20. lokakuuta 2018

Viini ja ruoka 2018 -ennakko - Viini-lehden Vuoden viini 2018 -finalistit

Saimme kutsun Sofia Wine Bariin tutustumaan Viini-lehden Juha Berglundin ja Antti Rinta-Huumon valitsemiin Vuoden viini -finalisteihin. Vuoden viinit -tasting on kuulunut Viini ja ruoka -messujen ohjelmaamme jo muutamana vuonna, joten otimme mielellämme kutsun vastaan.

Luvassa oli taas kuusi hyvää viiniä, sillä vuoden puna- ja valkoviiniksi valittavien viinien on täytettävä useita vaatimuksia:
  • viini on saanut viisi tähteä Viinistä viiniin -kirjassa
  • viini edustaa alueensa tai rypälelajikkeensa ominaispiirteitä
  • viini on tasapainoinen ja luonteikas
  • viini maksaa alle 30 euroa Alkon vakiovalikoimassa.Greywacke Wild Sauvignon 2015
Marlborough, Uusi-Seelanti; Sauvignon Blanc; 29,99 € / Viini-lehti

Uusiseelantilainen villihiivoilla käynyt sauvignon blanc oli pehmeämpi kuin mitä odotimme, mikä ei ollut ollenkaan huono asia. Tammitynnyrikypsytys lienee kesyttänyt viinin mukavan pyöreäksi. Sen tuoksussa oli nokkosta ja valkoherukkaa, mutta lempeällä tavalla. Maku oli hapokas ja yrttinen, mutta toisaalta myös raikkaan hedelmäinen, päärynäinen ja satunnaisesti melkeinpä karkkinen. Jälkimaku oli mausteinen.

Veikkaamme tätä voittajaksi, koska se oli valkoviineistä mielenkiintoisin.

Trimbach Riesling Réserve 2016
AC Alsace, Ranska; Riesling; 23,48 € / Viini-lehti

Alsacelaiset rieslingit ovat yleensä tyylikkäitä, niin tämäkin. Viinin hedelmäisessä ja sitruksisessa tuoksussa oli mukana aavistus petrolia sekä trooppisia hedelmiä, persikkaa ja ananasta. Vaikka tuoksu vihjaili makeudesta, viini oli kuitenkin kuiva, hapokas ja vihreän omenainen.

Steininger Reserve Loisiumweingarten Grüner Veltliner 2016
DAC Kamptal, Itävalta; Grüner Veltliner; 18,40 € / Viini-lehti

Grüner veltlinerit ovat olleet suosikkejamme pitkään, tosin juuri tämä Steiningerin viini ei ollut vielä tuttu. Viinin tuoksu oli raikas ja sitruksinen, mutta myös yrttinen ja pippurinen. Sen hedelmäisyys kallistui hunajamelonin ja eksoottisten trooppisten hedelmien, kuten karambolan suuntaan. Hunajameloni ja yrttisyys tuntuivat myös maussa, samoin tuoksun valkopippuri häivähti mukana. Lisäksi maussa oli mineraalisuutta. Täyteläisen viinin suutuntuma oli jopa hieman öljyinen.

Tämä oli valkoviineistä meidän suosikkimme.Leyda Las Brisas Pinot Noir 2016
San Antonio, Chile; Pinot Noir; 15,99 € / Viini-lehti

Pinot Noirilta voi odottaa rapsakkaa hapokkuutta ja punaisia marjoja - eikä tämä viini pettänyt odotuksia: tuoksun puolukkainen ja karpaloinen kirpeä marjaisuus yhdistyi pieneen savuisuuteen. Kevyen ja hapokkaan viinin maussa toistuivat samat aromit, runsaiden punaisten marjojen lisäksi maussa oli pientä pippurisuutta ja oreganomaista yrttisyyttä.

Tämä oli Jussin suosikki ja samalla myös veikkaus voittajaksi.

Valdifalco Morellino di Scansano 2016
DOCG Morellino di Scansano, Italia; Sangiovese, Cabernet Sauvignon, Syrah; 16,49 € / Viini-lehti

Vuoden luomuviini oli meille entuudestaan tuttu ja suunnilleen sellainen kuin muistimmekin. Sen tuoksussa oli mausteita, marjoja ja nahkaa, kuten myös maussa. Aluksi hieman makeassa maussa oli myös savua ja yrttisyyttä, marjaisuus taittui hapankirsikan ja karhunvatukan suuntaan. Jälkimaku oli pippurinen ja kirsikkainen. Yleisvaikutelma oli rustiikkinen, napakat tanniinit ja hapokkuus komppasivat mukavasti toisiaan.

Marjut veikkaa tätä voittajaksi, koska... no, koska Italia. Ja Sangiovese (eli Morellino tutummalla nimellä).

Coto de Imaz Gran Reserva 2011
DOCa Rioja, Espanja; Tempranillo; 24,99 € / Viini-lehti

Gran Reserva -viiniä on kypsytetty vähintään viisi vuotta, kaksi tammitynnyrissä ja kolme pullossa. Kypsytyksen huomasi: viinin tuoksu oli runsas, jouluisen mausteinen ja marjainen, sen lisäksi aromeissa oli myös vaniljaa ja kuivattuja hedelmiä. Viinin maku oli hedelmäinen ja täyteläinen, ei natisevan tamminen, tummien marjojen, luumun ja herukkahillon lisäksi siitä havaitsi nahkaa ja mausteisuutta, vaniljaa. Tanniinit tuntuivat messevästi, vaikka muuten viini oli pehmeä.

Tämä viini oli Marjutin suosikki - yllättävää, kuinka kehittyneet tempranillot ovat alkaneet miellyttää.Finalistiviinejä voi maistella tulevilla Viini ja ruoka -messuilla tastingeissa pe 26.10 ja la 27.10. (jos tilaa vielä on) sekä Viini-lehden osastolla. Voittajat paljastetaan Viini Wine Awards -gaalassa 14.11.2018.

Äänestä omaa suosikkiasi Viini-lehden sivuilla - tai älä, niin meillä on paremmat mahdollisuudet voittaa Veritas-sarjan lasit.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti