Hartwall Tasting Days 2019 oluet

Kutsu Hartwall

Saimme kutsun Vanhalla ylioppilastalolla järjestettyyn Hartwall Tasting Daysiin, jossa pääsimme maistamaan Hartwallin omia sekä Hartwallin maahantuomia tuotteita. Seuraavassa katsaus joihinkin oluisiin.


Mattsson on vuonna 2017 Hartwallin tiloihin perustettu tuotekehitys- ja erikoisolutpanimo, jolla on oma panimomestari ja omat 2500 litran keittolaitteistot. Panimo on saanut nimensä Mallasjuoman perustajan, lahtelaisen Henrik Mattssonin (1838-1922) mukaan.

Mattsson Imperial Porter (7,0 %) on ollut valikoimassa jo jonkin aikaa. Tummanruskean, lähes mustan oluen aromeissa on paahteisuutta, kahvia, tummaa suklaata ja hieman ruisleipäistä makeutta. Prosentteja on imperial porteriksi melko vähän, minkä vuoksi kokonaisuus ei ole yhtä tuhti kuin useimmissa vastaavissa oluissa. Mattsson Imperial Porter on perusporter, joka ei herätä kovin suuria intohimoja, mutta on laadukasta ja helppoa juotavaa.

Mattsson Sour Ale (6,0 %) oli vain miedosti hapan, joten se sopii myös ihmisille, jotka eivät ole hapanoluiden suuria ystäviä. Maussa oli kurkkua, vaikka olutta ei olekaan maustettu kurkulla.


Tanskalaisen pitkän linjan panimomestarin ja olutgurun Anders Kissmeyerin perustama Kissmeyer Beer on Hartwallin tavoin osa Royal Unibrew -konsernia. Kissmeyer toimi 16 vuotta Carlsbergin laadunvalvonnassa ja oli mukana perustamassa Nørrebro Bryghusia 2000-luvun alussa. Maistoimme kolmea Kissmeyerin panimon olutta.

Vaalean meripihkainen Kissmeyer Young Lust Belgian Blonden (6,0 %) tuoksussa oli sitrusta, mausteisuutta, oreganoa ja hedelmäisyyttä. Katkerahkossa maussa oli tuoksun aromien lisäksi korianteria ja yrttisyyttä. Oikein hyvä blondea joisi mielellään uudestaankin.

Punaruskea Kissmeyer Strange Fruit Tripel (9,0 %) oli puolestaan vahvan sitruksinen sekä tuoksultaan että maultaan. Hedelmäisyys ja hillitty mausteisuus tasapainottivat mukavasti oluen sitruksisuutta. Näin vahvaksi olueksi Strange Fruit Tripel on yllättävän helppoa juotavaa. Strange Fruit Tripel on erinomainen olut, suosittelemme.

Kissmeyer Stockholm Syndrome DIPA (9,5 %) poikkeaa etiketiltään kahdesta edellisestä oluesta ja antaa esimerkin panimon uudistuvasta visuaalisesta ilmeestä. Oluen tuoksu oli vahvasti trooppisen hedelmäinen ja sitruksinen. Oluessa on katkeruutta 100 IBU:n verran, minkä huomaa selvästi mausta. Jos IBU:t eivät sano mitään, niin vertailun vuoksi Lapin Kullassa on 18 IBU:a. Katkeruutta ei ole kuitenkaan liikaa. IPA:n ystäville kuten Jussille tämä uppoaa varmasti - ja Marjutille taas ei laisinkaan.


Hartwallin tunnetuimpien merkkien puolelta maistoimme Lahden Erikois Oktoberfest Märzeniä (5,1 %) ja Aura Bockia (6,5 %). Lahden Erikois Oktoberfest on syksyisin myynnissä oleva kausiolut, jonka aromimaailma on kevyen maltainen ja hieman karamellinen. Katkeruutta ei ole kovin paljon, mutta kuitenkin sen verran, että olut sopii varmasti makkaran ja vastaavan rasvaisen ruoan seuraksi.

Aura Bock päätyi näistä kahdesta Jussin suosikiksi. Olut oli vahvan maltainen ja humalien katkeruus piristi mukavasti täyteläistä makua. Alkoholi tosin maistui hieman taustalla, vaikka prosentteja ei ole ylettömän paljon. Hyvä olut se oli joka tapauksessa. Se sopinee myös hyvin Oktoberfest-olueksi ja makkaroiden seuraksi.

PS. Tyttö voi lähteä Lahesta, mutta Lahti ei lähe tytöstä. Mallasjuomasta puhuessamme mieleen tuli heti Lahen keskustassa usein leijunut Malskin maltainen tuoksu - ja muutenkin alkoi tehdä mieli lihamukia.