Ravintola Basen viiniklubi palasi kesätauolta. Syyskuun viiniklubissa hypättiin heti syvään päätyyn, kun illan aiheena oli Vindirektin Aki Summasen isännöimä sokkotasting.
Tarkemmin ottaen teemana oli viinien hinta-laatusuhde. Viinit arvioitiin asteikolla 1-5, ja arviointiapuna käytettiin BLIC-sääntöä eli pohdinnan kohteena olivat maun tasapaino, pituus, intensiteetti (suomeksi ehkä "tiiviys") ja moniulotteisuus (Balance, Length, Intensity, Complexity).
Viinin laatuun vaikuttavat lajikkeen lisäksi myös maantiede ja terroir eli missä viiniä viljellään ja kuinka alue soveltuu viininviljelyyn, alueen ilmasto ja sää sekä tietenkin viinin valmistukseen tavalla tai toisella osallistuvat ihmiset ja heidän valintansa. Aiheen läheltä liippaa myös Murun viinibaarin vuoden takainen Halpa vs. kallis -tasting, jossa pohdimme, mitkä tekijät vaikuttavat viinin hintaan.
|
Maistelulautasella oli rapuja, taateleita, manchegoa ja kurpitsakeittoa |
(1) Vaaleankeltaisen viinin tuoksussa oli sitruunaa, keltaisia hedelmiä, omenaa, persikkaa, kukkaisuutta ja hieman yrttejä. Kevyessä ja hapokkaassa maussa oli mineraalisuutta, omenaa, päärynää, hunajamelonia ja aavistus mausteisuutta. Kokonaisuus toi toisille aluksi mieleen espanjalaisen ja toisille italialaisen viinin. Sen kanssa maistui parhaiten kurpitsakeitto.
Asiaa aprikoituaan seurueemme saavutti konsensuksen siitä, että viini on albariño.
(2) Oljenkeltaisen viinin raikkaassa ja hedelmäisessä tuoksussa oli sitruunaa, karviaista ja mineraalisuutta, hapokkaassa maussa taas sitruunaa, yrttisyyttä, nokkosta ja mineraalisuutta. Sen kanssa sopivat parhaiten ravut.
Jussin ensimmäinen arvaus oli chablis, mutta hän vaihtoi sen rieslingiksi. Marjut veikkasi lopulta myös rieslingiä ja sivulta huudeltiin villinä korttina sauvignon blancia. Viini olisi siis voinut olla riesling, josta tulee mieleen sauvignon blanc tai sauvignon blanc, josta tulee mieleen riesling.
(3) Viinin kullankeltaisen värin takia veikkasimme sen olevan ikääntyneempi kuin aiemmat viinit. Sen tuoksussa oli omenaa, tammea ja vaniljaa, ja kuivassa, täyteläisessä maussa oli tuoksun aromien lisäksi kypsää hedelmää ja yrttejä.
Olimme liikuttavan yksimielisesti sitä mieltä, että viini on tammitettu chardonnay. Osa meistä veikkasi sen olevan uudesta maailmasta.
***
Olisi pitänyt muistaa
aiemmista sokkotastingeista, että niissä huijataan ihmistä aivan 6-0. Kaikki
valkoviinit olivat saman vuosikerran chardonnayta Ranskasta - kaksi jopa
Languedocin alueella kasvaneista rypäleistä:
1. Michel Paquet Chardonnay 2023 (ravintolamyynti 13,90 €)
Vin
de France, rypäleet Languedocin alueelta
Marjutin suosikki, arvosana 3.
2. Domaine d'Henri Chablis St. Pierre 2022 (ravintolamyynti 30,36 €)
Burgundin alueelta; 15 % viinistä on kypsynyt tammitynnyreissä, 25 %
amforoissa ja loput terästankeissa.
Jussin suosikki, arvosana 3.
3.Jeff Carrel Dans l'Air du Temps Chardonnay 2023 (17,99 €)
Rypäleet ovat eri puolilta Languedocin aluetta. Viini on kypsynyt
muutaman kuukauden tammitynnyreissä.
Yleisön suosikki, arvosana 3.
![]() |
(Tämä kuva paljastaa punaviinit) |
(4) Hieman rusehtavan viinin tuoksussa oli punaista marjaa, hapankirsikkaa, mansikkaa, luumua ja seetriä, ja hapokkaassa maussa oli mausteisuutta ja marjaisuutta. Tanniinit olivat pirteät. Sen kanssa maistui parhaiten taateli.
Marjut veikkasi viinin olevan sangiovese (tietenkin Italiasta), Jussi veikkasi ranskalaista grenachea.
(5) Syvän tummanpunaisen viinin tuoksussa oli herukkahilloa, taatelia, lakritsaa, mustikkaa, vaniljaa ja orvokkia. Täyteläisessä ja pehmeässä maussa oli hilloa, marjoja ja pippuria. Tanniinit olivat napakat.
Marjut arveli joka toisella kerralla viinin olevan syrah, ehkä Rhônesta, ja joka toisella kerralla ei. Jussi oli samoilla linjoilla.
***
Punaviinien kanssa huijaus
ei ollut aivan yhtä perusteellinen, mutta molemmat olivat australialaista
shiraz'ta:
4. Most Wanted Shiraz 2022 (12,99 €)
Etelä-Australia
Yleisön suosikki, arvosana 3.
5. Hewitson Strawberry Hill Shiraz 2021 (24,49 €)
Etelä-Australia; viini on kypsynyt 18 kuukautta ranskalaisissa tammitynnyreissä.
Viini oli meidän molempien suosikki ja samoin koko seurueemme suosikki, arvosana 4. Emme kuitenkaan tunnistaneet viiniä, vaikka tutustuimme siihen vuosi sitten Hewitsonin master classissa.