28. marraskuuta 2017

Viinipostin Tommasi-tasting 20.11.2017


Ehdimme pitkästä aikaa Viinipostin tastingiin. Tällä kertaa aiheena olivat italialaiset Tommasin viinitilan viinit, ja tastingin (15 €) piti tilan kolmannen sukupolven edustaja Pierangelo Tommasi.


Tommasi Pinot Grigio Le Rosse 2016
(IGT Delle Venezie; 100 % Pinot Grigio; 12,45 € / Viiniposti)

Illan aloitti tastingin ainoa valkoviini, trooppisen hedelmäinen ja pirteä Pinot Grigio Le Rosse. Le Rosse -nimisen tarhan rypäleistä tehty viini on tarkoitettu juotavaksi nuorena, ja se onkin helppoa kulauteltavaa.

Helppoudestaan huolimatta viini ei ollut yksinkertainen, vaan sen aromaattisessa tuoksussa oli miellyttävästi greippistä sitruksisuutta ja yrttisyyttä, jotka yhdistyivät kypsiin hedelmiin, kuten päärynään ja ananakseen. Viinin ryhdikkäässä ja runsaahkossa maussa toistuivat tuoksun aromit, ja mukava hapokkuus lupaili, että viini voisi olla hyvä myös ruokapöydässä keveiden ruokien seurana. Kielelle jäi lopuksi hieman sitruksisuutta ja valkopippurisuutta.

Tommasi Poggio al Tufo Rompicollo 2015
(IGT Toscana; 60 % Sangiovese, 40 % Cabernet Sauvignon; 11,99 € / Viiniposti)

Etelä-Toscanasta Rompicollo-nimiseltä ("niskanmurtaja") tarhalta peräisin oleva hieman makea ja marjainen punaviini oli myöskin helppo, mutta ei kuitenkaan yksinkertainen punaviini, jota ei ole hinnalla pilattu. Tarhan viiniköynnökset kasvavat jyrkillä rinteillä vulkaanisessa maaperässä, ja viiniä on kypsytetty slovenialaisessa tammessa 12 kk ajan.

Rompicollon tuoksu on makeahko ja kypsän marjainen (kirsikkaa, punaherukkaa ja mustikkaa), marjaisuuden lisäksi siitä erottuu mausteisuutta. Sen maku jatkaa tuoksun linjoilla, tanniinit ovat pehmeät ja päällimmäisin vaikutelma herukkahilloinen. Jälkimaku on mausteinen.

Tommasi Casisano Brunello di Montalcino 2011
(DOCG Toscana; 100 % Sangiovese; 44,99 €Viiniposti)

Viinille!-tapahtumasta tuttu Casisano Brunello di Montalcino on peräisin keski-Toscanasta ja se tehdään Sangiovese-rypäleen Grosso-variantista. Perus-Sangioveseen verrattuna Grosson rypäleet ovat isommat, mutta niiden kuori paksumpi, jolloin rypäleistä saadaan vähemmän mehua ja laadukkaampia viinejä.

Casisanon tuoksu oli odotetun mausteinen ja marjainen, kypsään tummaan marjaisuuteen sekoittui jotain makeaa, melkeinpä karkkista tai marmeladista ja toisaalta myös nahkaa. Pehmeät, mutta napakat tanniinit täydensivät hyvin tuoksun mukaista marjaista ja mausteista makua, jälkimaku oli mausteinen ja tanniininen. Casisano oli edelleen herkullinen viini.


Tommasi Crearo della Conca d'Oro 2014
(IGT Rosso Veronese; 50 % Corvina Veronese, 35 % Cabernet Franc, 15 % Oseleta; 18,98 € / Viiniposti)

Toisen sarjan aloitti Viini-lehden juuri vuoden punaviiniksi valitsema Crearo. Sen rypäleet ovat peräisin Conca d'Oron tarhalta, ja viiniä on kypsytetty ensin 6 kk ranskalaisessa tammessa, jotta se kehittyy nopeasti ja sen jälkeen 12 kk slovenialaisessa tammessa, jossa se saa kehittyä rauhassa.

Tällä kertaa viini ei tarjonnut aivan yhtä eläimellistä tuoksua kuin Viini ja ruoka -tapahtuman Vuoden viinit -tastingissa, esiin nousi ennemminkin runsasta mausteisuutta, hedelmäisyyttä ja punaista marjaisuutta, karpaloa ja punaherukkaa, sekä niiden lisäksi nahkaa, yrttejä ja vaniljaa. Crearon pehmeät tanniinit ja raikas hapokkuus komppasivat hyvin runsasta, tuoksun mukaista makua ja pieni jäännössokeri (7 g/l) pyöristi makua suunmukaiseen suuntaan. Crearo oli oikein maukas viini tälläkin kertaa.

Tommasi Ripasso Valpolicella 2014
(DOC Valpolicella Classico Superiore; 70 % Corvina Veronese, 25 % Rondinella, 5 % Corvinone; 19,99 € / Viiniposti)

Lopuksi pääsimme Italian klassisten Ripasso Valpolicellan ja Amaronen pariin. Amaronen valmistuksesta jääneen kuorimäskin kanssa uudelleen käyneen Ripasso Valpolicellan tuoksu oli runsas ja hieman rusinainen, sen mausteisuus kallistui pieneen pippurisuuteen ja marjaisuus taas vadelman ja kirsikan suuntaan. Samat aromit toistuivat täyteläisessä ja runsaassa maussa, tanniinit olivat pehmeät. Viini oli odotetusti hyvää.

Tommasi Amarone della Valpolicella Classico 2012
(DOCG Valpolicella Classico; 50 % Corvina Veronese, 30 % Rondinella, 15 % Corvinone, 5 % Oseleta; 39,98 € / Viiniposti)

Tommasin Amarone edustaa perinteistä Amarone-tyyliä eli viini kypsytetään hitaasti isoissa tynnyreissä - itse asiassa Tommasin viinitilalla on Guinnessin ennätysten kirjaan päätynyt maailman isoin tammitynnyri, 33 300 litran vetoinen La Magnifica, jossa osa tästäkin Amarone-viinistä on kypsynyt.

Amaronen tuoksu on runsas ja herkullinen, mausteiden ja marjaisuuden lisäksi siinä on hieman mustetta ja taatelia. Maku on samoin runsas ja herkullinen, tummaa marjaa ja mausteisuutta, kirsikkaa ja luumua. Aromikas, pehmeä ja tyylikäs viini oli molempien suosikki.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti