Langenloisin kaupungissa Ala-Itävallassa (Niederösterreich) sijaitsevan Weingut Rablin viinitilan historia ulottuu 1700-luvun puoliväliin asti. Tila ryhtyi myymään viiniä tynnyreissä vuonna 1900 ja vuonna 1946 siirryttiin pulloihin. Viinitilaa ovat johtaneet Rudi ja Christiane Rabl vuodesta 1986 lähtien. Heidän lapsensa Johanna ja Tobias Rabl liittyivät mukaan viinitilan toimintaan 2023.
Rabl Grüner Veltliner 2023
DAC Kamptal, Itävalta; Grüner Veltliner;
7,91 €
/ 0,375 l
Tuottaja Weingut Rabl
Etiketin mukaan itävaltalaista viiniä
Rypäleen mukaan
Grüner Veltliner: sitrusta, persikkaa, mahdollisesti pippuria,
mineraalisuutta
Ruokana tonnikalapihvi juusto-cashewpähkinäsalaatin kanssa
Lyhyesti: pirteän hapokas ja raikas grüner veltliner
Kommentit
M: Vaalean kullankeltaisen viinin tuoksu on runsaan hedelmäinen. Päärynän ja muiden vaaleiden hedelmien lisäksi tuoksussa on valkopippuria ja makeahkoa mausteisuutta sekä yrttejä ja pientä mineraalisuutta. Maku on hapokas ja tuoksun tapaan runsaan hedelmäinen, mikä luo kuvaa makeudesta (sokeria on hillityt 3 g/l). Kaikkiaan viini on juuri sellainen kuin mitä grüner veltlinerin ajatteleekin olevan eli oikein kiva.
Ruoan kanssa viini sopii (yllättävän) hyvin. Toisaalta se ei jyrää tonnikalaa ja toisaalta se pärjää myös jääkaapista löytyneiden voimakkaan makuisten jämäjuustojen (viski-appelsiinicheddar, grappajuusto jne) ja salaatin sinappikastikkeen kanssa. Muutenkin se voisi toimia mietojen kalaruokien ja salaattien kanssa ja toki se maistuu myös sellaisenaan. Lisäksi pikkupullo riittää hyvin kahdelle sunnuntai-iltana. Arvosanaksi Rabl Grüner Veltliner saa +.
J: Viini on väriltään vaalean kullankeltaista. Hedelmäisessä tuoksussa on limettiä, päärynää, vihreää omenaa, mineraalisuutta ja hieman mausteisuutta. Hapokas maku toistaa tuoksun aromeja. Limettisyys ja mineraalisuus ovat maussa voimakkaampia kuin tuoksussa. Pirteän hapokas maku on sitruksinen, mineraalinen ja hieman valkopippurinen.
Viini sopi ruoan kanssa hyvin, varsinkin tonnikalan. Juustojen kohdalla se jäi hieman voimakkaimman makuisten juustojen jalkoihin. mutta leikkasi hyvin kaikkien juustojen rasvaisuutta. Viini voisi sopia myös vaaleiden kalojen, miedompien juustojen ja tietenkin Wiener Schnitzelin seuraksi. Se maistuu myös sellaisenaan. Arvosanaksi Rabl Grüner Veltliner saa +.