Ravintola Murun viini-illat jatkuivat kesätauon jälkeen Samuil Angelovin ohjauksessa pinot noirien parissa. Alunperin Ranskasta olevan, ohutkuorisen ja hieman hankalasti kasvatettavan rypälelajikkeen eri variantit viihtyvät parhaiten viileillä alueilla, ja niistä tehdyt viinit heijastelevat kasvualueen maaperää ja ilmastoa.
Viinit vaihtelevat kevyistä ja hapokkaista runsaan marjaisiin ja täyteläisiin. Tyypillisiä nuorten viinien aromeja ovat punaiset marjat, puolukka ja kirsikka, yrtit ja mausteet. Viinien vanhetessa ne saavat myös maanläheisiä sävyjä. Lisäksi aromimaailmassa saattaa olla kukkaisuutta ja joskus jopa savua. Ohuen kuoren takia viineissä ei yleensä ole kovinkaan paljon tanniineja, hapokkuutta saattaa sen sijaan olla runsaastikin.
Meyer-Näkel Illusion 2017
Ahr, Saksa
Illan ensimmäinen pinot noir ei ollutkaan punainen, vaan valkoinen - toisin sanoen se on valmistettu ilman kuorikontaktia. Saksassa Spätburgunderina tunnettu Pinot Noir on maan toiseksi viljellyin lajike, ja kaikkiaan Saksa on Ranskan ja USA:n jälkeen maailman kolmanneksi suurin pinot noirin tuottaja.
Viinin tuoksussa oli sitrusta ja kirpeää omenaa sekä aavistus punaisia marjoja. Hapokkaan ja hieman pirskahtelevan viinin maussa oli myös omenaa sekä hieman sitruunamarmeladin ja appelsiinin makeutta. Se oli oikein kiva ja pirteä, varsin mukava aloitus.
Zelanos Pinot Noir 2016
PGI Trachian Lowlands, Bulgaria;
15,51 €
Toisena viininä oli bulgarialainen pinot noir. Traakian alankojen lämpöiset olosuhteet tekivät viinistä lähes turboahdetun (eikä se nyt tarkoita huonoa asiaa!), sillä siinä oli runsaasti kaikkea: makeutta, marjaisuutta, alkoholia (13 %), hapokkuutta, jonkin verran jopa tanniinejakin. Tummien marjojen kimaran (puolukka, boysenmarja, luumu, karpalo, vadelma) lisäksi viinin maussa oli myös mausteisuutta. Kaiken kaikkiaan täyteläisen viinin elementit pysyivät hyvin tasapainossa.
Mehevää viiniä voisi nauttia esimerkiksi tartarin seurana.v
Verus Pinot Noir 2013
PDO Stajerska Slovenija, Slovenia;
29,88 €
Slovenialainen pinot noir oli puolestaan hillityn tyylikäs. Lempeän hapokkaan marjaisen ja kirpeän viinin tuoksussa ja mausta erottui selvästi yrttisyyttä. Timjamin, rosmariinin ja laakerinlehden aromit toimivat hyvin viinin puolukkaisuuden kanssa, ja mausteisuus jäi tuntumaan vielä jälkimaussa.
Viini voisi toimia riimiporon seurana.
Forge Cellars Pinot Noir 2015
New York, USA
Yhdysvaltalainen pinot noir vei aivan erilaisiin tunnelmiin. Viini oli vain kevyesti suodatettu eli samea, mutta epäilyistä huolimatta se ei kuitenkaan ollut naturalviini. Ensinuuhkaisulla viinistä tuli mieleen puolukkainen vispipuuro. Tarkemmin tutkailtuna runsaan viinin aromeissa oli puolukan ja karviaisen lisäksi muita punaisia marjoja, vadelmaa ja kirsikkaa sekä mielenkiintoisella tavalla myös ruista. (Rukiista huolimatta puuroajatukset eivät kuitenkaan vaihtuneet ruismarjapuuroon, vaikka sekin olisi voinut olla mahdollista.) Jälkimaussa tuntui maustepippuria.
Ruokana tämän viinin kanssa voisi olla vaikkapa vasikanleike.
Domaine Cachat-Ocquidant et Fils Corton Clos des Vergennes Monopole
2003
Burgundi, Ranska
Illan päätti ronski ja hyvin ikääntynyt ranskalainen pinot noir. Sen tuoksussa oli hilloa, punaisia marjoja (puolukkaa, mustikkaa ja karpaloa), kypsää hedelmäisyyttä sekä raikasta eukalyptusta ja minttua. Samat aromit toistuivat myös viinin maussa, jossa alkoholin määrä (13 %) tuntui hentona makeutena. Herkäksi tätä viiniä oli hieman vaikea kutsua, mutta runsaan ja täyteläisen viinin yleisvaikutelma oli rustiikkinen ja tasapainoinen.
Tämä viini sopisi punaisen lihan seuraksi. Se oli myös illan ylivoimainen ykkössuosikki, muut viinit saivat äänestyksessä vain hajaääniä - eikä ihme, niin herkullista se oli.
***
Lopuksi vielä pätkä Sideways-leffasta, jota ei voi jättää mainitsematta, kun puhutaan pinot noireista: