-->

20. heinäkuuta 2017

Pillitteri Gewürztraminer Riesling 2015Mikä viini?
Pillitteri Gewürztraminer Riesling 2015 (VQA Niagara-on-the-Lake, Kanada; Gewürztraminer, Riesling; 13,90 €)

Minkä kanssa nautittu?
Uudet perunat ja savusiikatahna

Mitä etiketti lupaa? 
Kanadalaista valkoviiniä

Mitä rypäle lupaa?
Gewürztraminer: parfyymisuutta tai parfyymista aromaattisuutta, litsiluumua, kukkaisuutta, varsinkin ruusua, luumarjoja, trooppisia hedelmiä greipistä ananakseen, passionhedelmää, hunajamelonia, guavaa, yrttejä ja makeita mausteita, pippuria, inkivääriä, kanelia, hunajaa
Riesling: omenaa, persikkaa, jalohomeen mineraalintäyteistä tai hunajaista vivahdetta, petrolia, kukkaisuutta, hapokkuutta

Viini muualla 
Pillitteri Estates Winery

Muuta
Pillitterin suku on alunperin Sisiliasta, mistä he muuttivat Kanadaan 1940-luvulla. Gary Pillitteri perusti ensin yhä toiminnassa olevan hedelmätilan ja -myymälän ja jatkoi sitten viinin valmistuksen pariin vuonna 1988 jääviinikokeilulla. Sen menestyttyä hän perusti Pillitteri Estates Wineryn vuonna 1993. Hieman yli 40 hehtaarin kokoinen viinitila on edelleen perheen omistuksessa.

Kommentit 

M: Vaaleankeltaisen viinin parfyymisessa tuoksussa on makeita mausteita, vaaleita kivellisiä hedelmiä, persikkaa, litsiä ja päärynää, hieman sitrusta sekä valkoisia kukkia. Runsaan tuoksun jälkeen maku on miedompi, siinä on makeita mausteita, litsiä ja kypsää hedelmää, päärynää ja persikkaa. Viinin suutuntuma on raskas ja hieman öljyinen, ja lopuksi suuhun jää makean hedelmäinen ja sitruksinen jälkimaku.

Sokerin määrä (20 g/l) saa arpomaan, pitäisikö viinin kuitenkin olla hapokkaampi ja raikkaampi kuin nyt vai antaisiko makeuden vain kosiskella - lopulta makeus saa kosiskella, sillä se komppaa hyvin savukalan suolaisuutta, ja miksei viini menisi sushin tai äyriäistenkin kanssa. Viini on tasapainoinen ja varsin suunmukainen. Tämänkertaisista kanadalaisista viineistä tämä on suosikkini ja saa arvosanaksi ++.

J: Viini on väriltään kirkas vaalea sitruuna. Makeassa, aromaattisessa tuoksussa on aprikoosia, päärynää, litsiä ja hunajamelonia. Maku myötäilee tuoksun aromeja muuttuen raikkaan limettiseksi jälkimauksi. Ruoan kanssa viini sopi kohtuullisen hyvin hapokkaan jälkimaun ansiosta. Viini kävisi myös aasialaisten maustettujen ruokien seuraksi tai seurustelujuomaksi sellaisenaan. Kanadalaiset viinit eivät ole muuten vakuuttaneet, mutta tämä pärjäisi jopa vastaaville Alsacen viineille. Hintakin on niin kohtuullinen, että arvosanaksi tulee ++.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti