-->

15. lokakuuta 2020

S-ryhmän asiakasomistajaviinit 20 vuotta - juhlavuoden uudet viinit Barone Montaltolta

PR-tilaisuus

S-ryhmän asiakasomistajaviinit täyttävät 20 vuotta. Saimme kutsun Sokos Hotel Presidentin Bistro Manuun maistelemaan juhlavuoden kunniaksi valittua neljää uutta viiniä ravintolan syysmenun herkkujen kanssa.

Uudet asiakasomistajaviinit tulevat ensimmäisen kerran kaikki samalta viinitalolta, sisilialaiselta Barone Montaltolta. Niiden lisäksi samppanjana jatkaa vanha tuttu Nicolas Feuillatte Sélection Brut (S-Etukortilla alkaen 43,90 €, norm. 73,90 €), jota on vuosien varrella tullut tilattua ehkä muutama pullollinen...

MGM Mondo del Vino Groupiin kuuluva Barone Montalton viinitalo on perustettu myös 20 vuotta sitten (hauska yhteensattuma!). Mikään pieni talo se ei ole, sillä se myy Suomeen miljoona pulloa vuodessa, Alkossakin viinejä on saatavilla parisenkymmentä. Myös asiakasomistajaviinien myyntimäärät ovat suuria: kaikkiaan S-ravintoloissa myydään viinejä noin 500 000 pulloa vuodessa, ja asiakasomistajaviinien osuus siitä on 40 %.

Edullisen hinnan ja monikäyttöisyyden lisäksi viinien valinnassa myös vastuullisuus ja kestävä kehitys ovat yhä tärkeämpiä seikkoja. Barone Montaltolla on yhdeksän eri laatusertikaattia, ja uusissa asiakasomistajaviineissä vastuullisuus näkyy mm. seuraavasti:

  • viinit ovat sertifioitua luomutuotantoa
  • viinit ovat vegaanisia - punaviinin kirkastuksessa on käytetty kasvispohjaista liivatetta ja muissa bentoniittia eläinperäisten aineiden (esim. kananmunan) sijaan
  • valko-, rosee- ja punaviinipullot ovat kevyitä (vain 390 g), mikä vähentää rahdin aiheuttamia päästöjä
  • viinitalo on sitoutunut huolehtimaan työntekijöistään (Suomessa ehkä itsestäänselvä asia, mutta kaikkialla ei)

Barone Montalto Organic Brut
80 % Chardonnay, 20 % Pinot Grigio

Kuohuviini - spumante - on mukavan hapokas ja miellyttävän kuiva. Sen maussa on päärynää ja vihreää omenaa sekä kukkaisuutta, mutta viini välttää onneksi päärynälimsaisuuden. Vaikka viini on kevyt, sen voisi hyvin ajatella äyriäisten tai antipaston seuraksi. Tykkäsimme.

Barone Montalto Organic Bianco
80 % Catarratto, 20 % Pinot Grigio
Sokerisuolattua lohta ja piparjuurikreemiä, chili-mummonkurkkuja ja murustettua Maalahden limppua

Myös valkoviini on kuohuviinin tapaan kevyt ja kukkainen. Sen tuoksu on hitusen parfyyminen ja maussa on hedelmäistä makeutta, vaikka viini onkin kuiva, persikkaa, limeä ja yrttejä. Pitää myöntää, että Sisilian omasta rypäleestä Catarrattosta saa varsin miellyttäviä ja aromaattisia viinejä.

Viini sopii hyvin lohen kanssa, se on riittävän hapokas rasvaisen lohen pariksi. Säästelimme sitä seuraavana tarjotun myskikurpitsakeiton seuraksi ja siihenkin se oli oikein passeli - ja se yllätti positiivisesti myös jälkiruokana olleen lakritsi-crème brûlén kanssa.

Barone Montalto Organic Rosato
100 % Nero d'Avola
Myskikurpitsakeittoa ja sienikroketteja

Roseeviini on ainoa yhdestä lajikkeesta valmistettu viini. Nero d'Avolasta on moneksi, ja tällä kertaa siitä on valmistettu yllättävän yrttinen, kuiva ja hapokas rosee. Viini ei siis ole pelkkää punaista marjaa, vaikka toki maussa on myös metsämansikkaa ja vadelmaa. 

Sienikrokettien kanssa viini on loistava ja tilaisuudessa vinkattiin, että se sopisi myös joulupöydän moniottelijaksi. Se maistuu hyvin sellaisenaan ja varmasti myös kevyiden kasvis-, kana- ja kalaruokien kumppanina.

Barone Montalto Organic Rosso
80 % Nero d'Avola, 20 % Merlot
Hirviwallenberg, kermaista pippurikastiketta, pottuvoi ja puolukkaa

Myös punaviinissä on suurin osa Nero d'Avolaa. Viini on pehmeä, vadelmaisen marjainen ja mausteinen, tanniineja ei ole oikeastaan ollenkaan. Myös se maistuu sellaisenaan ja wallenbergin kanssa, lisäksi sen seuraksi voisi ajatella pastaa, pizzaa tai burgereita, miksei myös kasvisruokia.

Viinien hinnat S-Etukortilla ovat alkaen 23,90 € / pullo (norm. 33,90 €) - ei paha hinta laisinkaan. 

Asiakasomistajaviinien valinta ei ole aivan yksinkertaista, ja asiantuntijaraadilla on varmasti pohdittavaa: hinta, laatu, sopivuus ruoan kanssa... Viinien tilaamisen on oltava mutkatonta myös heille, jotka eivät ole niin perehtyneet viineihin, mutta haluavat kuitenkin lasillisen tai pari ateriansa kanssa. 

Myönnetään, mekin olemme välillä hukassa viinilistojen äärellä; joskus keskustelemme viineistä hyvinkin hartaasti tarjoilijan tai sommelierin kanssa, kun mieli tekee osuvaa täsmävalintaa, joskus taas tekee mieli valita jotain nopeasti. Silloin katsomme asiakasomistajaviinien tai talon viinien suuntaan, sillä niitä on ikään kuin suositeltu jo valmiiksi ja ne on valittu sopimaan mahdollisimman monen ruoan kanssa - niin nämäkin viinit. Valikoima on varsin edustava - kyllä näistä varmasti löytää oman ateriansa kanssa sopivan tai sellaisenaan nautittavan viinin.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti