24. toukokuuta 2018

Glenmorangie-tasting Bierhaus Münchenissä 15.5.2018

Jussi kävi Bierhaus Münchenissä 15.5. pidetyssä tastingissa, jossa pääsi maistamaan kuutta Glenmorangie-tislaamon viskiä. Tastingin hinta oli 25 €, jolla sai jokaista viskiä 2 cl. Illan isännöivät Timo Koivunen Moët Hennessyltä ja Toni Suonsivu Bierhaus Münchenistä. Kuuden viskin lisäksi olisi päässyt maistamaan Glenmorangie Pride -viskiä (49 € / 1 cl), mutta se jäi tällä kertaa väliin.

Glenmorangie-tislaamo sai alkunsa vuonna 1843, kun William Matheson osti Morangien panimon ja perusti sen tilalle tislaamon. Jonkin ajan kuluttua nimeksi vaihtui Glenmorangie ("rauhallisuuden laakso"). Tislaamossa on käytössä Skotlannin korkeimmat, kahdeksan metriä korkeat tislauspannut.Ensimmäinen viski oli Glenmorangie Original 10yo (40 %; 49,98 €), josta on blogattu jo aikaisemmin. Originalia kypsytetään 10 vuotta bourbon-tynnyreissä. Viskin tuoksussa oli kuivattua aprikoosia, hunajaa, appelsiinia, kinuskia ja hunajaa. Maku myötäili tuoksun aromeja ja siinä oli myös hieman vaniljaa. Savuisuutta ei viskissä ollut juuri lainkaan.

Toinen viski Glenmorangie Lasanta 12yo (43 %; 67,00 €) kypsyy ensin 10 vuotta bourbon-tynnyrissä ja sen jälkeen 2 vuotta oloroso-tynnyrissä.  Viskin makeassa aromimaailmassa oli hunajaa, kuivattuja hedelmiä, rusinaa ja pähkinää. Tämä oli Jussin suosikki Alkossa myynnissä olevista Glenmorangie-viskeistä.

Seuraava viski oli Glenmorangie Quinta Ruban 12 yo (46 %; 74,00 €), jota kypsytetään ensin 10 vuotta bourbon-tynnyrissä ja sen jälkeen 2 vuotta portviini-tynnyrissä. Tämänkin viskin aromeissa oli kuivattuja hedelmiä, mutta myös tummaa suklaata, espressoa ja appelsiininkuorta.Neljäntenä oli vuorossa Glenmorangie Nectar D'or 12 (46 %; 84,91 €). Kun viski on kypsynyt ensin 10 vuotta bourbon-tynnyrissä, se laitetaan vielä 2 vuodeksi Sauternes-tynnyriin. Sauternes on makea valkoviini ja viski olikin imenyt itseensä makeita aromeja - hunajaa, taatelia ja appelsiininkuorta. Jälkimaussa oli häivähdys vaniljaa.

Viides viski Glenmorangie Spìos 2018 on Private Edition -sarjan yhdeksäs erä ja sitä saa vain ravintoloista, esimerkiksi Bierhaus Münchenistä. Viskiä kypsytetään ruisviskitynnyreissä eikä sen tarkkaa ikää kerrota, mutta ikä lienee jotain kahdeksan ja yhdeksän vuoden väliltä. Viskin tuoksussa oli ruista, kirsikkaa ja tervapastillia. Maku oli mausteinen, jopa valkopippurinen. Aluksi viski ei oikein vakuuttanut, mutta pari tippaa vettä toi sekä tuoksuun että makuun toffeeta ja nosti viskin uudelle tasolle.

Viimeinen viski Glenmorangie Sonnalta PX 2009 on Private Edition -sarjan ensimmäinen erä. Oltuaan 10 vuotta bourbon-tynnyrissä viski saa kypsyä vielä 2 vuotta Pedro Ximenezin sherry-tynnyrissä. Makeassa aromimaailmassa oli rusinaa, toffeeta, kuivattuja hedelmiä, luumua ja kanelia. Tämä oli Jussin suosikki maistetuista viskeistä. Harmi vaan, että se oli myös hinnaltaan kallein. Pullosta saa pulittaa vähintään 500 euroa.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti