Riesberg Premium Riesling ja uuniperunaa savulohitäytteellä

Näytepullo / Rosa Viini & Ruoka, Rosa viininmaistaja -yhteistyö


Riesberg Premium Riesling 
Saksa; Riesling; 11,99 € / 1 l

Maahantuoja Cisa Drinks

Etiketin mukaan Cisa Drinksille valmistettu Riesling on peräisin Etelä-Saksasta

Rypäleen mukaan
Riesling: sitrusta (sitruuna, lime, greippi), omenaa, persikkaa ja aprikoosia, trooppisia hedelmiä, jalohomeen mineraalintäyteistä tai hunajaista vivahdetta, petrolia, kukkaisuutta, hapokkuuttaKommentit 

M: Vaaleankeltainen viinin tuoksu on sitruksinen ja persikkainen sekä hunajameloninen, ehkä jopa hieman hunajainen. Viinin maku on hapokas ja tuoksun mukaisesti sitruksinen ja persikkainen, lisäksi siinä on kirpeää omenaa ja aavistus mineraalisuutta. Vaikka viini on kuiva, se on myös hedelmäinen, ja sen jälkimaussa tuntuu tuoksussa häivähtänyttä hunajaa.

Litran muovipullossa myytävällä risukalla on hyvä dokabiliteetti. Ruoan kanssa se sopii hyvin, kun sen hapokkuus huuhtelee hyvin suusta savulohitäytteen rasvaisuutta ja hedelmäisyys pelaa hyvin yhteen täytteen suolaisuuden kanssa. Jos vielä olisi kesä, tämän viinin voisi ottaa piknikille tai sen kanssa voisi viettää kaunista kesäpäivää aivan muuten vain, kunhan sen vain saa pidettyä riittävän kylmänä. Kieltämättä risukka maistuu aina, mutta tällä kertaa perushyvä riesling saa arvosanaksi 0.

J: Viinin tuoksu on rapsakan sitruksinen, omenainen ja persikkainen. Makua hallitsevat sitruksinen hapokkuus ja vihreä omena. Maussa on myös hieman mineraalisuutta ja persikkaa. Jälkimaussa sitrus kevenee limeksi, jota kevyt hunajamelonisuus tasapainottaa. Viinin hieman lämmetessä sen aromeihin tulee aavistus kypsää hedelmäisyyttä.

Rasvaisen lohen kanssa viini oli oiva valinta hapokkuutensa ansiosta. Kalan lisäksi viini saattaisi sopia äyriäisille. Se kävisi hyvin myös piknikjuomaksi kevyiden ruokien seuraksi. Arvosanaksi viini saa 0.


Uuniperunat savulohitäytteellä

Alkuperäinen resepti Rosa Viini & Ruoka

Uuniperunat
2 isoa uuniperunaa per aikuinen (esim. Rosamunda-lajiketta)

Savulohitäyte
200 g lämminsavulohta
1 dl suolakurkkukuutioita
1 kovaksi keitetty kananmuna pilkottuna
1 rkl sinappia
2 rkl ruohosipulia hienonnettuna
100 g maustamatonta tuorejuustoa
3 rkl ranskankermaa

Pistele perunoihin muutama reikä haarukalla, etteivät ne rikkoudu uunissa. Kääri perunat folioon ja kypsennä niitä 175-asteisessa uunissa 1-1½ tuntia koon mukaan.

Ota perunat uunista ja anna niiden jäähtyä noin 10 minuuttia ennen tarjoilua. Leikkaa sen jälkeen perunaan ristiviilto ja paina peruna auki.

Valmista täytteet sillä aikaa, kun perunat ovat uunissa: pilko kananmuna ja suolakurkku, hienonna ruohosipuli ja sekoita ainekset keskenään.

Tarjoile raikkaan salaatin kanssa.

***
Ohje on neljälle, mutta olisi kaiken voinut syödä kahdestaankin, jos oikein olisi ollut nälkä. Ruohosipulin sijaan käytimme nippusipulia varsineen.