Ravintola Basen viiniklubi // Veneto 14.3.2017

La Dolce Vita -viikonloppuna alkanut Italia-teema jatkui, kun Ravintola Basen viiniklubissa tutustuttiin Veneton viineihin Hartwa-Traden Ville Porkan ja Piipa Kämpin johdolla.

Uudet tastinglasit pääsivät testiin

Perlage Canah Brut Prosecco Superiore
(DOCG Prosecco Superiore di Valdobbiane; 100 % Glera; 14,46 €)

Illan aloittaneen proseccon väri oli vaalea sitruunankeltainen. Sen tuoksussa oli tuttua päärynää ja omenaa sekä pirteää sitrusta. Viinin maku oli hieman tyypillistä proseccoa kuivempi ja hapokkaampi, mutta silti tuoksun mukaisesti päärynäinen, omenainen ja sitruksinen ja yllättävän täyteläinenkin. Se oli ihan kiva.

Cesari Pinot Grigio delle Venezie
(IGT delle Venezie; 100 % Pinot Grigio)

Illan valkoviini ei ollutkaan Veneton alueen klassikko Soave, vaan oljenkeltainen, trooppisen hedelmäinen, sitruksinen ja hieman mausteinen Pinot Grigio. Sen tuoksussa oli ananasta, mangoa, litsiä ja kypsää päärynää. Hedelmäisyys sai kuivan viinin tuntumaan makeammalta kuin mitä se olikaan, muuten maku oli kevyt ja kohtalaisen hapokas, toisaalta myös hieman öljyinen. Jälkimaku oli makea ja trooppisen hedelmäinen. Pirteä Pinot Grigio sopisi hyvin kauniin kesäpäivän viiniksi.

Cesari Jùsto
(IGT Veneto; 80 % Merlot, 20 % Corvina; 11,50 € / Hartwa-Trade)

Illan ensimmäinen punaviini oli appassimento-menetelmällä tehty Merlot-vetoinen Jùsto. Siihen käytetyistä rypäleistä ainakin osa, ellei jopa valtaosa, on kuivattu 20 päivän ajan, mutta tarkempaa tietoa valmistusmenetelmästä ei tähän hätään löytynyt. Viinin tuoksu oli kypsän marjaisa (boysenmarjaa, karpaloa, viikunaa) ja siitä erotti myös mausteita ja aavistuksen maanläheisyyttä. Hapokas maku myötäili tuoksua marjoillaan ja mausteillaan. Appassimento-menetelmällä saa viiniin hyvä dokabiliteetin - ja olihan sen hinta-laatusuhde kohdallaan.

Cesari Valpolicella Classico
(DOC Valpolicella Classico; 75 % Corvina, 25 % Rondinella)

Toinen punaviini oli Veneton alueen klassikko Valpolicella. Sen tuoksu oli hilloisan marjaisa ja herukkainen, yrttinen ja vaniljainen ja maku puolestaan makeahkon marjaisa, mutta raikas ja hapokas, kevyen tanniininen ja hieman yrttinen. Amaronea odotellessamme ja tasting-laseja vertaillessamme tämä viini jäi hieman paitsioon, mutta jos lautasella olisi ollut pizzaa, se olisi varmasti saanut enemmän huomiota osakseen.

Tämän viinin kohdalla huomasimme myös, että tastinglasien päivitys kannatti. Seurueessamme nimittäin valiteltiin, että standardilasissa olleen viinin tuoksusta ei saa mitään irti, mutta uusissa laseissa se antoi paljon enemmän.

Cesari Amarone della Valpolicella Classico

(DOCG Amarone della Valpolicella Classico; 70-75 % Corvina, 20 % Rondinella, 5 % Molinara)
Veneto-ilta ei tietenkään ole täydellinen ilman Amaronea - eikä Amarone-väsymys vielä vaivaa, vaikka niitä onkin maisteltu jo useita lyhyen ajan sisällä. Tämän Amaronen tuoksu oli marjaisa ja yrttinen, kirsikan, kuningatarhillon ja taatelin lisäksi siitä erotti hieman nahkaa, yrttejä ja vaniljaa. Viinin maku oli sekä hapokas että tanniininen, tuoksussa olleiden marjojen ja yrttien lisäksi siinä oli myös pippuria. Amarone oli (ei ollenkaan yllättäen) seurueemme suosikki.

Maistelulautasella tarjoiltiin tomaatti- ja basilikabruschetta, aurinkokuivattua tomaattia, gorgonzolaa, parmankinkkua ja oliiveja. Kaikki viinit proseccoa lukuunottamatta toimivat hyvin aurinkokuivattujen tomaattien kanssa hapokkuutensa ansiosta, samoin oliivien ja kinkun suolaisuus sopi viinien kanssa yhteen, mutta gorgonzola ei tuntunut löytävän parasta kaveriaan millään.