Somevaikuttajapassit ja tasting saatu / Messukeskus
Viinilehti on vuoden aikana valinnut vuoden viinit yhdeksässä eri sarjassa, joista ensimmäisen voittaja eli vuoden valkoviini paljastettiin jo maaliskuun alussa. Voittajia on runsaasti, sillä tänä vuonna valittiin muutaman vuoden tauon jälkeen jälleen myös vuoden punainen ja valkoinen luomuviini.
Pääsimme maistamaan voittajat Viini & Ruoka -tapahtuman tastingissa.
Aiempina vuosina Viini & Ruoka -tapahtuman tastingeissa ovat olleet mukana valko- ja punaviinisarjojen finalistiviinit ja sarjojen voittajat on julistettu vasta myöhemmin. Nyt mukana oli jokaisen sarjan voittaja yhtä poikkeusta lukuunottamatta: vuoden punaviini paljastui vasta marraskuun lopussa, joten tastingissa oli mukana vuoden 2023 voittajan uudempi vuosikerta.
Viinit valitaan joka vuosi samoin perustein maahantuojien mukaan ilmoittamista viineistä.
- viini edustaa alueensa tai rypälelajikkeensa ominaispiirteitä
- viini on tasapainoinen ja luonteikas
- viini maksaa alle 30 euroa Alkon vakio- tai tilausvalikoimassa, poikkeuksina samppanja, jonka hintaraja on 70 € ja hanaviinit, joilla ei ole hintarajaa - ja joskus 30 €:n rajasta on joustettu.
Hintaraja saattaa tuntua matalalta ja siltä, että se rajaa monia hienoja viinejä kilpailun ulkopuolelle, mutta sillä on haluttu varmistaa, että voittajaviinit ovat mahdollisimman monen saatavilla.
Kuohuviini
Bernard-Massard Chardonnay Brut
Luxemburg;
Chardonnay;
17,99 €
Vuoden kuohuviini ja samppanja julkistettiin huhtikuun puolivälissä.
120 ehdokkaasta finaaliin pääsi 30 kuohuviiniä. Voittajaksi päätyi luxemburgilainen blanc de blancs, joka on valmistettu perinteisellä pullokäymismenetelmällä ja kypsynyt kolme vuotta.
Ehdimme maistella Bernard-Massard Chardonnay Brutin jo aiemmin (lue lisää), mutta kyllähän sitä maistoi mielellään uudelleen tastingissa. Kuten muistimmekin, se oli edelleen oikein miellyttävä: raikas, hapokas, omenainen ja paahteinen.
Samppanja
Pommery Royal Champagne Brut
Champagne,
Ranska; Pinot Noir, Chardonnay, Meunier;
62,98 €
80 ehdokkaasta finaaliin pääsi 20 samppanjaa. Pommeryn voitto pääsi yllättämään hienoisesti, kun aiemmin hieman tutkan alla lentänyt samppanjatalo jätti taakseen aiempien vuosien menestyjiä. Samppanjaan käytetyt rypäleet on kerätty 40 eri tarhalta ja se on kypsynyt 36 kuukautta sakkojensa päällä.
Vuonna 1836 perustettu Pommeryn samppanjatalo on kuitenkin merkittävä: se on yksi Champagnen vanhimmista taloista ja sitä johti madame Louise Pommery silloin, kun naiset olivat alalla harvinaisuus. Hänen kerrotaan valmistaneen ensimmäisen kuivan (brut) samppanjan, mikä auttoi samppanjan yleistymistä ja nousua maailmanmaineeseen - sitä ennen samppanjassa saattoi olla sokeria jopa 200 g/l.
Samppanja on kohtalaisen kevyt ja raikas. Sen aromeissa on omenaa, persikkaa, marsipaania ja kukkaisuutta sekä hieman mineraalisuutta ja paahteisuutta. Kokonaisuus on helposti lähestyttävä ja tyylikäs, ja samppanja sopii varmasti moneen eri tilaisuuteen.
Roseeviini
Ruppertsberger Imperial Rosé 2023
Pfalz, Saksa; Pinot Noir, Dornfelder, Lemberger; 10,98 €
Vuoden roseeviini julkistettiin kesäkuun alkupuolella.
Noin sadasta ehdokkaasta finaaliin pääsi 27 viiniä. Kaikki kolme mitalisijaa menivät Saksaan ja ykkös- ja kakkossija Pfalziin. Voiton vei marjainen kesärosee.
Viinin tuottaja Ruppertsberger Weinkeller Hoheburg perustettiin vuonna 1968 kahden osuuskunnan liittyessä yhteen. Myöhemmin siihen liittyi myös kolmas osuuskunta naapurikylästä.
Viinin tuoksu on makeahko ja marjainen. Vadelma ja mansikka hallitsevat myös maussa viinikumin lisäksi. Viini on helppoa kulauteltavaa, sokeria siinä on 14 g/l, mikä osaltaan selittänee asiaa. Kohtalainen hapokkuus kannattelee kuitenkin viiniä, ettei se lässähdä. Viereiseltä paikalta kuului spontaanisti "tää on hyvää", joten uskomme vierustoveriamme.
Valkoinen hanaviini
Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc 2023
Ranska; Sauvignon Blanc;
38,98 € / 3 l
Vuoden hanaviinit julkistettiin toukokuun puolivälissä.
Noin 70 valkoviiniehdokkaasta finaaliin pääsi 20 viiniä ja sarjan voitti ranskalainen sauvignon blanc.
Viinintekijä François Lurton on Lurtonin viinitalon viidennen sukupolven edustaja, joka kiertää eri puolilla maailmaa tekemässä viiniä. Hänet tunnetaan myös sauvignon blancin mestarina.
Les Fumées Blanches tuoksuu ja maistuu sauvignon blancille. Se on aromaattinen ja hedelmäinen sekä raikkaan hapokas, toisaalta kuitenkin melko lempeä eikä viiltävän hapokas. Jos sauvignon blancit maistuvat, kyseessä on oikein kelpo humppakuutio.
Luomuvalkoviini
Dreissigacker Vintages Riesling
Rheinhessen, Saksa; Riesling;
27,48 €
Vuoden luomuviinit julkistettiin syyskuun alussa.
80 valkoviiniehdokkaasta finaaliin pääsi 23 viiniä, ja voiton vei mielenkiintoinen riesling, joka on viiden eri vuosikerran sekoitus (2017-2020). Lisäksi viidennes siitä on kypsynyt tammitynnyreissä.
Weingut Dreissigacker on perustettu jo vuonna 1728. Nykyisin sitä johtaa omalla tinkimättömällä tyylillään Jochen Dreissigacker. Viinit ovat luomua, biodynaamisia ja niiden annetaan kypsyä kaikessa rauhassa.
Viinissä on hunajaista makeutta ja sitruunaista hapokkuutta, tammen käyttöä ei oikeastaan huomaa. Aromeissa on myös jonkin verran petrolia ja persikkaa, kukkaisuutta ja hieman mineraalisuutta. Kokonaisuus on hieno - tästä tykkäsimme.
Valkoviini
Nivarius Edición Limitada 2019
Rioja,
Espanja; 70 % Viura, 30 % Maturana Bianca; 25,99 €
Noin 300 ehdokkaasta finaaliin pääsi 27 viiniä. Lähes puolet kilpailuun ilmoitetuista viineistä oli rieslingejä, samoin sauvignon blancien osuus oli suuri, mutta voittaja oli jotain muuta: riojalainen Viuran ja Maturana Biancan sekoitus, joka on kypsynyt yhdeksän kuukauden ajan tammitynnyreissä.
Maturana Bianca on Riojan alueen alkuperäislajike, joka on lähes kuollut sukupuuttoon, joten sen elvyttämistä on ehdottomasti arvostettava. Viinin tuottaja Nivarius kuuluu Palacios Vinos de Finca -tuottajaryhmään, johon kuuluvat kolme tilaa haluavat tuottaa uniikkeja viinejä, joissa alueen ominaispiirteet ovat keskiössä.
Viinin aromeissa on paahteisuutta, omenaa ja hieman sitruunaa. Se on rutikuiva ja hapokas, mutta kuitenkin hedelmäinen. Se on runsas, mausteinen ja pähkinäinen, oikein kiinnostava viini siis.
Punainen hanaviini
Tommasi Graticcio Appassionato 2021
Veneto, Italia; Merlot,
Rondinella, Corvina;
39,98 € / 3 l
Noin 90 ehdokkaasta finaaliin pääsi 20 viiniä. Voittaja oli aikaisempina vuosina muissa sarjoissa menestyneen Tommasin osittain appassimento-menetelmällä valmistettu viini eli osa siihen käytetyistä rypäleistä on kuivattu, jotta viiniin saadaan enemmän makua ja täyteläisyyttä.
Tommasin viinitila on perustettu 1902 ja sillä on nykyisin Veneton lisäksi viinitarhoja myös muualla Italiassa. Tilaa johtaa nyt suvun neljäs sukupolvi.
Viini on makeahko ja hedelmäinen, toisaalta myös hapokas ja täyteläinen. Maussa on hapankirsikkaa, karpaloa ja kirsikkaa, mausteita ja hieman nahkaa ja paahteisuuttakin. Myös se on helppoa kulauteltavaa ja maistuu varmasti sekä kesällä että talvella.
Luomupunaviini ja punaviini
Antiche Terre Ripasso Mezzo Monte Organic 2020
Veneto, Italia; Rondinella, Corvina, Corvinone;
19,98 €
Noin sadan ehdokkaan joukosta finaaliin pääsi 23 viiniä. Sarjan voittaja paljastui marraskuun lopussa myös vuoden 2024 punaviiniksi.
Antiche Terre Venete sai alkunsa 1900-luvun alkupuolella. Nykyisin se tuottaa noin 1,6 miljoonaa pulloa valpolicellaa, ripassoa ja amaronea. Ripasso on viini, jossa normaaliin tapaan tehty punaviini käytetään vielä toisen kerran amaronen valmistuksesta yli jääneen kuorimassan kanssa, jolloin se saa enemmän makua ja rakennetta.
Viinissä on runsaasti marjoja, karpaloa ja punaherukkaa sekä nahkaa ja hieman rusinaa. Se on valmistustavastaan huolimatta kevyehkö ja miellyttävä sekä rapsakan hapokas. Viini on muheva ja herkullinen, joten tuplavoitto on ansaittu.
Vuoden 2023 punaviini
Chateau Lamarsalle 2019
AC
Montagne Saint-Émilion, Ranska; Cabernet Franc, Merlot;
32,80 € vuosikerta 2022
Tastingissa oli mukana vuoden 2023 punaviiniksi valitun Château Lamarsallen vuosikerta 2020, koska vuoden 2024 voittaja oli vielä salaisuus. Voittoisaa vuosikertaa 2019 ei enää saanut, mutta 2020 oli riittävän lähellä, joten se pääsi siksi mukaan.
Viini oli tumman marjainen, hapankirsikkainen, mausteinen ja hieman nahkainen ja sen tanniinit olivat rapsakat. Ehdimme maistaa viinin jo aiemmin (lue lisää).
Summa summarum
Oli hyvä päästä maistamaan kaikki Viinilehden Vuoden viini -voittajat kerralla kaikessa rauhassa, koska vuoden aikana niihin ei aina saa tutustuttua ja jokin niistä jää aina väliin. Toisaalta yhdeksän viinin tasting on melkoinen rupeama varsinkin, kun tahti kiristyy loppua kohden ajan käydessä vähiin. Lisäksi aiemmin oli hauska veikkailla voittajaa, kun tastingissa oli vain kahden sarjan finalisteja, mutta toisaalta nyt ei tarvinnut jännittää (eikä pettyä siihen, että kuitenkin arvaa voittajat väärin).