Nokian panimo Keisari Talvi 2020-2021 ja Sauvin Sour

 Näyte Nokian panimolta



Mitkä oluet?

Nokian panimolta tuli näytepaketti, jossa oli Sauvin Sour -uutuusolut ja Keisari Talvi, jonka reseptiä on muutettu.

Keisari Sauvin Sour (Nokian panimo)
Oluttyyppi: hapanolut
Alkoholia: 5,0 %
Katkeruus:  10 IBU
Väri: 16 EBC 
Kantavierre: 12,4 °P
Hinta: esim. 2,99 € K-Citymarket Iso Omenassa (0,5 l)

Keisari Talvi (Nokian panimo)
Oluttyyppi: tumma lager
Alkoholia: 5,5 %
Katkeruus:  25 IBU
Väri: 35 EBC 
Kantavierre: 12,8 °P
Hinta: esim. 3,39 € K-Citymarket Sellossa (0,5 l)

Panimomestari Riitta Sulkaman kuvaus oluista:

Keisari Sauvin Sour: Ryhdyin ensimmäisen sour-oluen kehittelyyn saamani toiveen pohjalta. Siitä pitäisi tulla helposti lähestyttävä, "entry level" souri kuluttajille, jotka maistavat kenties ensimmäistä kertaa hapanolutta. Päätin, että siihen tulee kevyehkö mallasrunko ja single hop-humalointi. Humalaksi valikoitui Nelson Sauvin, sillä halusin aromiin valkoviinimäistä rypälettä ja greippisyyttä. Tölkin väri kuvaa pirteää happamuutta.

Keisari Talvi: Lukuisia pyyntöjä kuunneltuani muokkasin Talvioluen reseptiä viime vuotisesta vaaleampaan ja kevyempään suuntaan. Pohjana on edesmennyt Münchener Strong, jota monen pitkäaikaisen asiakkaamme on ollut ikävä. Tänä vuonna syntyi mutkaton sekä perinteisten että modernimpienkin jouluruokien kyytipoika, maltainen ja perinteisesti saksalaisittain humaloitu tumma lager. Katkeroita ei ole Pihtiputaan mummonkaan suuhun liikaa, mutta sopivan napakasti myös 0-sukupolven Jonneille. Tölkissä on tuttu, tyylikäs jää lauttoja kuvaava design.

Sauvin Sour

Olut on sameahkoa ja väriltään vaaleaa kuparia. Tuoksussa on hedelmäisyyttä, yrttisyyttä, keksiä, karviaismarjaista happamuutta ja hieman herukanlehteä. Maku on kevyen hapan, siinä on kirpeää marjaisuutta, punaherukkaa ja appelsiinia. Jälkimaussa on sitrusta ja greippiä. Nelson Sauvin -humala on saanut nimensä Sauvignon Blancilta, koska siinä on samoja aromeja. Jotain valkoviinimäistä oluessa kieltämättä on, se on hieman samantyylinen kuin Fiskarsin Panimon Foeder One Grape Saison, vaikka Sauvin Sourissa ei olekaan käytetty rypäleitä. Jos ei ole aikaisemmin maistanut hapanoluita, niin tästä voi aloittaa, sillä happamuus ei ole liian voimakasta. Arvosanaksi annan +.

Keisari Talvi

Olut on sameahkoa ja väriltään tumman kuparinen. Tuoksussa on kypsää hedelmäisuuttä, kevyen paahteista maltaisuutta, karamellisuutta ja jopa aavistus siirappisuutta. Kohtuullisen katkera maku toistaa tuoksun aromeja, siinä on lisäksi hieman yrttisyyttä. Jälkimaussa on kuivahedelmää, vaahterasiirappia ja aavistus mausteisuutta. Münchener-perinnön tästä kyllä huomaa. Aikaisempi versio Talvi-oluesta ei oikein ollut omaan makuuni, uudesta versiosta pidän enemmän. Tämä sopii varmaan hyvin joulupöydän juomaksi. Arvosanaksi annan tällekin +.