Villa Valentina Organic Pinot Grigio 2018
IGT Terre Siciliane, Italia; pinot grigio; 12,48 €. Luomu.
Tuottaja
Villa Valentina
Maahantuoja
Cisa Drinks
Etiketin mukaan täyteläinen ja trooppisen hedelmäinen
Rypäleiden mukaan
Pinot grigio: keveyttä, hapokkuutta, sitrusta, vihreää omenaa, päärynää,
kukkaisuutta; kypsää trooppista hedelmää, mangoa, melonia, myös pähkinää ja
yrttejä, makeita mausteita, savua ja märkää villaa
Ruokana lohisalaatti
Lyhyesti: hedelmäinen ja kevyen hapokas
Kommentit
M: Viinin tuoksu on raikas ja hedelmäinen, siinä on (kypsää) trooppista
hedelmää, greippiä, mineraalisuutta, savua ja hieman yrttejä. Viinin maku on
pirteän hapokas ja hedelmäinen, tuoksusta tutut trooppiset hedelmät ja ananas
ovat havaittavissa myös maussa. Mukana on jopa hieman mineraalisuutta, mikä
selittynee sillä, että viinin rypäleet ovat kasvaneet vulkaanisessa maaperässä
Sisiliassa. Suutuntuma on yllättävän runsas, jopa hieman kermainen.
Lohisalaatin kanssa viini sopi hyvin, sen hapokkuus oli juuri passelia rasvaisen
lohen kanssa eikä viini riidellyt sipulinkaan kanssa. Varsin kiva pinot grigio
saa arvosanaksi 0.
J: Viinin hennossa tuoksussa on sitrusta, omenaa, kypsää ananasta ja hieman
mineraalisuutta. Hapokas maku toistaa tuoksun aromeja, siinä on myös kypsää
omenaa. Jälkimaku on rapsakkaan hapokas ja yrttinen.
Aluksi hieman epäilytti, sopiiko viini ruoan kanssa, sillä lohisalaatissa on hyvin erilaisia makuja ja viini kannalta hankalia komponentteja kuten raakaa sipulia. Viini kävi kuitenkin ruoan seuraksi yllättävän hyvin. Rasvaisen lohen kanssa viinin hapokkuus toimi mainiosti. Salaatinkastike pehmensi sipulin makua niin, että sekään ei ollut viinille liian kova vastus. Toisaalta sinappinen kastike tuntui korostavan viinin hapokkuutta. Viini sopisi varmaan hyvin äyriäisten kanssa. Arvosanaksi viini saa 0.
Lohisalaatti
Alkuperäinen resepti Rosa Viini & Ruoka (neljälle)
3 kovaksi keitettyä munaa
12 keitettyä perunaa jäähtyneinä
300 g paistettuja lohikuutioita
1-2 salaattikerää
1 kurkku
1 punasipuli
pieniä tomaatteja
Kastike
2 rkl vaaleaa viinietikkaa
6 rkl öljyä
2 rkl sinappia
½ tl sokeria
suolaa ja jauhettua valkopippuria
Keitä perunat ja kananmunat ja jäähdytä. Leikkaa lohi kuutioiksi ja paista pannulla, mausta suolalla ja valkopippurilla. (Jos laiskottaa, lohikuutioita saa myös pakasteena.)
Revi salaatti tarjoilukulhoon tai suoraan lautaselle, lisää suikaloitu sipuli, kurkku, puolitetut tomaatit, halkaistut perunat ja lohi.
Sekoita kastikkeen ainekset ja sekoita ne salaattiin. (Jos haluat, tee kastike aikaisemmin ja marinoi sipulia siinä jonkin aikaa.) Koristele annos puolikkailla kananmunilla.