16. heinäkuuta 2015

Henry of Pelham Baco Noir Reserve 2012Mikä viini? 
Henry of Pelham Baco Noir Reserve 2012 (100 % Baco Noir; 22,70 € Alkossa)

Minkä kanssa nautittu? 
Vaahterasiirappimarinoitu kokonainen kassler, maissi, tomaatti-sipulisalaatti

Mitä valmistaja lupaa? 
Tumma, hilloinen

Mitä rypäle lupaa? 
Baco Noir: punaisia hedelmiä, mustikkaa, luumua, seetriä, villejä kukkia, tammea, rustiikkisuutta, hapokkuutta

Viini muualla 
Henry of Pelham
Alko
Viinistä viiniin

Muuta
Baco Noir -hybridi syntyi hieman yli sata vuotta sitten (Alkon mukaan 1902, Wine-searcherin mukaan 1894), kun ranskalainen François Baco risteytti Folle Blanche -rypäleen ja tuntemattomaksi jääneen törmäviinilajikkeen (Vitis Riparia) pyrkimyksenään luoda viinikirvoja hyvin kestävä lajike. Baco Noir soveltuu hyvin viljeltäväksi kylmillä alueilla ja Appellation America kutsuu sitä "viinien tukkijätkäksi".

Kommentit 

M: Viinin tuoksussa on hilloista marjaa, karhunvatukkaa, luumua, mausteita ja aavistus nahkaa. Sen maku on täyteläinen, yllättävän tanniininen, marjaisen hilloinen, jopa makeahko ja hieman nahkainen. Lasien valinta oli jälleen arpomista, mutta Riedelin Veritas-sarjan New World Pinot Noir -laseista viini on hedelmäisempi ja pehmeämpi kuin New World Shiraz -laseista, Shiraz-laseista viini on kovempaa ja tanniinisempaa eikä sen tuoksusta tuntunut saavan mitään irti. Siksi oma valintani kohdistui ykkösvaihtoehtoon eli pinot noir -laseihin.

Viinin hapokkuus riittää hyvin jopa tomaatin ja sipulin kanssa ja muutenkin se on varsin mainio tumma punaviini. Seurustelujuomaksi se on hieman liian tanniininen, mutta ruoan kanssa oikein hyvä tuttavuus, joka saattaisi sopia myös pihvin kanssa. Henry of Pelhamin viineistä tämä on suosikkini, chardonnay oli kuitenkin melko peruskamaa ja tämä puolestaan mukava yllätys. Arvosanaksi viini saa Kanada-sympatioiden ansiosta +.

Tämän kanssa sopii Leonard Cohenin Nevermind, True Detectiven toisen kauden tunnusbiisi.J: Tuoksussa on hilloisuutta, karhunvatukkaa, mausteisuutta, nahkaa sekä jotain makeaa, joko taatelia tai luumua. Maku on hilloinen, nahkainen ja tanniininen. New World Shiraz -lasista viinin maku on sekä mausteisempi että makeampi. Oma lasivalintani on tätä New World Shiraz, koska viini on kokonaisuutena jämäkämpi siitä juotuna. Porsaan kanssa viini sopi hyvin, voisi mennä myös pihvin ja mausteisen pataruoan kanssa. Pidin tästä enemmän kuin saman valmistajan valkoviinistä. Hinta on kuitenkin sen verran korkea, että arvosanaksi jää 0 eli viinin laatu vastaa hintaa.

Tutustumismatka kanadalaisiin viineihin oli sen verran mielenkiintoinen, että valitsen viinille Steppenwolfin kappaleen Magic Carpet Ride.Vaahterasiirappimarinoitu kokonainen kassler


n. 1 kg kassleria
1 dl vaahterasiirappia
1/2 dl soijaa
2 valkosipulinkynttä murskattuna
1 nippusipuli varsineen silputtuna
muutama oksa korianteria silputtuna
1 rkl paprikajauhetta
mustapippuria
chiliä

Sekoita marinadin ainekset keskenään. Kierittele kassler marinadissa ja anna marinoitua pari tuntia tai vaikka yön yli. Ruskista kassleria ensin grillivastuksen alla 225 asteessa noin 20 min. Jatka paistamista 150 asteessa foliolla peitettynä noin 2 h tai pidempäänkin, jos kärsivällisyys riittää.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti