2. lokakuuta 2018

Graham’s portviini-tasting 17.9.2018

Viiniposti järjesti Graham's portviini-tastingin (20 €) Block by Dylanissa 17.9.2018.


Portviini on (useimmiten) makea väkevöity viini, jota valmistetaan Portugalissa Douro-joen laaksossa viljellyistä paikallisista rypälelajikkeista. Portviinin käyminen keskeytetään lisäämällä siihen rypäleviinaa, jolloin viini jää makeaksi ja noin 20 % alkoholia sisältäväksi. Sokeria portviinissä on yleensä noin 100 g/l.

Nykyiseen väkevöityyn muotoonsa portviini kehittyi 1700-1800-lukujen aikana, kun viinit piti saada kestämään pitkiä merimatkoja. Nimensä se sai Porton (englanniksi myös Oporto) satamakaupungin mukaan, jossa portviinit myös sekoitetaan ja varastoidaan. Itse asiassa Douron appellaatio on maailman kolmanneksi vanhin - virallisen viinialueen aseman se sai vuonna 1756, ja sitä vanhempia ovat vain Chianti (1716) ja Tokaji (1730).

Portviinit voidaan jakaa värin mukaan punaisiin (ruby ja late bottled vintage [LBV] sekä vintage ja crusted eli suodattamaton portviini) ja kellanruskeisiin (tawny). Niiden lisäksi valkoisista rypälelajikkeista tehdään valkoista portviiniä, ja kymmenisen vuotta markkinoilla on ollut myös rosé-portia eli käytännössä vain lyhyen ajan kuorikontaktissa ollutta rubya.


Graham'sin portviinitalo sai alkunsa vuonna 1820, kun alunperin tekstiilikauppaa tehneet Grahamin veljekset William ja John saivat velkojen maksuksi 27 portviinitynnyriä. Sen jälkeen he päättivät omistautua portviinin teolle. Vuonna 1882 taloon tuli töihin muuan AJ Symington, joka sittemmin perusti oman portviinitalon - ja noin sata vuotta myöhemmin, vuonna 1970, hänen jälkeläisensä ostivat Graham'sin. Graham's on nykyisin ainoa yhden perheen omistama itsenäinen brittiläinen portviinitalo.Symington Altano Organic 2016
DOC Douro; Touriga Franca, Tinta Roriz, Tinta Barroca, Tourica Nacional, Tinto Cão; 14,90 €

Vaikka tastingin teemana olivat portviinit, ensimmäinen viini oli punaviini eli vanha tuttumme, vuoden luomupunaviiniksi vuonna 2017 valittu Altano Organic.

6 kk ranskalaisessa tammessa kypsyneen viinin tuoksussa oli punaisia marjoja, luumua, kirsikkaa ja punaherukkaa sekä mausteita, pippuria, tammikypsytyksen tuomaa vaniljaa ja paahteisuutta, jopa hieman kukkaisuutta ja myöskin nahkaa. Keskitäyteläinen maku jatkoi tuoksun linjoilla.

Viinin tanniinit olivat pirteät, ja se kaipasi seurakseen ruokaa - tarjolla olleista juustoista brie ja manchego sekä viikunahillo sopivat hyvin, sinihomejuusto ei aivan yhtä hyvin.

Graham's Natura Reserve Ruby Port
Tinta Barocca, Tinta Amareia, Tinta Roriz, Touriga Franca, Touriga Nacional; 21,49 € - luomu!
Yleisin portviinityyli ruby kypsyy noin kolme vuotta suurissa tammitynnyreissä. Perus-rubya pidemmän aikaa kypsynyttä ja laadukkaammista viinieristä valmistettua portviiniä kutsutaan nimellä ruby reserve tai vintage character.
Natura Reserve Ruby Port luomu-portviini on noin kolme vuotta vanhaa eli siihen käytetyt viinit on todennäköisesti valmistettu vuosien 2014-15 tienoilla, mutta sekoituksessa saattaa olla muitakin vuosikertoja.

Viinin aromeissa oli raikasta yrttisyyttä, minttua ja eukalyptusta sekä makeita marjoja, mustikkaa ja vadelmahilloa. Maku oli makea ja täyteläinen, jopa maitosuklainen, tanniinit olivat pehmeät ja sinihomejuusto pehmensi niitä vielä lisää. Viini oli miellyttävä, mutta se oli myös tastingin ainoa portviini, jonka kanssa manchego-juusto-viikunahillo-näkkileipä ei oikein toiminut.Graham's 10 Year Old Tawny Port
Tinta Barocca, Tinta Roriz, Tinto Cão, Touriga Franca, Touriga Nacional; 28,90 €
Tawny kypsyy pienissä tynnyreissä 3-5 vuotta; sitä pidempään kypsynyttä ja laadukkaammista viinieristä valmistettu tawnya kutsutaan nimellä tawny reserve. Tawnyt saavat värinsä, kun tynnyrissä kypsyvä portviini oksidoituu. Samalla ne saavat pähkinäisiä aromeja. Perustawnyja parempia ovat ikämerkityt tawnyt eli 10, 20, 30 tai yli 40 vuotta vanhat tawnyt. Colheita on yhden vuosikerran tawny, vähintään seitsemän vuoden ajan kypsytetty viini.
Kymmenvuotiaan tawnyn väri oli oranssiin taittavaa meripihkaa. Sen tuoksussa oli pähkinöitä, kuivattuja hedelmiä ja hunajaa, samoin maussa. Mieleen tuli myös madeira, joka on myöskin väkevöity ja oksidoitunut viini.

Tarte tatin sopi hyvin tawnyn kanssa, mutta sinihomejuuston sen maku jyräsi alleen. 10 Years Old Tawny Port oli maistetuista portviineistä Jussin suosikki.

Graham's Late Bottled Vintage Port 2012
Tinta Barocca, Tinta Roriz, Tinto Cão, Touriga Franca, Touriga Nacional; 22,35 €
Late Bottled Vintage (LBV) kypsyy ennen pullotusta tynnyreissä 4–6 vuoden ajan eli silloin, kun alunperin vintage portia varten tarkoitetuista yhden vuoden sadon viineistä ei syystä tai toisesta tehdä vintage portia, vaan viini jää tynnyreihin aiottua pidemmän ajan. 
Late Bottled Vintage Port 2012:n täyteläisessä ja tumman marjaisessa tuoksussa oli mustaherukkaa, luumua ja joulumausteita sekä aavistus orvokkista kukkaisuutta. Samat aromit jatkuivat myös runsaassa maussa, jonka marjakimara täydentyi mustikalla, karhunvatukalla ja viikunalla. Riittävä hapokkuus teki viinistä ryhdikkään ja tasapainoisen kokonaisuuden.

Kovien juustojen ja tumman suklaan kanssa LBV toimi oikein hyvin, mutta brie oli sille liian mieto kumppani. Marjutin mielestä Late Bottled Vintage 2012 oli tastingin paras portviini - ja sopi tarte tatinin seuraksi paremmin kuin 10 Years Old Tawny.

Lasissa yhdessä 0,375 l pullossa ollutta sakkaa - kannattaa dekantoida vintage port ennen nauttimista
 

Graham's Quinta dos Malvedos 2004 Vintage Port 
Tinta Barocca, Tinta Roriz, Touriga Franca, Touriga Nacional; 28,90 € / 0,375 l
Vintage on vuosikertaviini, joka kypsyy tynnyrissä noin kaksi vuotta ja sen jälkeen pullossa jopa vuosikymmenien ajan. Single Quinta Vintage on yhden viinitilan (quinta) rypäleistä tehty vuosikertaviini, jota tehdään hieman huonompina vuosina vintage portin sijaan. Toisin kuin LBV, vintage port on suodattamaton. 
Talon lippulaivatila Quinta dos Malvedos sijaitsee Douro-joen pohjoisrannalla. Sen parhaiden tarhojen parhaiden vuosien viinejä käytetään tastingissa viimeisenä tarjolla olleeseen vuosikertaportviiniin.

Viinin väri on hyvin tumma, lähes läpinäkymätön. Sen tuoksu on kypsän hedelmäinen ja kukkainen, marjaisuuden ja mausteisuuden lisäksi siitä erottuu myös kahvia. Viinin lämmin ja täyteläinen maku on samoin makeahko ja marjainen, mutta myös sopivaa rakennetta ja ryhtiä antavan hapokas ja tanniininen. Myös viinin alkoholi tuntuu hieman. Luumu, herukkahillo ja kahvi jatkuvat vielä jälkimaussa suklaan kanssa.

Quinta dos Malvedos Vintage Port 2004 sopi hyvin sekä suklaan että juustojen kanssa brietä lukuunottamatta ja ihan sellaisenaan nautiskeltavaksi.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti