-->

30. syyskuuta 2017

Mikä viini! 2017: Wine Gallery Suomi 100 -illallinen 19.9.2017

Mikä viini! -festarit juhlistivat Suomi 100 -juhlavuotta Wine Gallery -illallisella päivää ennen festarien alkua. Tarjolla oli kaksi Arto Rastaan suunnittelemaa menuvaihtoehtoa: Juhlat maalla ja Juhlat kaupungissa. Marjut nappasi Kallion kirjeenvaihtajan mukaan syömään Juhlat maalla -menun (39 € + juomat 25 €).


Koskenkorva SATA -aperitiivi

Aperitiivina tarjoiltiin Koskenkorva Sadasta ja Wine Gallery Bordeaux Blanc -valkoviinistä tehty, tillillä maustettu drinkki. Ihmettelimme jonkin aikaa sen makeutta, sillä se ei tuntunut olevan vain valkoviinin ansiota ja myöhemmin selvisikin, että drinkki oli makeutettu sokeriliemellä. Ei paha laisinkaan, makeudestaan huolimatta drinkki oli raikas ja mukavan tillinen.


Voileivät kolmella eri täytteellä
Wine Gallery Suomi Finland 100 Champagne Brut

Alkupaloiksi tarjottiin herkullisia voileipäsiä, joiden täytteenä oli savusärkeä, perunaa ja kananmunaa sekä suolalihaa ja piparjuurismetanaa. Eipä olisi uskonut, että särki voi olla niin hyvää - toisaalta savustamalla harvemmin epäonnistuu. Peruna ja kananmuna toimivat myös erinomaisesti, itse emme olisi varmaankaan koskaan tajunneet kokeilla keitettyä perunaa leivän päällä. Lisäksi suolalihaleipä piparjuurismetanoineen oli taivaallista. (Olemme varmaan aiemminkin maininneet, että Marjut rrrakastaa piparjuurta.) Vaikea valita, mikä leivistä oli paras, sillä niitä kaikkia olisi voinut napostella vaikka kuinka paljon.

Pirteän hapokas ja hedelmäinen samppanja toimi hyvin sellaisenaan ja alkupalojen seurana.


Siikapyörykät ja siianmätikastiketta
Wine Gallery Suomi Finland 100 Bordeaux Blanc

Siika valmistettiin perinteiseen suomalaiseen maalaistyyliin pyöryköiksi. Ennen riesana olivat raa'an järvikalan välityksellä leviävät lapamadot, joten kypsentäminen oli tarpeen ja jauhamalla kalasta sai käytettyä mahdollisimman paljon. Nykyisin lapamadoista ei onneksi tarvitse murehtia. Kalapyöryköiden herkkää makua täydensi loistavasti kastike, jonka olisi voinut nuolla lautaselta, jos vain olisi kehdannut.

Marjut selvisi Sauvignon Blanc/Semillon-viinistä kunnialla ja täytyy myöntää, että kepeä ja raikas viini sopi hyvin kalapyöryköiden kanssa.


Perinteinen tuhti ja tumma riistapata katajanmarjaperunoilla
Wine Gallery Suomi Finland 100 Bordeaux Rouge

Illan pääruoka tarjoiltiin Sarpanevan padoista ja jaettiin vierustoverien kesken. Itse riistapata oli täyteläistä ja niin perinteistä kuin sen odottikin olevan, mutta (muuten ihan hyvät) perunat eivät maistuneet kovinkaan katajanmarjaisille. Kahvin ja avecin aikana kuulimmekin suoraan Arto Rastaalta, että keittiö oli ilmeisesti unohtanut perunoiden katajanmarjavoilla valelun.

Herukkainen ja pehmeän tanniininen viini oli riistapadalle sopiva kumppani, mutta jäimme miettimään, kuinka katajanmarjaisuus olisi kompannut viiniä. Pitänee kokeilla reseptiä kotona (ja kokkailla lisäksi Juhlat kaupungissa -kokonaisuus, koska siihen emme nyt päässeet tutustumaan).


Jaloviina Tammi -tervajäätelöä ja marinoidut mansikat
Kahvi ja avec

Jälkiruoka korvasi kuitenkin pääruoan pienet puutteet. Tervajäätelö on ehkä parasta jälkiruokaa ikinä ja mansikoiden makeus komppasi hyvin tervaisuutta. Hyvä jälkiruokaviini olisi täydentänyt kokonaisuutta, mutta jälkiruokaviiniä ei Wine Gallery -sarjassa valitettavasti ole.

Kahvin kanssa avecina tarjoiltiin Jaloviina Tammea. Marjut ei pahemmin piittaa väkevistä edes kahvin kanssa, mutta ilmeisesti fiskarilaisesta tammesta tehdyssä tynnyrissä kypsytetty juoma sopi aveciksi siinä missä konjakkikin.

Summa summarum

Wine Gallery Suomi 100 -illallinen oli hieno kokemus ja katajanmarjakämmistä huolimatta ruoka oli mainiota. Jälleen kerran alkupalat ja jälkiruoka varastivat shown, ja Wine Gallery -viinit täyttävät myös hyvin tarkoituksensa: ne ovat kohtuuhintaisia viinejä, joita kelpaa ostaa juhlapöytään vaikkapa itsenäisyyspäivän juhliin.

PS: Itse kokkailimme Suomi 100 -viinien seuraksi lohi- ja pororullia ja karjalanpaistia.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti