Perheomisteinen Les Celliers De Vétroz sijaitsee Vétroz’n kunnassa Valais’n kantonissa Lounais-Sveitsissä. Viinitilan perustivat Jean ja Yvette Fontannaz, joiden viisi lasta pyörittävät viinitilaa nykyisin. Viinitarhoja tilalla on viisi hehtaaria. Viinitila on myös osa etelä-afrikkalaista Origin Wine -yritystä, joka tuottaa viinejä eri puolilla maailmaa.
Valais'n kantoni tuottaa noin kolmanneksen sveitsiläisistä viineistä. Alue on tunnettu raclette-ruokalajista ja samannimisestä juustosta. Valais'n lisäksi Sveitsissä on viisi muuta viinialuetta: Vaud, saksankielinen Sveitsi, Geneve, Ticino ja kolmen järven alue (Trois lacs/Drei Seen/Three Lakes).
Kaikkiaan Sveitsissä on lähes 15 000 hehtaaria viinitarhoja ja 2 500 viinintekijää. Maassa viljellään sekä kansainvälisiä lajikkeita että alkuperäislajikkeita, joista suosituimpia ovat Chasselas, Petite Arvine, Humagne Rouge ja Cornalin. Lisäksi maassa on kehitetty useita PIWI-lajikkeita eli uusia vastustuskykyisiä hybridilajikkeita. Lue lisää sveitsiläisistä viineistä Swiss Winen sivuilta.
Viini on kypsynyt terästankeissa ilman tammea.
Les Celliers de Vétroz Pinot Noir 2023
AOC Valais, Sveitsi; Pinot Noir;
18,69 €
Tuottaja
Les Celliers De Vétroz
Etiketin mukaan punaista marjaa, mustaherukkaa ja yrttisyyttä
Rypäleen mukaan
Pinot Noir: kirsikkaa, raparperia ja herukkaa, kukkaista hedelmäisyyttä,
hapokkuutta ja vähän tanniineja; nuorena mansikkaa ja vadelmaa sekä ruusua,
orvokkia ja minttua, kypsytyksen myötä mausteita, paahtoleipää, vaniljaa sekä
nahkaa
Ruokana croque monsieur (resepti Pastiksen uudesta keittokirjasta)
Lyhyesti: kepeä ja marjainen punaviini
Kommentit
M: Tummanpunaisen viinin tuoksussa on punaisia marjoja, kirsikkaa ja karpaloa sekä jonkin verran yrttisiä mausteita. Maku on kohtalaisen täyteläinen, mehevä ja napakan hapokas, tanniineja on jonkin verran. Se on viileän alueen viiniksi yllättävänkin runsas ja samaan aikaan toki myös selvästi pinotnoirmainen. Kokonaisuus on oikein miellyttävä - sveitsiläisiä viinejä ei tule kovinkaan usein vastaan, mutta jos ne jatkavat tällä linjalla, pitää napata niitä testiin aina, kun näkee.
Ruoan kanssa viini sopii oikein hyvin. Se voisi sopia myös kevyehköjen riistaruokien ja muiden juustoisten ruokien kanssa. Arvosanaksi viini saa +.
J: Tummanpunaisen, läpikuultavan viinin tuoksussa on punaista marjaa, kirsikkaa, karpaloa ja hieman mustikkaa. Hapokas maku toistaa tuoksun aromeja. Maussa on myös aavistus luumua ja mausteisuutta. Viinissä on myös hieman tanniinisuutta. Jälkimaku on hapankirsikkainen, mausteinen ja hieman luumuinen. Kokonaisuus on kepeä.
Viini kävi juustoisen ja rasvaisen ruoan seuraksi oikein hyvin. Se voisi sopia
myös kanaruoalle sekä kevyille riistaruoille ja antipaston seuraksi. Viini
maistuu hyvin myös sellaisenaan. Les Celliers de Vétroz Pinot Noir saa
arvosanaksi 0 eli laatu vastaa hintaa.