23. heinäkuuta 2019

Pirkka-viinit

Vaikka Texasissa kaikki on suurempaa, sen jälkeen raatimme oli aika olla tarkka ja ottaa Pirkka Chez Loppasuilla.


Pirkka-viinit herättivät vuoden alussa Alkon tilausvalikoimaan saapuessaan keskustelua mm. siitä, voivatko kaupan omien merkkien viinit olla ylipäätään hyviä ja laadukkaita. Ensimmäisenä Pirkka-viineinä Alkon tilausvalikoimaan tulivat samppanja, amarone ja barolo tammikuussa ja niiden jälkeen chardonnay ja roero arneis maaliskuussa.

Lisää pöhinää heräsi hetkeksi kesän alussa, kun Espoon Kauklahden uusi K-Supermarket Lasihytti hankki anniskeluoikeudet ja perusti viinibaarin, jossa voi nauttia ostosten lomassa Pirkka-viinejä. Huomiota viinit ovat siis saaneet osakseen varsin kiitettävästi kuluneen vuoden aikana, ja päätimme testata, ovatko viinit sen arvoisia.

Pirkka Grand Prestige Champagne Brut
AC Champagne, Ranska; Chardonnay, Pinot Noir, Meunier; 42,49 €
Tuottaja Beaumont des Crayères

Pirkka-samppanjan on tuottanut vuonna 1955 perustettu osuuskunta Beaumont des Crayères, joka sijaitsee Mardeuil'n kylän alueella Epernayn lähellä. Osuuskuntaan kuuluu noin 250 viljelijää, ja viinitarhoja sillä on noin 90 hehtaaria. Viineihinsä osuuskunta käyttää vain omien viljelijöidensä rypäleitä.

Samppanja on kuiva ja sen hapokkuus kallistuu vihreän omenan suuntaan. Se on selkeä ja puhdaspiirteinen, jopa hieman paahteinen. Hedelmäinen ja raikkaan sitruksinen samppanja sopii hyvin alkumaljaksi, miksei muutenkin juhlajuomaksi.

Mikään halpissamppanja Pirkka ei ole. Alkon halvin samppanja maksaa tällä hetkellä 24,99 € ja Pirkkaa halvempia samppanjoita on useita kymmeniä. Toisaalta jos etiketti ei saa vierastamaan Pirkka-samppanjaa, noin neljänkympin hintaan se on hyvä ostos.

Jos haluat tutustua tuottajaan toisenkin samppanjan parissa, Grande Réserve Champagne Brut maksaa 35,90 €.

Pirkka Roero Arneis 2016
DOCG Roero Arneis, Italia; Roero Arneis; 14,79 €
Tuottaja Sansilvestro

Sansilvestron tila sijaitsee Italian Piemontessa. Itse viljelemiensä rypäleiden lisäksi talo ostaa rypäleitä sopimusviljelijöiltä ja tuottaa viiniä yhdistämällä perinteisiä tapoja ja modernia teknologiaa.

Roeron alueelta tulevan valkoviinin tuoksu on aluksi makeahko, jopa hieman hunajainen. Hedelmäisyys ja raikkaus tuntuvat ensin myös maussa, hapokkuus paljastuu vasta hieman myöhemmin. Viini on kukkainen ja yrttinen, lisäksi sen aromeissa on valkoherukkaa ja ruohoa. Kivaa kesäviiniä ei ole hinnalla pilattu, hieman alle 15 €:n viini on Pirkka-viineistä edullisin.

Arneis-rypäleestä valmistettu valkoviini on mielenkiintoinen valinta Pirkka-viinien sarjaan, sillä arneis-viinejä ei kovin usein tapaa. Alkon valikoimassa Roero Arneis -viinejä on Pirkan lisäksi vain neljä ja Pirkka on niistä edullisin. Toisaalta viini toimii hyvin saman tuottajan barolon parina.

Viini jakoi mielipiteet: yhden mielestä se oli illan paras, yhden mielestä huonoin. Suosikkiäänestyksessä se jäi kolmossijalle.


Pirkka Chablis Vielles Vignes 2015
AC Chablis, Ranska; Chardonnay; 24,97 €
Tuottaja Domaine Seguinot-Bordet

Domaine Seguinot-Bordet'n viinitalon historia alkaa vuodesta 1590. Viinitalo sijaitsee Malignyn kylässä Chablis'n pohjoispuolella. Viinitarhoja talolla on 16 hehtaaria, ja niiden maaperä on harvinaista Kimmeridge-vaiheen kalkkikivistä maaperää, joka antaa viineille oman mineraalisen vivahteensa.

Pirkka-sarjan toinen valkoviini on vanhojen köynnösten rypäleistä valmistettu chablis. Se on kuiva ja hapokas, mutta myös mineraalinen ja hedelmäinen, lisäksi aromeissa on voita. Pirkka-chablis on selvästi ruokaviini, vaikka toki se maistuu chardonnayn ystäville sellaisenaankin esimerkiksi ostosreissuilla Kökkelissä.

Pirkka-sarjaan ei ole valittu tuottajan edullisinta chablis'ta, mikä on ilahduttavaa. Vaikka noin 25 €:n hinta tuntuu kalliilta, se on Alkossa edullinen omassa luokassaan, sitä halvempia ovat lähinnä alemman appellaation petit chablis't.

Raadiltamme Pirkka-chablis ei saanut kovinkaan paljon kannatusta, vaikka se oli oikein mainio ja ryhdikäs chablis. Äänestyksessä se jäi viimeiseksi.

Pirkka Barolo Riserva 2012
DOCG Barolo, Italia; Nebbiolo; 29,48 €
Tuottaja Sansilvestro

Pirkka-barolo oli baroloille tuttuun tapaan sekä tanniininen että hapokas. Se oli kirsikkainen ja viikunainen, jonkin verran myös nahkainen, mausteinen sekä vaniljainen. Raadistamme yksi protestoi ohimennen sitä, että se ei ole aivan hintansa arvoinen barolo, mutta toisaalta juuri alle 30 € maksava viini on Alkon kymmenen halvimman barolon joukossa ja kaikki muut pidimme sitä oikein maukkaana. Ruokaviini se selvästi on.

Pirkka-barolo oli kolmen raatilaisen ykkössuosikki ja yhteenlaskettujen äänien perusteella illan paras viini. Se oli myös Marjutin suosikki.

Sansilvestro Barolo Patres 2013 maksaa Alkossa 25,86 €, jos saman tuottajan toinen barolo kiinnostaa.

Pirkka Amarone della Valpolicella Classico 2013
DOCG Amarone della Valpolicella Classico, Italia; Corvina, Corvinone, Rondinella, Cabernet Sauvignon; 37,49 €
Tuottaja Casa Vinicola Sartori

Pirkka-amaronen tuottaja on vuonna 1898 perustettu Casa Vinicola Sartori, joka sijaitsee Negrarin kylässä Valpolicella Classicon alueella. Se on edelleen perheomisteinen ja yksi alueensa suurimmista viinintuottajista. Veneton lisäksi talo tuottaa nykyisin viinejä myös muualla Italiassa.

Pirkka-amarone on jonkin verran perinteisiä raskaita hillopommiamaroneja kevyempi, moderni amarone. Vaikka se on niitä kevyempi, on se kuitenkin amaronelle tyypillisesti samettisen täyteläinen ja tumman marjainen, luumuinen ja viikunainen sekä hieman yrttinen ja nahkainen. Viini kävisi liharuokien seuraksi tai syksymmällä ihan vain nautiskeluun.

Hinnaltaan amarone on kohtuullinen. Se ei ole Alkon edullisimpia amaroneja, mutta hieman alle puolivälin jäävässä joukossa kuitenkin.

Vertailun vuoksi saman tuottajan Amarone della Valpolicella 2013 maksaa Alkossa 26,95 €. Classicon ja ei-Classicon erona on tuotantoalue: Classico-merkinnän saaneita amaroneja tuotetaan muutamassa kylässä Valpolicellan ala-alueella, ei-Classico-amaroneja taas sitä laajemmalla alueella.

Pirkka-amarone oli raatimme kakkossuosikki ja Jussin ykkössuosikki.


Summa summarum

Pirkkaviini on tähän mennessä tarkoittanut lähinnä uhkaa, marketeissa hyvin halvalla myytävää bulkkiviiniä. Usein toisteltu mantra on, että jos viinit vapautettaisiin ruokakauppoihin, kohta niissä myytäisiin vain pirkkaviinejä.

Kesko kuitenkin määritteli pirkkaviinin - tai Pirkka-viinin - toisin: tuomalla Alkon tilausvalikoimaan brändinsä mukaisilla etiketeillä varustettuja viinejä, joita aiemmin tarjottiin Keskon omissa tilaisuuksissa tai annettiin yrityslahjoina, se nosti marketteihin toivottavasti jonain päivänä saatavien viinien tason huomattavasti bulkkia korkeammalle.

Toki viinien hinnat herättivät keskustelua, kun viinit eivät olleetkaan halpoja kyykkyviinejä, mitä taas monet odottivat luettuaan ensimmäiset Pirkka-viineistä kertovat otsikot. Toisaalta edullisena perustuotesarjana vuonna 1986 lanseerattu Pirkka on nostanut profiiliaan vuosien varrella mm. Pirkka Parhaat -herkuttelutuotteiden sarjan myötä, mikä sopii hyvin yhteen hieman hinnakkaampien viinien kanssa. Samaan aikaan jotkut myös miettivät, onko Pirkka-viineistä ylipäänsä mihinkään vai onko kaikki vain paljon melua tyhjästä. Asiantuntijoiden arviot olivat kuitenkin positiivisia, mikä osaltaan auttoi perustelemaan kalliilta tuntuvat hinnat.

Samalla tavoin mekin yllätyimme iloisesti. Sarjaan on valittu viinimaailman klassikoita: samppanja, chablis, barolo ja amarone sekä mustana hevosena arneis. Mielenkiintoista olisi laittaa viinit sokkotestissä muiden vastaavien viinien rinnalle ja katsoa, kuinka ne pärjäisivät. Mielenkiintoista olisi myös nähdä, mihin suuntaan sarja mahdollisesti laajenisi tulevaisuudessa.

Sitä on vaikea sanoa, mihin näiden viinien hinta asettuisi vaikkapa lähi-Citymarketissa, mutta kyllä niitä mielellään nappaisi pullon mukaansa ruokaostoksia tehdessään tähänkin hintaan.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti