Ivana Helsinki Kiss Prosecco Rosé Extra Dry 2020

Näyte / Beverage Partners Finland

Ivana Helsinki, yksi Suomen tunnetuimpia muotitaloja, on lanseerannut oman roseeproseccon - ja täysin itsestäänselvästi talon perustaja ja suunnittelija Paola Suhonen on suunnitellut pullon ulkoasun. 

Roseeprosecco on viime vuoden lopun uutuus, suositun perinteisen proseccon rinnalle tullut vaaleanpunainen versio. Roseeprosecco saa värinsä Pinot Noirista, joka on ainoa viinissä sallittu punainen rypälelajike ja jota täytyy olla 10-15 %. Roseeprosecco käy terästankissa hiivasakan kanssa 60 päivää eli kaksi kertaa niin kauan kuin tavallinen prosecco. Se on myös aina vuosikertaviini, toisin kuin tavallinen prosecco.

Ivana Helsinki Kiss Prosecco Rosé Extra Dry 2020.
DOC Prosecco, Italia; 90 % Glera, 10 % Pinot Noir; 13,99 €. Vegaaninen.

Tuottaja Cantine Riondo
Maahantuoja Beverage Partners Finland

Etiketin mukaan italialaista kuohuviiniä

Rypäleiden mukaan
Glera: rypäle tunnettiin Prosecco-nimellä aina vuoteen 2009 saakka. Glerasta tehdyt viinit ovat melko keveitä ja neutraaleja, niiden aromeissa on päärynää, sitrusta, omenaa, persikkaa, valkoisia kukkia ja joskus jopa saippuaa
Pinot Noir: kirsikkaa, raparperia ja herukkaa, kukkaista hedelmäisyyttä, hapokkuutta ja vähän tanniineja; nuorena mansikkaa ja vadelmaa sekä ruusua, orvokkia ja minttua, kypsytyksen myötä mausteita, paahtoleipää, vaniljaa sekä nahkaa

Ruokana sellaisenaan

Lyhyesti: marjaisen hapokas kuohuviini

Kommentit

M: Kauniin persikanpunaisen kuohuviinin tuoksussa on vadelmaa ja metsämansikkaa - tai oikeastaan mieleen tulevat mansikat kermavaahdolla tai prinsessakakun päällä oleva marsipaani, vaikka tuoksu ei varsinaisesti olekaan makea. Viinin maku on kuiva, marjainen ja hapokas, alun sitruksinen purskahdus muuttuu kielellä vadelmaisuudeksi ja hennon mausteiseksi jälkimauksi. Gleran päärynäisyyden tunnistaa kyllä, mutta roseeproseccoille tyypilliseen tapaan pinot noir ryhdistää kokonaisuutta ja tuo siihen marjaista hapokkuutta. Suutuntuma on oikeastaan aika kermainen.

Viini on varsin mukava. Toisaalta se on kepeää ja kivaa juotavaa ihan sellaisenaan kauniina kesäpäivänä, toisaalta se voisi sopia hyvin vaikkapa piknikille tai jopa ruokapöytään alkupalojen tai sushin seuraksi (ja tietenkin uuden Ivana Helsingin mekon kanssa). Arvosanaksi se saa +.

J: Viini on väriltään persikanpunainen. Tuoksussa on metsämansikkaa, makeaa vadelmaisuutta sekä aavistus sitruunalimonadia. Maku on kuivempi kuin mitä tuoksu antaa olettaa, siinä on tuoksun aromien lisäksi päärynää ja sitruksista hapokkuutta. Maussa on myös hieman punaherukkaa, joka lienee peräisin pinot noirista. Jälkimaku on hapokas ja punamarjainen, jopa hieman karpaloinen. Siinä on myös kevyttä mausteisuutta.

Viini menee hyvin sellaisenaan, mutta se voisi sopia myös antipaston ja sushin seuraksi. Kevyet kanaruoatkin saattaisivat käydä sen kanssa. Arvosanaksi annan +.