Suomen Sommelierit ry & Winepartners Finland // Terroirs of Nebbiolo - Barolo, Barbaresco, Roero, and Terre Alfieri 25.11.2024



Suomen Sommelierit ry järjesti 25.11.2024 kannatusjäsenilleen Terroirs of Nebbiolo — Barolo, Barbaresco, Roero, and Terre Alfieri -masterclassin (20 €) yhdessä Winepartners Finlandin kanssa. Masterclassin emännöi viinintekijä Lucrezia Povero ja tutustuimme sen aikana neljän eri alueen nebbiolo-viineihin.

Lucrezia Poveron perhe on valmistanut viiniä jo vuodesta 1837 alkaen Cantine Poveron ja Borgo Lamen viinitiloilla Roeron, Montferraton ja Langhen alueilla Piemontessa. Sen lisäksi Lucrezia Povero perusti siskojensa Maurizian ja Letizian kanssa Cascina Vèngore -viinitalon vuonna 2012 tavoitteenaan tuottaa viinejä, jotka heijastaisivat Terre Alfierin alueen ominaispiirteitä.

Cantine Povero on perheomisteinen viinitila, joka omistaa noin 50 hehtaaria viinitarhoja ja sen lisäksi saman verran muuta viljelysmaata, metsää ja niittyjä. Talo alkoi siirtyä luomuviljelyyn vuonna 1998 ja vuonna 2019 kaikki viinitarhat saivat luomusertifikaatin. Sen lisäksi, että viinit valmistetaan luonnonmukaisin menetelmin, talo pyrkii myös toimimaan mahdollisimman kestävällä tavalla sekä elvyttämään ja uudistamaan alueen ekosysteemiä. Talo tuottaa yli kaksi miljoonaa pulloa viiniä vuodessa.

Tenuta Laramè on 50 hehtaarin kokoinen viinitarha, jonka Poveron perhe osti vuonna 1948. Se sijaitsee yhdellä Roeron korkeimmista kukkuloista Montferraton läheisyydessä, joten sen mikroilmasto ja maaperä ovat hyvin samankaltaiset. Tarhan osuus vuosituotannosta on noin 100 000 pulloa.

Cascina Vèngore omistaa 26 hehtaaria maata Terre Alfierin ytimessä Vèngoren laaksossa. Siitä 16 hehtaaria on viinitarhoja ja 10 hehtaaria metsää ja niittyjä. Talo tuottaa viiniä noin 44 000 pulloa vuodessa. Viinin lisäksi tilalla viljellään mm. yksijyvävehnää eli einkornvehnää. 

Terre Alfieri DOCG -laatuluokitus on vielä nuori, vuodelta 2020, ja se kattaa kymmenen kuntaa Astin ja Cuneon alueilla. Päärypälelajikkeet ovat Nebbiolo ja Arneis.



Cascina Vèngore Mignane 2022
Terre Alfieri DOCG; Nebbiolo

Mignane on nimetty muinaisen roomalaisen maatilan mukaan. Se on käynyt luonnonhiivoilla ja kypsynyt 500 litran kokoisissa amforoissa 10 kuukauden ajan. Viiniä tuotetaan noin 1 000 - 1 200 pulloa vuodessa. Alkossa sen hinta olisi noin 40 € hujakoilla. 

Viinin tuoksussa on punaisia ja tummia marjoja, hapankirsikkaa, mansikkaa ja herukkaa. Lisäksi mukana on kukkaisuutta ja pippurisia mausteita. Viini on hedelmäinen ja sen tanniinit ovat rapsakat, lisäksi amforakypsytys tuo viiniin kiinnostavia vivahteita. Tyylikäs viini oli yksi suosikeistamme. 

Mignane kaipaa seurakseen jotain suolaista kesyttämään tanniinit. Juustot ja maustekurkut sopivatkin hyvin sen kanssa.



Cascina Vèngore Belgardo 2022
Terre Alfieri DOCG; Nebbiolo

Belgardo on saanut nimensä lähikukkulan huipun ja siellä sijainneen linnan mukaan. Se on käynyt terästankeissa myös malolaktisen käymisen ja kypsynyt slavonialaisissa tammitynnyreissä 16 kuukauden ajan. Viiniä tuotetaan noin 10 000 pulloa vuodessa. Alkossa sen hinta olisi noin 24 €.

Viinin tuoksu on kukkainen ja hieman karkkinen sekä lempeämpi kuin edellisen viinin, samoin maku. Vanilja ja lakritsa tuntuvat jossain määrin ja marjaisuus kallistuu punaisten marjojen suuntaan. Tanniineja on runsaasti, mutta ne eivät ole niin napakoita. Viini on tasapainoinen ja miellyttävä.

Belgardo maistuu hyvin parmesaanin ja maustekurkun kanssa.



Tenuta Larame Tumlin 2021
Roero DOCG Loreto; Nebbiolo

Tumlin on nimetty Laramèn viinitarhan ostaneen isoisä Tumlinin mukaan. Viini on käynyt terästankeissa ja kypsynyt slavonialaissa 25 hehtolitran tammitynnyreissä 24 kuukauden ajan. Alkossa sen hinta olisi noin 23 €.

Viinin tuoksussa on punaisia ja tummia marjoja, varsinkin mustikkaa ja vaniljaisia mausteita, samoin maussa. Viinin tanniinit ovat pehmeät ja se on täyteläisempi kuin kaksi edellistä viiniä eli se on oikein helposti juotavaa.

Tumlin on myös monipuolinen ruokaviini. Sen kanssa sopivat juustot, kinkku ja maustekurkku.



Cascina Povero Batù Barbaresco 2021
Barbaresco DOCG; Nebbiolo

Batù on saanut nimensä munkin mukaan. Se on käynyt terästankeissa ja kypsynyt slavonialaisissa 25 hehtolitran tammitynnyreissä 18 kuukauden ajan.

Viinin tuoksussa on makeita marjoja, hieman hapankirsikkaa ja kukkaisuutta, samoin maussa. Tanniinit ovat kepeät ja viini on miellyttävää juotavaa, yksinkertaisesti aivan ihana. Se oli illan viineistä meidän kummankin suosikki.

Batù on myös hyvä ruokaviini ja sopii maustekurkun, juustojen ja kinkun kanssa.



Cascina Povero Priore Barolo 2020
Barolo DOCG; Nebbiolo

Priore tarkoittaa kylän pormestaria tai kylänvanhinta. Viini on käynyt terästankeissa ja kypsynyt slavonialaisissa 25 hehtolitran tammitynnyreissä 24 kuukauden ajan.

Viinin tuoksussa on punaista marjaa, mansikkaa, herukkaa ja hapankirsikkaa, samoin maussa. Kukkaisuus vaihtelee orvokeista ruusuun ja sen lisäksi mukana on myös nahkaa, mausteita ja tervaa. Viinin tanniinit ovat pehmeät ja hapankirsikka maistuu myös jälkimaussa. Se on oivallinen barolo, mutta jäi tällä kertaa niukin naukin toiseksi barbarescolle.

Prioren kanssa sopivat juustot ja maustekurkku.



Summa summarum

Viinit olivat hienoja, mutta valitettavasti niitä ei (ainakaan vielä) ole saatavilla Alkossa. Tilausvalikoimassa on listattuna Winepartners Nordicin ja Cascina Poveron yhdessä tuottama Piemonte Barbera Valle di Nebbia 2023.