29. toukokuuta 2018

Äyriäisvativertailu Itämerellä: Silja Line vs. Viking Line

Kävimme saman kuukauden aikana risteilyllä sekä Silja Serenadella että Viking Gracella, joiden kummankin ravintoloissa on tarjolla äyriäisvati. Tästä saimme idean vertailla laivojen äyriäisvateja keskenään. Testihenkilöksi valikoitui Jussi, sillä äyriäiset eivät kuulu Marjutin suosikkiruokiin.Silja Serenaden kala- ja äyriäisravintola Happy Lobster tarjosi äyriäisvatia 45 € hintaan. Happy Lobsteriin ei voi varata pöytää ennakkoon, joten joskus olemme päättäneet kääntyä ovelta pois pitkän jonon takia - tällä kertaa syömään pääsi saman tien.

Äyriäisvatiin kuului puolikas hummeri, katkarapuja, savustettuja katkarapuja, marinoituja jättikatkarapuja, tiikerirapu, osteri, taskurapua, merirapua, jokirapua, kampasimpukkaa, sinisimpukoita ja marinoituja vihersimpukoita sekä lisukkeina aiolia ja Rhode Island -kastiketta. Ruoan kanssa sai myös sekä vaaleaa että tummaa leipää.

Annoksella oli tarpeeksi kokoa. Nälkä lähti, ja loppupuolella alkoi jo tulla vähän ähky. Hummeri oli maukasta, samoin savustetut katkaravut. Rapujen panssareihin oli sahattu valmiiksi reiät, joiden kohdalta ne saattoi taittaa auki ilman apuvälineitä. Marinoidut jättikatkaravut eivät olleet kovin ihmeellisiä ja kastikkeet olivat mietoja, mutta muuta moitittavaa annoksesta ei löytynyt. Kiitämme myös tarjoilijan ronskin äidillisiä neuvoja, kun Jussi pohti, kuinka rapujen panssarista oikein selviää tyylikkäästi.

Aiemmin tilauksemme ottanut tarjoilija empi hieman viinisuositusten kanssa, joten valitsimme aterian seuraksi listan Rieslingeistä Domdechant Werner Hochheimer Hölle Kabinett Trocken Rieslingin, joka maksoi 30 € per pullo. Kypsän omenainen, persikkainen, aprikoosinen ja mineraalinen viini sopi äyriäisten kanssa hyvin.Viking Gracen Oscar à la Cartessa äyriäisvati maksoi ennakkotilattuna 47 €, muuten 50 €. Ennakkotilauksen ansiosta pöytä oli vatia vaille valmiina tykötarpeineen, kun saavuimme paikalle.

Äyriäisvatiin kuului puolikas hummeri, viinissä keitettyjä simpukoita, chilisimpukoita, tuoreita katkarapuja, merirapuja, savustettuja katkarapuja, ravunsaksia ja ostereita. Lisukkeena oli Rhode Island -kastiketta, Wakame-merileväsalaattia, salottisipuli-viinietikkaa, aiolia ja skagenia. Annoksen mukana tuotiin vaaleaa leipää ja tummaa leipää sai pyydettäessä. Kokonaisuus oli siis melko pitkälti samanlainen kuin Siljalla.

Tälläkin annoksella oli kokoa niin paljon, että loppupuolella alkoi jo tehdä tiukkaa. Ruoan mukana tuli valikoima työkaluja, joiden käyttämisessä henkilökunta neuvoi avuliaasti, samoin kuin kastikkeiden yhdistelemisen kanssa. Hummeri oli tässäkin annoksessa paras osuus. Sen lisäksi simpukat jäivät erityisesti mieleen. Lisukekastikkeet olivat maukkaampia kuin Siljalla. Skagen sen sijaan tuntui hieman ylimääräiseltä osalta annoksessa.

Äyriäisvadin kera Jussi nautti ensin lasillisen sujuvasti sen kanssa suositeltua Rüdesheimer Berg Roseneck 2016 Rieslingiä (24 cl 12,40 €) ja sen päälle vielä pullollisen Mariestad Exportia (5,3%; 5,50 € / 50 cl). Hapokas, yrttinen, omenainen ja hieman aprikoosinen Riesling sopi äyriäisten kanssa mainiosti eikä olutkaan ollut huono valinta ruokajuomaksi.

Summa summarum

Kumpi laiva sitten tarjosi paremman äyriäiselämyksen? Molemmat tarjosivat vastinetta rahoille ja kummankin annoksen voisi syödä mieluusti uudestaan. Henkilökunnat osasivat suositella äyriäisille sopivia viinejä, Viking Linella hieman varmemmalla otteella kuin Silja Linella, ja palvelu oli molemmilla laivoilla hyvää. Vikingin annos vie kuitenkin voiton maukkaampien kastikkeidensa ja simpukoiden ansiosta. Eroa ei kuitenkaan ole kuin katkaravun askeleen verran. Suosittelemme kumpaakin annosta merenelävien ystäville.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti