25. lokakuuta 2018

Espoolaista oluthistoriaa - Fat Lizard Glims Wet Hop AleMikä olut?
Glims Wet Hop Ale (Fat Lizard Brewing Co.)
Oluttyyppi: Pale Ale
Valmistusaineet: humaloitu talomuseo Glimsin puutarhassa kasvaneella villihumalalla
Alkoholia: 5,0 %
Katkeruus: 25 IBU
Hinta: 9 € / 0,4 l tuoppi ravintola Fat Lizardissa

Lyhyesti: historiallinen, uniikilla Glims-lajikkeella humaloitu espoolainen pale ale.

Glims Wet Hop Ale on humaloitu talomuseo Glimsin puutarhassa kasvavalla villihumalalla, joka Luonnonvarakeskuksen mukaan ei ole minkään tunnetun humalan alalajike. Kyseessä on siis täysin ainutlaatuinen espoolainen humala, jota voi kutsua Glimsiksi.

Glimsin talomuseon vanhimmat nykyään pystyssä olevat rakennukset ovat 1700-luvulta, mutta Glimsin maatila on perustettu jo 1500-luvulla. Humalaa on kasvatettu Glimsissä satoja vuosia, sillä verot maksettiin ennen vanhaan luonnontuotteina. Glims on toiminut kestikievarina 1700- ja 1800-luvuilla, joten samaa humalalajiketta on ehkä käytetty myös kestikievarin oluissa.

Glims Wet Hop Ale sai alkunsa, kun Glimsin koordinaattori Karoliina Salmelainen mainitsi humalasta Fat Lizardin edustajalle. Sadon keräämisen jälkeen humala oli panimolla alle tunnissa. Tuloksena oli 300 litraa olutta, josta tehtiin 50 pullon (0,75 l)  erä Fat Lizardin panimokauppaan myyntiin ja loppu päätyi hanaan ravintola Fat Lizardiin, One Pint Pubiin ja The Gallows Bird pubiin.

Pullojen myynti alkoi 19.10. klo 14 ja ajatuksenamme oli mennä käymään panimokaupassa heti töiden jälkeen ostamassa pullo tai pari. Suunnitelma meni pieleen, sillä Glims Wet Hop Ale -olutpullot myytiin loppuun 2 minuutissa. Töiden jälkeen suunta vei siis panimokaupan sijasta ravintola Fat Lizardiin.

Millainen olut Glims Wet Hop Ale sitten on? Olut on sameaa, väriltään meripihkan ja kuparin sekoitus. Tuoksu on mieto, siinä on vähän hedelmää ja karamellia. Oluen hieman lämmettyä tuoksusta erottaa myös ruohoa, yrttisyyttä, appelsiininkuorta ja vaaleaa leipää. Keskikatkera maku on hedelmäinen ja vähän sahtimainen. Siinä on lisäksi häivähdys appelsiininkuorta ja ohrarieskaa. Jälkimaku on kevyen katkera ja marjainen.

Glims Wet Hop Ale on miellyttävää vastapainoa nykyaikana suosituille, vahvasti jenkkihumaloiduille pale aleille. Lisääkin tätä joisi, mutta olut taitaa olla jo loppu joka paikasta. Ensi vuonna on kuulemma ehkä tulossa uusi erä, jos muut projektit sen sallivat. Arvosanaksi Glims Wet Hop Ale saa +.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti