Alkoholittomia oluita

Tammikuussa moni pyrkii elämään terveellisemmin ja kevyemmin, vaikkei ihan tipatonta tammikuuta viettäisikään. Näin ollen testiin päätyi viisi sattumanvaraisesti valittua alkoholitonta olutta, jotka edustavat eri oluttyylejä - tai jos tarkkoja ollaan, niin mukaan livahti yksi olut, jossa on alkoholia 0,5 %.

Maisel's Weisse Alkoholfrei 
Brauerei Gebr. Maisel; 2,39 € Sellon K-Citymarketissa

Samean oranssisen oluen tuoksu on melko mieto. Siinä on vehnää, hedelmäisyyttä, sitrusta ja banaania. Hieman makea maku toistaa tuoksun aromeja. Alkoholittomuuden huomaa oluen vetisyytenä, mutta muuten se on oikein mainio vehnäolut. Alkoholittomista oluista vehnäoluet ovatkin yleensä parhaimpia.

Bavaria IPA 0.0%
Swinkels Family Brewers; 1,69 € Sellon K-Citymarketissa

Kirkkaan ja kullankeltaisen oluen tuoksussa on runsaasti mallasta ja hieman greippiä sekä appelsiinimarmeladia. Maku on vahvan maltainen sekä hieman greippinen, katkeruutta on kohtuullisesti. Jälkimaku on sekoitus maltaisuutta ja greippiä. Taustalla vaanii alkoholittomille pohjahiivaoluille ominainen epämääräinen makeus. IPA:ksi tämä on melko huono, mutta alkoholittomaksi olueksi kohtuullisen hyvä.

Nanny State
Brewdog; 0,5 %; 2,39 € Alkossa

Holhousvaltion nimikko-olut on väriltään kuparinruskeaa. Tuoksussa on havua, sitrusta ja makeaa maltaisuutta. Maku on katkera, siinä on aluksi jopa kahvisuutta. Maku muuttuu nopeasti havuiseksi ja greippiseksi, lisäksi siinä on pähkinää. Jälkimaku jatkaa samoilla linjoilla. Virallisesti tämä on ale, mutta tämä maistunee IPA:n ystäville paremmin kuin Bavaria IPA.

Stripped Craft
Nøgne Ø; 2,45 € Sellon K-Citymarketissa

Vaaleankeltaisen ja samean oluen tuoksussa on runsaasti limeä sekä hieman mallasta ja sitrusta. Maku on aluksi sekä hieman katkera että makean limettinen. Hyvin pian makua alkavat hallita lime ja sitrus, ja siinä on myös aavistus greippiä ja ruohoa. Kokonaisuus muistuttaa limettistä radleria. Onhan tämä raikas, mutta melko kaukana ollaan oluesta.

Braxzz Porter
Braxzz; 2,85 € Sellon K-Citymarketissa

Olut on väriltään tummanruskeaa, lähes mustaa. Tuoksussa on paahteisuutta, lakritsaa ja luumua. Maku on kuin joku olisi maustanut nokikahvia runsaalla määrällä fariinisokeria ja laimentanut lopputulosta vedellä juoman jäähdyttyä. Porteriksi tätä on vaikea mieltää. Olut saattaisi sopia vaikka pullan kanssa, sellaisenaan juotuna maku alkaa pian tökkiä.

Summa summarum

Alkoholittomien oluiden arvostelu on hankalaa. Oikeisiin oluisiin verrattuna ne ovat yleensä melko laimeita ja heikkoja esityksiä. Jos esimerkiksi Braxzz Porteria ja Koff Porteria vertaisi keskenään, niin edellinen olisi mopoauto ja jälkimmäinen T-72 panssarivaunu. Kaksinkamppailussa voittajasta ei olisi mitään epäilystä. Toisaalta taas tuntuu hieman keinotekoiselta arvostella alkoholittomat oluet omana kategorianaan, koska niitä mainostetaan oluina.

Mitään kovin suurta pettymystä tähän settiin ei osunut, vaan jokaista voisin juoda uudestaankin. Eniten pidin Maisel's Weisse Alkoholfreista.