Viinimaa // Fazer Café Kluuvikadun jouluinen jälkiruoka- & viinitasting 28.11.2024

Viinimaa järjesti viime vuoden tapaan jouluisen jälkiruoka- ja viinitastingin Fazer Café Kluuvikadulla 28.11.2024 (29 €). Herkuista vastasi Fazer Cafén kondiittorimestari Marika Korhonen ja viinit esitteli Viinimaan Marjut Tiainen.

Tällä kertaa viinit olivat matala-alkoholisia ja yhtä lukuunottamatta saatavilla K- ja/tai S-ryhmän kaupoista.

Joulukinuski & Canti Asti DOCG Liberty 8 %
DOCG Asti, Italia; Moscato; n. 12-14 € K- ja S-ryhmän ruokakaupoissa

Ensimmäisenä viininä oli Moscatosta valmistettu Astin alueen kuohuviini, joka ei kuitenkaan ollut ainakin meille tutumpi Moscato d'Asti, vaan Asti eli Asti Spumante. Viinien ero on alkoholin määrässä: Moscato d'Astissa se saa olla korkeintaan 5,5 %, kun Astissa se on tyypillisesti 7-9,5 %. Canti Astissa alkoholia on 8 % ja sokeria 65 g/l.

Viinin tuoksussa on päärynää, persikkaa ja muita vaaleita hedelmiä, omenaa ja sitruunamarmeladia. Se on makea ja kukkainen, mutta myös aavistuksen hapokas. Makeudestaan huolimatta kuohuviini on kuitenkin kohtalaisen raikas ja miellyttävä. Koska viini myös luontaisesti matala-alkoholinen, se on tasapainoinen eikä keinotekoisesti lantrattu.

Canti Astin kanssa tarjolla oli Fazer Cafén omalla reseptillä tehtyä kinuskia, jota on myös saatavilla Kluuvikadun myymälästä. Viini on riittävän makea, jotta se pärjää makealle kinuskille, joten yhdistelmä on yllättävänkin toimiva (varsinkin, jos sattuisi pitämään kinuskista).

Viini paljastui illan moniottelijaksi, sillä se maistui myös Lucia-leivoksen ja glögijuustokakun kanssa.

Lucia-leivos & Glöet Rosé Sparkling Glögg 8 %
Espanja; Airen; n. 12 € K-ryhmän ruokakaupoissa

Kuohuva roseeglögi Glöet Rosé Sparkling Glögg on Glöet-perheen uusi tulokas. Sen pohjana on espanjalainen Airen-lajikkeesta tehty viini, ja sokeria kuohuvassa glögissä on 14 g/l. Glöet on muuten espoolainen keksintö ja lanseerattu jo vuonna 2015.

Glögin tuoksussa on jouluomenalimonadia, mansikkaa ja hillitysti glögimausteita. Se on marjainen ja hapokas, oikein kiva lisä glögiperheeseen siis.

Lucian päivää vietetään 13.12. ja sen kunniaksi Fazerilla on leivottu jo muutaman vuoden ajan Lucia-leivoksia. Jokaisesta myydystä leivoksesta lahjoitetaan 1 € Folkhälsanin Lucia-keräykseen. Leivoksessa on juustokakkumoussea, puolukkahilloa, kinuskia ja valkosuklaasta tehdyt liekit mantelikakkupohjan päällä.

Glöet on leivoksen kanssa hieman ristiriitainen: jos leivoksesta haukkaa enimmäkseen tuorejuustomoussea, glögin hapokkuus ei riitä. Jos samalla haukkauksella saa mukaan myös puolukkaa ja kakkupohjaa, kokonaisuus toimii.

Glögijuustokakku & Wintertal Glühwein 8 %
Saksa; n. 11 € K-ryhmän ruokakaupoissa

Wintertal Glühwein on punaviinipohjainen Glühwein, joka on kuitenkin riittävän mieto ruokakauppoihin. Se tuoksuu mukavan mausteiselle, mutta sen maku on hieman pliisu. Toisaalta taas jos ei vaadi Glühweiniltaan voimakasta makua, se toimii oikein hyvin myös hieman lämmitettynä.

Glühweinin kanssa oli yhdistetty glögijuustokakku eli glögikiilteellä silattu juustokakku, jonka päällä on piparimurua. Yhdistelmä kuulostaa klassiselta, mutta on aluksi vain "ihan okei", sillä Glühweinissa ei ole tarpeeksi hapokkuutta kermaisen juustokakun seuraksi. Onneksi rapsakka kakkupohja pelastaa kokonaisuuden.

Pekaanipähkinä-viikunakakku & Nederburg The Winemakers Noble Late Harvest
WO Western Cape, Etelä-Afrikka; Chenin Blanc, Muscat à petits grains; 15,68 € / 0,375 l

Viimeisenä parina oli makea viini pekaanipähkinä-viikunakakun kanssa. Alkoholia viinissä on 8,5 %, mutta tarkka sokerin määrä jäi arvoitukseksi: Alkon mukaan se on 260 g/l ja Viinimaan mukaan 193 g/l eli mene ja tiedä, mutta joka tapauksessa viini on makea ja hunajainen, mutta sopiva hapokkuus pitää kokonaisuuden tasapainoisena. Aromeissa on hilloista omenaa ja persikkaa sekä pähkinää, joka taas sopii yhteen jälkiruoan pähkinäisyyden kanssa.

Pekaanipähkinä-viikunakakussa on kuorrutuksena karamellisuklaa-pekaanipähkinäkreemiä, mikä saa pohtimaan sitä, onko kakku liian suklainen ja kaipaisiko se seurakseen ennemmin vaikkapa portviiniä. Ei ollut, vaan viimeinen yhdistelmä on meidän suosikkimme. Kakku oli myös hurmaavan pähkinäinen.

Nederburg The Winemakers Noble Late Harvest maistui kohtalaisen hyvin myös glögijuustokakun kanssa.