieninleike olisi tietysti klassinen ruokayhdistelmä Grünerille, mutta viini sopinee hyvin rasvaisille kalaruoille. Arvosanaksi Loimer Löyly Grüner Veltliner saa +.

Entä resepti?

Resepti oli yksinkertainen ja suoraviivainen. Anjoviksen sijaan käytimme Järki Särki savustettu & luomu valkosipulia, jonka kastikkeessa oli jo valmiiksi reseptin vaatimaa valkosipulia. Vaikka skaalasimme alkuperäistä neljän hengen reseptiä alaspäin, salaattia tuli silti tarpeeksi kahdelle päivälle. Sekä pastan että leipäkrutonkien laittaminen salaattiin tuntui oudolta, mutta muuten resepti toimi hyvin.