Pinha Ribeira Santo Reserva 2016

Näytepullo / Fine Brands



Pinha Ribeira Santo Reserva 2016 
DOC Dão, Portugali; Touriga Nacional, Alfrocheiro, Tinta Roriz; 11,40 €

Tuottaja Wine Magnum Carlos Lucas Vinhos

Etiketin mukaan villejä marjoja, monitahoisuutta ja tyyliä

Rypäleiden mukaan
Touriga Nacional: tanniineja, tummia marjoja, mustaherukkaa, vadelmaa, hedelmäisyyttä, mausteita, nahkaa, orvokkia, yrttejä, lakritsaa
Alfrocheiro: käytetään yleensä sekoiteviineissä tuomaan väriä ja ryhtiä; samettinen, mausteinen, aromeille tyypillisiä kypsät marjat kuten mansikka ja karhunvatukka, myös minttua ja kukkaisuutta
Tinta Roriz: punaisia marjoja, mansikkaa, mustaherukkaa, kirsikkaa, (kuivattua) luumua, tupakkaa, suklaata, vaniljaa, nahkaa, yrttejä

Ruokana feijoada-pata, riisiä ja appelsiininviipaleita

Lyhyesti: tumman marjainen ja pirteän pippurinen ruokaviini

Kommentit 

M: Tummanpunaisen, lähes läpinäkymättömän viinin tuoksussa on runsaasti kypsiä tummia marjoja, mustikkaa, kirsikkaa ja karhunvatukkaa, mausteisuutta ja aavistus lakritsaa. 9 kuukauden tammikypsytyksen huomaa hillittynä paahteisuutena. Viinin maku on täyteläinen, mutta makean marjaisuuden sijaan siinä yllättävät napakka mustapippuri ja yrttisyys. Marjaisuus ja paahteisuus tuntuvat vasta niiden jälkeen, ja lopuksi tanniinit jäävät kipristelemään ikeniin.

Pinha Ribeira Santo Reserva 2016 tarvitsee seurakseen ruokaa, sellaisenaan se on hieman liian napakka - ellei pippurinen mausteisuus sitten ole juuri se juttu. Viini ei ole tahmean makea hillopommi marjaisuudestaan huolimatta, vaan tanniinit ryhdistävät sitä sopivasti. Mausteinen feijoada-pata tasapainottaa viiniä hyvin ja tuo sen marjaisuuden paremmin esiin. Täyteläiset portugalilaiset punaviinit sopivat hyvin pimenevään syksyyn, niin tämäkin. Arvosanaksi viini saa ++.

J: Viini on väriltään syvän tummanpunainen. Sen tuoksussa on tumma marjaa, kypsää kirsikkaa, karhunvatukkaa, mustaherukkaa, mausteisuutta, nahkaa ja vähän lakritsaa. Täyteläinen, rapsakan tanniininen maku on aluksi kypsän marjainen ja mausteinen, mutta muuttuu pian pippuriseksi, yrttiseksi ja herukkahilloiseksi. Jälkimaussa on luumua ja paahteisuutta. Sekä maku että tuoksu pehmenevät viinin ilmaantuessa.

Feijoada-padan kanssa Pinha Ribeira Santo Reserva 2016 sopi oikein hyvin. Tanniineja on sen verran, että kyseessä on selkeästi ruokaviini. Salami ja muut mausteiset makkarat sekä kovat juustot kuten cheddar voisivat käydä viinin seuraksi pataruokien lisäksi. Erittäin hyvä viini, arvosanaksi annan ++.



Feijoada (neljälle)


300 g savukylkeä
200 g naudan sisäpaistia
150 g chorizo-makkaraa
1/2 kg mustia papuja
1/2 vihreää paprikaa
1/2 punaista paprikaa
1 sipuli
6 valkosipulinkynttä
3-4 laakerinlehteä
tuoretta korianteria
suolaa, mustapippuria
juustokuminaa eli jeeraa
chiliä
ruokaöljyä
vettä tai lihalientä
(tomaattimurskaa, appelsiinia)

Feijoada-pataa voisi kutsua Brasilian kansallisruoaksi. Ruoka on kuitenkin alunperin Portugalista, joten valitsimme sen viinin seuraksi. Kuten arvata saattaa, reseptejä on monia, mutta yhteistä niille on se, että pataan lisätään mustapapuja sekä lihaa eri muodoissa: savustettuna ja sellaisenaan sekä mausteista makkaraa, chorizoa tai jotakin kokolihamakkaraa. Joskus mukana on pekonia, joissakin ohjeissa pataan lisätään savupotkaa, toisissa kylkeä, toisissa ribsejä... Tyyli on siis vapaa. Mausteena voi olla chiliä tai jeeraa tai sitten vain valkosipulia, laakerinlehtiä, suolaa ja pippuria, joskus pataan lisätään myös tomaattimurskaa ja/tai appelsiinimehua.

Jos pavut ovat raakoja, liota niitä yön yli ja kaada liotusvesi pois. Laita pavut kiehumaan uuteen runsaaseen veteen. Keitä, kunnes pavut ovat pehmenneet. (Tarkista aika papupussista.) Halutessasi voit ottaa erilleen noin 1/3 kypsistä pavuista, soseuttaa ne ja lisätä soseen takaisin liemeen.

Jos käytät kypsiä säilykepapuja, riittää, että huuhtelet ne hyvin ja lisäät ne vasta kypsennyksen loppupuolella. Aloita silloin padan valmistus muista aineksista.

Paloittele savukylki, naudan sisäpaisti, chorizo, sipuli, valkosipuli ja paprikat. Ruskista aineksia hieman öljyssä ja laita pataan kiehumaan. Lisää korianteria, laakerinlehdet ja muita mausteita makusi mukaan, jätä hieman korianteria annoksen koristelua varten. Hauduta pataa miedolla lämmöllä ainakin tunnin verran tai pidempäänkin, jos jaksat odottaa. Jos käytät säilykepapuja, lisää ne pataan haudutuksen loppupuolella.

Tarjoile feijoada riisin ja appelsiiniviipaleiden kanssa. Voit valmistaa lisukkeeksi myös farofaa: paista korppujauhoja voissa pekonin kanssa tai ilman ja lisää mukaan keitetyn kananmunan palasia. Lisukkeeksi voit paistaa myös savoijinkaalia.