Churchill Graham Meio Queijo 2018

Näytepullo / Red Bev


Churchill Graham Meio Queijo 2018
Douro, Portugali; 70 % Rabigato, 30 % Viosinho; 12,48 €

Tuottaja Churchill Graham

Etiketin mukaan moniulotteinen, mineraalinen tuoksu, hapokas maku ja intensiivinen hedelmäisyys, pitkä ja raikas jälkimaku

Rypäleiden mukaan
Rabigato: akaasiaa ja appelsiininkukkaa, mineraalisuutta, ruohoa; hyvä hapokkuus
Viosinho: käytetään yleensä sekoitteissa, joihin se tuo aromikkuutta, hapokkuutta ja ryhtiä; kukkaisuutta, aprikoosia, persikkaa

Ruokana paistettua siikaa ja raikas omena-halloumisalaatti

Lyhyesti: raikas ja runsaan hedelmäinen viini

Kommentit 

M: Kirkkaan oljenkeltaisen viinin tuoksussa on greippistä hapokkuutta ja hunajamelonin makeutta, jonkin verran mineraalisuutta sekä trooppisia hedelmiä ja keltaista omenaa. Viinin maku on kuiva ja tuoksun tapaan greippisen hapokas sekä runsaan hedelmäinen, jälkimaussa tuntuu jopa pientä suolaisuutta.

Ruoan kanssa viini sopi hyvin. Sen hapokkuus toimi kalan parina, salaatista taas kirpeän omena oli oikein passeli kumppani eikä viini vierastanut avokadoakaan kovin paljon, greipin hapokkuus sai taas sen tuntumaan makealta ja puolukan hapokkuuskin toimi hyvin. Arvosanaksi viini saa +.

J: Viini on väriltään kirkas, vaalea sitruuna. Tuoksussa on limeä, hunajamelonia, omenaa, yrttejä ja hieman raparperia. Hapokas ja mineraalinen maku toistaa tuoksun aromeja. Maussa on myös aavistus greippiä sekä trooppista hedelmää. joka tasapainottaa hapokkuutta.

Viini sopi siian kanssa oikein hyvin ja pärjäsi myös salaatin eri komponenteille. Ainoastaan greippi oli liian vahvan makuinen viinin aromimaailmalle. Viini voisi sopia kalan lisäksi hyvin myös äyriäisille. Yllättävän moniuloitteinen viini saa arvosanaksi +.


Raikas omena-halloumisalaatti & paistettua siikaa (4:lle)


1 ruukku rucolaa
1 ruukku rapeaa jääsalaattia
2 omenaa
2 avokadoa
2 (veri)greippiä
1/2 sitruunan mehu
1 pkt halloumia

Puolukkavinegrette
2 rkl sokeria
2 dl puolukoita
1/2 dl oliiviöljyä
1 tl Dijon-sinappia
2 rkl punaviinietikkaa
timjamia

Tee ensin vinegrette: keitä kattilassa sokeria, puolukoita ja timjamia hetken verran ja anna jäähtyä. Sekoita jäähtynyt seos kannellisessa lasipurkissa öljyn, sinapin ja etikan kanssa voimakkaasti ravistamalla.

Revi salaatinlehdet. Viipaloi omenat ja sivele sitruunamehulla, etteivät viipaleet tummu. Kuori ja viipaloi avokadot ja sivele myö se sitruunamehulla.

Fileoi greipit: kuori hedelmät ja poista valkoinen kalvo kokonaan, leikkaa hedelmäliha irti kalvoista.

Asettele omena-, avokado- ja greippisiivut salaatinlehtien päälle.

Paista halloumi ja nosta salaatin päälle. Lisää lopuksi puolukkavinegretteä.

Paistettu siika
4 siikafilettä
ruisjauhoja
suolaa ja mustapippuria
voita ja ruokaöljyä paistamiseen

Kierittele siikafileet suolalla ja pippurilla maustetuissa ruisjauhoissa, paista pannulla.

***
Inspiraatio salaattiin on Ilta-Sanomien raikkaasta omena-vuohenjuustosalaatista - korvasimme vuohenjuuston halloumilla ja rosmariinin sijaan käytimme timjamia.