Rapujuhlat tarjosi Saksan viinitiedotus
Loppukesä ja rapujuhlien aika! Oletko ajatellut juomaksi saksalaista silvaneria? Saksan viinitiedotus kutsui meidät ravintola Sue Elleniin tutustumaan silvanereihin rapuvadin äärellä.
Silvaner tai Sylvaner tai Grüner Silvaner tai...*) on kulkenut pitkän matkan. Ensimmäiset merkinnät sen viljelystä Saksassa ovat vuodelta 1659 eli Silvaner voi tänä vuonna viettää 360-vuotisjuhlaa. Nimensä rypälelajike on mahdollisesti saanut joko latinan sanasta silva ("metsä") tai saevum ("villi"). Nimen perusteella oletettiin, että Silvaner on alun perin Transilvanian alueelta, mutta DNA-tutkimusten perusteella Silvaner on Traminerin ja Österreichisch-Weißin risteytys eli lajikkeen alkuperä lienee hieman arveltua lännemmässä, Itävallassa Tonavan rannoilla.
Pikakelataan 30-vuotisen sodan jälkimainingeista toisen maailmansodan jälkeiseen aikaan. Silloin Saksassa istutettiin paljon Silvaneria ja 1960-70-luvuilla se kattoi jopa 25-30 % viljelyspinta-alasta. Ikävä kyllä suuri osa rypäleistä käytettiin puolimakean ja useimmiten huonolaatuisen Liebfraumilchin tuotantoon, mikä pilasi sen maineen pitkäksi aikaa. Vain Frankenin alueella Libiksen tuotanto oli kielletty, joten siellä Silvanerista valmistettiin kuivia viinejä muiden aluiden puolimakeiden viinien sijaan, mikä piti rypälelajikkeen hyvää mainetta ja suosiota yllä.
Horst Sauerin JUST Silvaner Trocken 2018 oli maukas ja moniulotteinen, Weingut Julius Silvaner Trocken 2017 taas hedelmäinen, hapokas, mineraalinen ja varsin herkullinen |
Nykyisin Silvaner on Saksan viidenneksi viljellyin rypälelajike 5 % osuudellaan (noin 5 000 ha). Pinta-alan mukaan mitattuna sitä viljellään eniten Rheinhessenin alueella (2 371 ha) ja suhteellisesti eniten taas Frankenin alueella (1 400 ha). Frankenin alue on ainoa, jossa Silvanerista voidaan tuottaa Grosses Gewächs -laatuluokituksen saavia viinejä.
Silvaner taipuu moneksi: kuivien valkoviinien lisäksi siitä voidaan valmistaa myös makeita jälkiruokaviinejä ja kuohuviinejä.
Monikäyttöistä rypälettä voisi kutsua rieslingin lempeäksi versioksi. Silvaner-viinit ovat aromikkaita ja niiden hapokkuus on raikasta, mutta ei yhtä rapsakkaa kuin rieslingien, ja maaperää hyvin heijastavien viinien maku vaihtelee hedelmäisestä mausteiseen ja yrttiseen. Varsinkin kalkkikivisillä alueilla viinit ovat mineraalisia, ja joskus jopa paahteisia - meidän mielestämme joissakin silvanereissa on selvästi savua. Vaaleiden hedelmien, kuten hunajamelonin, omenan, päärynän, persikan ja aprikoosin, lisäksi silvanerien sitruksisuus taittuu appelsiinin tai sitruunan kuoren suuntaan, ja yrttisissä silvanereissa on havaittavissa korianteria, selleriä ja vastaleikattua ruohoa.
Natu-silvanereita on tarjolla Careliassa |
Myös ruokapöydässä silvanerit ovat monikäyttöisiä. Niiden seuraksi sopivat kala ja äyriäiset sekä kasvikset, varsinkin parsa, mutta voimakkaat ja kuivat silvanerit sopivat jopa makkaran ja hapankaalin kumppaniksi. Silvaneria kannattaa kokeilla myös aasialaisten ruokien ja juustojen kanssa, ja varsinkin hunajaisen makeat silvanerit käyvät homejuustojen kanssa tai sellaisenaan.
Sue Ellenin rapuvati oli runsas |
Kiinnostuitko? Saksan viinitiedotus järjestää ensi maanantaista alkaen Merenelävät rakastavat Silvaneria -teemaviikon yhdessä ravintola Sue Ellenin ja ravintola Carelian kanssa. Jos et ehdi ravintolaan rapujuhliin ja äyriäisten ääreen, myös Alkossa on hyviä kuivia silvanereita muiden merenelävien seuraksi. Kannattaa kokeilla!
Tätä emme osanneet arvata: Silvanerista voi valmistaa myös alkoholitonta kuohuviiniä! |
*) Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Silvanerin synonyymeja ovat myös:
Arvine, Arvine Grande, Augustiner Weiss, Augustraube Weisse, Beregi Szilvani, Boetzinger, Cilifantli, Clozier, Cynifadl Zeleny, Cynifal, Cynifal Zeleny, Feuille Ronde, Fliegentraube, Franken, Frankenriesling, Frankentraube, Fueszeres Szilvani, Gamay Blanc, Gelber Silvaner, Gentil Vert, Grande Arvine, Gros Plant Du Rhin, Gros Rhin, Gros Riesling, Gros-Rhin, Gruenedel, Gruener, Gruener Silvaner, Gruener Sylvaner, Gruener Zierfahndler, Gruener Zierfahnler, Gruener Zierfandl, Gruener Zierfandler, Gruener Zirfahndler, Gruener Zirfantler, Gruenfraenkisch, Gruenlich Gelber Sylvaner, Gruner Sylvaner, Johannisberger, Krupnyi Risling, L'Auxerrois, Mishka, Momavaka, Monterey Riesling, Moravka, Morawka, Mourton, Movavka, Mushka, Mushza, Musza, Nemetskii Rizling, Oesterreicher, Oesterreicher Gruener, Oestreicher, Pepitraube, Pepltraube, Picardon Blanc, Picardor Blanc, Picardou Blanc, Plant Du Reno, Plant Du Rhin, Raisin D'Autriche, Rhin, Rundblatt, Salfin, Salfin Belyi, Salfine Bely, Salvaner, Salvener, Salvenier, Salviner, Scharvaner, Scherwaner, Schoenfeiler, Schoenfeilner, Schwaebler, Schwuebler, Sedmogradka, Sedmogradska Zelena, Seleni Kleshez, Selenzhiz, Selivan, Silvain Vert, Silvanac Zeleni, Silvanai Zeleni, Silvaner, Silvaner Bianco, Silvaner Bianco Franken, Silvaner Blanc, Silvaner Green, Silvaner Gruener, Silvaner Verde, Silvaner Vert, Silvaner White, Silvani Zoeld, Silvania, Silvanske, Silvanske Zelene, Sonoma Riesling, Sylvan Zeleny, Sylvaner, Sylvaner Green, Sylvaner Gruen, Sylvaner Verde, Sylvaner Vert, Sylvanertraube, Sylvanske Rane, Sylvanske Zelene, Szemendrianer, Szilvani Feher, Tschafahndler, Tschafahnler, Weissblanke, Weisser Augustiner, Weisser Oesterreicher, Weisser Silvaner, Weisser Sylvaner, Yesil Silvaner, Zelena, Zelena Sedmogradka, Zelencic, Zeleni Silvanac, Zeleni Silvanec, Zeleny, Ziehfaedler, Zierfahndler, Zierfandler, Zierifandel, Zierifandler, Zinifal, Zoeld Silvani, Zoeld Szilvani, Zoeldsilvani, Zoeldszilvani