8. toukokuuta 2018

Vuoden luomuviinit, raclette ja Riedel vs. Lehmann Glass

Pääsiäisen aikaan kutsuimme tutun viiniraadin ex tempore -racletelle ja testaamaan Viini-lehden valitsemia vuoden luomuviinejä ja - jottei homma olisi ihan niin helppoa - vertailemaan viinilaseja.


Esitellään ensin työvälineet. Sekä vanhalla rakkaudellamme, itävaltalaisella Riedelillä (kuvassa sisemmät) että tuoreemmalla tuttavuudellamme, ranskalaisella Lehmann Glassilla (kuvassa reunimmaiset) on valikoimassaan varsin käyttökelpoiseksi todettuja peruslaseja, joten päätimme kokeilla, onko laseilla eroa.

Riedel Ouverture White Wine (28 cl)
Riedel Ouverture Red Wine (35 cl)

Vuonna 1989 julkaistu Ouverture on Riedelin perustason sarja, johon kuuluu kymmenen erilaista yleislasia, esim. puna- ja valkoviinilasi, samppanjalasi, olutlasi ja vesilasi. Sarja on monessa tapahtumassa ja omissa tastingeissa hyväksi havaittu, joten sen inspiroimana päätimme testata sekä valko- että punaviinilasin samalla kertaa. Ouverturet otamme useimmiten esiin arkisin, kun emme jaksa hifistellä eri rypälelajikkeiden lasien kanssa ja tekee vain mieli lasillista viiniä.

Ouverture-laseja myyvät esimerkiksi Decanter (30,90 € / 2 kpl tai 8+4 lasin laatikko 123,60 €) ja Stockmann (8+4 lasin laatikko 139 €, punaviinilasista Magnum-versio).

Lehmann Glass Excellence 30 (30 cl)
Lehmann Glass Excellence 39 (39 cl)

Lehmann Glassin laseihin olemme tutustuneet eri tapahtumissa: Excellence 39 kuului Grand Vin Helsingin lipun hintaan, samoin Viinille!-tapahtumasta sai lasin edullisesti mukaan. Excellence 30 -lasit Marjut osti viime keväänä samalla kertaa Grand Champagne Helsinki -lippujen kanssa, kun jo jonkin aikaa kytenyt tarve päivittää Basen viiniklubin maistelulasit kävi liian suureksi ja verkkokaupassa klikkaillessa kävi klassinen "ohohups". Excellence 39 -lasit ovat käytössä Ouverture-lasien tapaan silloin, kun emme jaksa hifistellä, ja Excellence 30 -lasit ovat osoittautuneet hyviksi viiniklubilaseiksi.

Kaikkiaan Excellence-sarjaan kuuluu seitsemän lasia: kuusi 50-16 cl kokoista viini- ja kuohuviinilasia ja yksi jalaton vesilasi.

Lehmann Glassin laseja myy Ceestashop (Excellence 30 33,60 € / 6 kpl ja Excellence 39 39,00 € / 6 kpl).


Spanier-Gillot Riesling Kalkglimmer 2015
Qualitätswein Rheinhessen, Saksa; 100 % Riesling; 17,96 €

Vuoden luomuvalkoviini Spanier-Gillot Riesling Kalkglimmer oli tuttu jo viime vuoden Vuoden viinit -tastingista. Vuoden viinit -kärkikolmikkoon päässyt valkoviini oli silloin Marjutin suosikki - ja hyvää se oli tälläkin kertaa. Kypsän hedelmäinen ja hieman mineraalinen Riesling tarjosi edelleen tuttuja aromeja: sitrusta, omenaa ja aavistuksen petrolia.

Suurta eroa lasien välillä ei ollut. Excellence 30:ssa Kalkglimmer tuoksui ehkä aavistuksen petrolisemmalle kuin Ouverturessa, mutta mitään merkittävää emme kyenneet havaitsemaan. Suosikiksi päätyi Excellence 30.

Valdifalco Morellino di Scansano 2015
DOCG Morellino di Scansano, Toscana, Italia; Cabernet Sauvignon, Sangiovese, Syrah; 16,39 €

Vuoden luomupunaviini inspiroi keksimään melkeinpä alkusointuisia arvioita: mausteinen, marjainen ja maanläheinen viini miellytti kaikkia ja tuntui monikäyttöiseltä ja monipuoliselta. Maukas punaviini maistui jopa hieman makealta, vaikka sen muikeat tanniinit pitivät maun ryhdikkäänä. Viini oli varsin mukava uusi tuttavuus.

Näissäkään laseissa ei ollut suurta eroa eivätkä mielipiteet kallistuneet vahvasti kumpaankaan suuntaan. Suosikiksi päätyi Ouverture.Molemmat viinit sopivat racleten kanssa hyvin varsinkin, kun grilli oli täynnä erilaisia herkkuja. Grillasimme chorizo-raakamakkaraa, entrecôtea, savulammasta ja pekonia - varsinkin chorizon ja lampaan yhdistelmä toimi. Niiden lisäksi tarjolla oli keitettyä perunaa, miniluumutomaatteja, parsaa, punasipulia ja suolakurkkuja.

Juustoja kokeilimme neljää: Valio Luostaria, goudaa, cheddaria ja leppäsavujuustoa. Noudatimme periaatetta, jonka mukaan mikä tahansa keskikova juusto tai kermajuusto käy.

Muita lasivertailuja

Samppanjalasivertailu ja Cuvée Victoire Brut 2005
Halloweenin scifistiset viinit
Blinejä ja samppanjalaseja

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti