Villa Valentina Organic Pinot Grigio 2018 ja lohisalaatti

Näytepullo / Rosa Viini & Ruoka, Rosa viininmaistaja -yhteistyö

Villa Valentina Organic Pinot Grigio 2018
IGT Terre Siciliane, Italia; pinot grigio; 12,48 €. Luomu.

Tuottaja Villa Valentina
Maahantuoja Cisa Drinks

Etiketin mukaan täyteläinen ja trooppisen hedelmäinen

Rypäleiden mukaan
Pinot grigio: keveyttä, hapokkuutta, sitrusta, vihreää omenaa, päärynää, kukkaisuutta; kypsää trooppista hedelmää, mangoa, melonia, myös pähkinää ja yrttejä, makeita mausteita, savua ja märkää villaa

Ruokana lohisalaatti

Lyhyesti: hedelmäinen ja kevyen hapokas

Kommentit

M: Viinin tuoksu on raikas ja hedelmäinen, siinä on (kypsää) trooppista hedelmää, greippiä, mineraalisuutta, savua ja hieman yrttejä. Viinin maku on pirteän hapokas ja hedelmäinen, tuoksusta tutut trooppiset hedelmät ja ananas ovat havaittavissa myös maussa. Mukana on jopa hieman mineraalisuutta, mikä selittynee sillä, että viinin rypäleet ovat kasvaneet vulkaanisessa maaperässä Sisiliassa. Suutuntuma on yllättävän runsas, jopa hieman kermainen.

Lohisalaatin kanssa viini sopi hyvin, sen hapokkuus oli juuri passelia rasvaisen lohen kanssa eikä viini riidellyt sipulinkaan kanssa. Varsin kiva pinot grigio saa arvosanaksi 0.

J: Viinin hennossa tuoksussa on sitrusta, omenaa, kypsää ananasta ja hieman mineraalisuutta. Hapokas maku toistaa tuoksun aromeja, siinä on myös kypsää omenaa. Jälkimaku on rapsakkaan hapokas ja yrttinen.

Aluksi hieman epäilytti, sopiiko viini ruoan kanssa, sillä lohisalaatissa on hyvin erilaisia makuja ja viini kannalta hankalia komponentteja kuten raakaa sipulia. Viini kävi kuitenkin ruoan seuraksi yllättävän hyvin. Rasvaisen lohen kanssa viinin hapokkuus toimi mainiosti. Salaatinkastike pehmensi sipulin makua niin, että sekään ei ollut viinille liian kova vastus. Toisaalta sinappinen kastike tuntui korostavan viinin hapokkuutta. Viini sopisi varmaan hyvin äyriäisten kanssa. Arvosanaksi viini saa 0.

Lohisalaatti

Alkuperäinen resepti Rosa Viini & Ruoka (neljälle)

3 kovaksi keitettyä munaa
12 keitettyä perunaa jäähtyneinä
300 g paistettuja lohikuutioita
1-2 salaattikerää
1 kurkku
1 punasipuli
pieniä tomaatteja

Kastike
2 rkl vaaleaa viinietikkaa
6 rkl öljyä
2 rkl sinappia
½ tl sokeria
suolaa ja jauhettua valkopippuria

Keitä perunat ja kananmunat ja jäähdytä. Leikkaa lohi kuutioiksi ja paista pannulla, mausta suolalla ja valkopippurilla. (Jos laiskottaa, lohikuutioita saa myös pakasteena.)

Revi salaatti tarjoilukulhoon tai suoraan lautaselle, lisää suikaloitu sipuli, kurkku, puolitetut tomaatit, halkaistut perunat ja lohi.

Sekoita kastikkeen ainekset ja sekoita ne salaattiin. (Jos haluat, tee kastike aikaisemmin ja marinoi sipulia siinä jonkin aikaa.) Koristele annos puolikkailla kananmunilla.