-->

1. heinäkuuta 2017

GSM - Grenache, Syrah, Mourvèdre

Viimeksi Suomi 100 -viinejä maistellut raatimme kokoontui perinteisen kesäisen grilliviinitastingin äärelle. Teemaksi paljastui tällä kertaa GSM.

Viinimaailmassa GSM ei tarkoita Groupe Spécial Mobile tai Global System for Mobile Communications, vaan Grenache-, Mourvèdre- ja Syrah-rypäleistä tehtyä viiniä. GSM on klassinen Rhônen alueen sekoite - Châteauneuf-du-Pape, tiedättehän? - joka on levinnyt myös Espanjaan, Australiaan ja USA:n länsirannikolle.GSM-viinissä jokaisella rypäleellä on oma tarkoituksensa:
  • Grenache (Garnacha) on sekoitteen rypäleistä kevyin ja vaalein. Se tuo viiniin marjaisuutta ja mausteita, kuten vadelmaa ja kanelia sekä niiden lisäksi hedelmäisyyttä. Lisäksi Grenache tuo sekoitteeseen alkoholia ja sen mukanaan tuomaa lämpöä, mutta ei niinkään tanniineja.  
  • Syrah (Shiraz) tasapainottaa sekoitetta ja tuo siihen tummien marjojen aromeja, luumua ja mustikkaa, pippuria ja nahkaisia aromeja sekä väriä ja tanniineja. 
  • Mourvèdre (Monastrell) on pienimmässä, mutta silti tärkeässä roolissa: maun puolella se tuo viiniin kukkaisuutta, luumua ja hieman tupakkaa, lisäksi se tuo viiniin eleganssia, rakennetta ja hapokkuutta, tanniineja ja pituutta jälkimakuun.
Etelä-Rhônessa GSM-viinit ovat Grenache-vetoisia, Syrah ja Mourvèdre täydentävät sekoitusta. Grenachen ansiosta viinit ovat pehmeän mausteisia ja marjaisia, Syrah tuo niihin ryhtiä, savua ja mustapippuria ja Mourvèdre maanläheisiä aromeja, väriä ja tanniineja.

Australiassa Syrah eli Shiraz on suuremmassa osassa ja viineissä on enemmän hedelmäisyyttä, vaniljaa ja tummaa suklaata. Varsinkin uuden maailman GSM-viinit ovat runsaita, täyteläisiä ja nahkaisia ja niiden aromeissa on havaittavissa kypsiä tummia marjoja, yrttejä ja nahkaa, jälkimaussa pippuria ja yrttisyyttä.

Mutta mikä voisikaan olla 4G? Grenache, Gamay, Grüner Veltliner, Gewürztraminer?Hewitson Miss Harry 2014
(Barossa Valley, Australia; 62 % Grenache, 16 % Shiraz, 14 % Mourvèdre, 6 % Cinsault, 2 % Carignan; 14,49 €)
Cinsautilla ja Carignanilla täydennetty GSM-sekoite on saanut nimensä viinintekijä Dean Hewitsonin tyttären mukaan. Makeassa ja marjaisessa tuoksussa oli myös vaniljaa, samoin maussa. Maku ei kuitenkaan ollut yhtä makea kuin tuoksu - hilloinen toki, mutta myös hieman yrttinen. Tanniinit olivat pehmeät. Kaikki raatilaiset äänestivät tämän suosikikseen.

Hahn GSM 2013
(Central Coast Kalifornia, USA; 60 % Grenache, 37 % Syrah, 3 % Mourvèdre; 17,99 €)
Toisen viinin runsaassa tuoksussa oli jopa aavistus savua, tervaa ja salmiakkia. Se oli hieman tanniinisempi kuin ensimmäinen viini, mutta silti pehmeä, ja maultaan makein illan viineistä.

Richard Hamilton Colton's GSM 2015
(McLaren Vale, Australia; 53 % Grenache, 35 % Shiraz, 12 % Mourvèdre; 14,24 €)
Kolmannen viinin tuoksu ei ollut yhtä antava kuin kahden ensimmäisen, mutta siitä erotti hieman savua ja eukalyptusta, yrttejä ja karhunvatukkaa. Maku oli pehmeä ja tanniinit tuntuivat jälkimaussa.

Château d'Aqueria Lirac 2015
(AC Lirac, Ranska; 14,75 €)
Neljännen viinin rypäleiden sekoitussuhdetta ei kerrota, mutta eipä se mitään. Sen tuoksussa on hilloista herukkaa ja karpaloa sekä hieman vaniljaa. Viini on myös nelikon hapokkain ja maultaan kaikkein kuivin eli vanhan maailman ja viileämmän ilmaston viini erottui hieman joukosta.

Summa summarum
Kaikki viinit olivat hyvin samankaltaisia ja niiden välille oli vaikea löytää merkittäviä eroja - GSM oli siis GSM, makea, marjainen ja mausteinen viini, tuli se sitten Australiasta, USA:sta tai Ranskasta. Grillatun entrecôten kanssa kaikki kävivät loistavasti.Illan reseptit / Thymen torttu:

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti