-->

29. kesäkuuta 2017

Ravintola Teatterin tasting-torstai 8.6.2017: Ardbeg

Ravintola Teatteri järjesti 8.6.2017 tasting-torstain, jossa pääsi maistamaan neljää Ardbegin ja yhtä Glenmorangien viskiä. Tilaisuuden veti Moët Hennessyn Timo Koivunen.

Ardbegin ("pieni niemenkärki") tislaamo on perustettu vuonna 1815 ja se sijaitsee Skotlannissa Islayn saarella. Glenmorangien ("rauhallisuuden laakso") tislaamo taas on perustettu hieman myöhemmin, vuonna 1843 ja se sijaitsee Skotlannin lähes vastakkaisella puolella Ylämaalla. Vaikka Glenmorangiella ja Ardbegilla on nykyisin sama omistaja (Luis Vuitton Moët Hennessy), molemmat tislaamot ovat säilyttäneet oman tyylinsä.


Ensimmäinen viski oli Glenmorangien The Original 10 Year Old Single Malt (40 %, 49,90 €). Sen valmistuksessa käytetään Skotlannin korkeimpia, kahdeksan metriä korkeita tislauspannuja, ja se kypsyy bourbon-tynnyreissä. Viskin hedelmäisessä tuoksussa oli kuivattua aprikoosia, hunajaa, appelsiinia, kinuskia ja hunajaa. Maku oli hunajainen sekä vaniljainen ja siinä oli kuivattua hedelmää. Savuisuutta ei viskissä ollut juuri lainkaan.

Toinen viski oli Ardbeg 10 Year Old Single Malt (46 %, 65,00 €). Viski oli tuoksultaan kohtuullisen savuinen, merisuolainen ja turpeinen. Maku toi mieleen savupekonin, ja jälkimaussa oli pippuria.


Kolmantena viskinä oli vuorossa Ardbeg Uigeadail Single Malt (54,2 %, 91,26 €). Viski on saanut nimensä järvestä, josta tislaamo ottaa vetensä. Osa viskistä on kypsytetty bourbontynnyrissä ja osa sherrytynnyrissä. Tämäkin viski oli kohtuullisen savuinen. Sen tuoksussa oli savun lisäksi suolaa ja hedelmäkakkua. Maku toi mieleen tervaleijonan.

Seuraava viski oli Ardbeg Corryvreckan Single Malt (57,1 %, 99,99 €). Nimi on tullut Islayn pohjoispuolella olevasta vesipyörteestä, jonne ainoastaan rohkeimmat uskaltavat purjehtia. Tuoksussa oli toffeeta, vaniljaa ja makeaa hedelmää. Savuisuutta oli yllättävän vähän. Maku toisti tuoksun aromeja. Tämä viski oli Marjutin suosikki.

Viimeinen viski oli kertapullote, Ardbeg-päivänä 3.6. julkaistu ja nimensä myyttiseltä vetehishevoselta nimensä saanut Ardbeg Kelpie Single Malt (46 %, 111,46 €). Tässä viskissä oli taas enemmän savuisuutta. Tuoksussa oli myös turvetta, merisuolaa, tervaa, lääkeyrttejä ja vähän lakritsaa. Maussa oli samoja aromeja sekä lisäksi lakritsaa. Tämä oli Ardbegin viskeistä Jussin suosikki, mutta kokonaistastingin voiton vei hedelmäinen Glenmorangie.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti