-->

19. syyskuuta 2017

Norex Grand Open Tasting 14.9.2017

Norex Selected Brands järjesti viime vuoden tapaan Grand Open Tasting -kiertueen. Kävimme Helsingin tapahtumassa Virgin Oil Co.:ssa 14.9.2017.

Olimme ilmoittautuneet yhteen tastingiin/master classiin, mutta päädyimme loppujen lopuksi kolmeen - ensimmäiseen niistä vain parin minuutin varoitusajalla, kun tastingissa ilmoitettiin olevan vielä vapaita paikkoja nopeimmille kiinnostuneille.

Maison Louis Jadot Ensimmäisessä tastingissa tutustuimme Maison Louis Jadot'n. Louis Jadot on Ranskan Bourgognen alueella toimiva, vuonna 1859 perustettu viinitalo.

AC Chablis 2015
(100 % Chardonnay; 23,89 €)

Tastingin kaksi ensimmäistä viiniä vaihtoivat paikkaa, joten ensimmäisenä viininä oli Chablis. Sen tuoksu oli hapokas ja aavistuksen mineraalinen, tammikypsytyksen tuomaa voita oli hillitysti. Tuoksun hedelmäisyys kallistui greipin ja ananaksen suuntaan. Myös maussa oli greippiä ja aavistus hedelmäistä makeutta, suutuntuma oli öljyinen.

Hillitysti tammitettu Chablis oli Marjutin suosikkivalkoviini.

Les Petites Pierres Chardonnay 2015
(100 % Chardonnay; 19,96 €)

Seuraava viini oli astetta raskaampi ja täyteläisempi kuin edellinen. Sen tuoksu oli mineraalinen ja öljyinen, paahteinen ja trooppisen hedelmäinen. Vaikka viinistä huomasi tammen käytön selvemmin kuin ensimmäisestä, se oli silti mukavaa, hedelmäistä ja greippistä kulauteltavaa.

Chassagne-Montrachet 1er Cru Morgeot Clos de la Chapelle
(100 % Chardonnay; n. 50 €)

Kolmas valkoviini oli myöskin runsain. Sen tuoksussa oli selkeästi tammen tuomia aromeja, paahteisuutta ja voita, mineraalisuutta ja kypsää, greippistä hedelmää, samoin maussa. Tyylikäs viini sopisi myös varastoitavaksi.

Roteva Chardonnay oli Jussin suosikkivalkoviini.


Les Petites Pierres Pinot Noir
(100 % Pinot Noir; 19,96 €)

Valkoviinien jälkeen oli Pinot Noirien vuoro. Niistä ensimmäinen oli jo mukavan rapsakka: sen tuoksussa oli mukavasti hapokkuutta, puolukkaa ja karpaloa, samoin maussa. Kuivassa ja mausteisessa maussa tanniinit pääsivät puraisemaan jo jonkin verran, mikä ei aina ole Pinot Noirien kanssa niin varmaa. Tämä oli selkeästi ruokaviini.

Pernand-Vergelesses Clos de la Croix de Pierre
(100 % Pinot Noir; 35,91 €)

Toisen punaviinin tuoksussa oli tuttua punaista kirpeää marjaa ja niiden lisäksi vaniljaa, kinuskia, yrttejä ja mausteita. Maussa huomasi puolukan ja karpalon lisäksi hyvin nuoret, pirteät tanniinit.

Tämä oli Jussin suosikkipunaviini.

Clos Vougeot Crand Cru 2007
(100 % Pinot Noir; n. 120 €)

Kolmannesta viinistä huomasi hyvin, kuinka se on ehtinyt kehittyä kymmenen vuoden aikana. Sen tuoksun ja maun marjat olivat edellisiä viinejä makeampia, karpalohilloa ja puolukkasurvosta. Tuoksussa oli marjojen lisäksi hieman savua. Viinin maku oli maukas ja sen tanniinit olivat ehtineet pehmentyä mukavasti.

Tämä oli Marjutin suosikkipunaviini (hintaa tietämättä).

Casa Agrícola Alexandre RelvasSeuraavaksi huomasimme päätyneemme Portugali-aiheiseen tastingiin. Mikäs se siinä - Portugalin viinit ovat osoittautuneet viime aikoina kiinnostaviksi ja varsin suunmukaisiksi eivätkä Casa Agrícola Alexandre Relvasin viinit olleet poikkeus. Viinitalo sijaitsee Alentejon alueella ja tuottaa viinejä perinteisistä portugalilaisista lajikkeista.

Herdade São Miguel Colheita Seleccionada White
(Antão Vaz, Verdelho, Viognier; 11,99 €)

Ensimmäisen valkoviinin tuoksu oli raikas ja aromaattinen. Siinä oli kypsää, vaaleaa hedelmää, valkoherukkaa, jonkin verran hedelmäkarkkia ja pirteää limeä. Maku myötäili tuoksua. Jos vielä olisi kesä, tämä olisi loistava kesäviini.

Art.Terra Curtimenta
(Antão Vaz, Arinto, Viognier; 16,99 €)

Kaksi seuraavaa valkoviiniä olivat (ehkä hieman yllättäen) oransseja viinejä, toisin sanoen normaalista valkoviinistä poiketen viinistä puristettu mehu on saanut käydä yhdessä rypäleiden kuorien kanssa.

Niistä ensimmäisen tuoksu oli täyteläinen ja siinä oli makeaa hedelmää, aprikoosia, mandariinia ja mausteita, Marjutin mielestä myös jotain umamista (tomaattia!?). Myös viinin maku yllätti: se oli kuiva ja mineraalinen, kohtalaisen hapokas ja hedelmäinen, mutta siinä oli havaittavissa jopa suolaisia ja sherrymäisiä hieman oksidoituneita vivahteita. Jälkimaku muistutti sokeritonta lakkamehua. Oikein mielenkiintoinen viini.

Art.Terra Amphora White
(Arinto)

Toisen oranssin viinin tuoksu oli runsas, siinä oli lakkahilloa, appelsiinia, herukkamehun mäskiä ja kypsiä hedelmiä sekä hieman suolaisuutta. Maku oli edellisen viinin tapaan kuiva ja raikkaan appelsiinin lisäksi myös siitä erotti sherrymäistä oksidoituneisuutta, rusinaa ja mineraalisuutta. Oikein mielenkiintoinen viini tämäkin.


Herdade São Miguel Colheita Seleccionada Red
(Alicante Bouschet, Cabernet Sauvignon, Syrah, Touriga Nacional; 11,99 €)

Ensimmäisen punaviinin tuoksussa oli punaista marjaa ja kinuskia, mausteita ja pippuria. Sen maku oli yllättävän kevyt ja hapokas sekä myöskin marjainen, mausteinen ja aavistuksen pippurinen. Viini oli helppoa kulauteltavaa ja sopisi hyvin ruokapöytään monen ruoan seuraksi.

Art.Terra Amphora Red
(Aragonez, Moreto, Trincadeira)

Toisen punaviinin tuoksu oli hilloisen makea ja herukkahyytelöinen sekä aavistuksen parfyyminen. Sen tanniinit olivat pehmeät ja maku kypsän marjainen ja mausteinen, jopa jouluinen. Mukava, rustiikkinen viini.

Art.Terra Organic
(Syrah, Touriga Nacional; 16,99 €)

Viinin valmistuksessa ei ole käytetty puuta, mutta sen tuoksussa oli silti aavistus vaniljaa, sen lisäksi marjaa, mausteita ja pippuria. Viinin marjainen maku oli mukavan rapsakka, pehmeän tanniininen ja maukas. Tämä viini sopisi pitkään haudutetuille pataruoille.

Château LoudenneKolmantena ja viimeisenä oli viimein vuorossa tasting, johon olimme ilmoittautuneet eli Norexin uuden viinitalon Château Loudennen Bordeaux-viinien tasting.

Château Loudenne Blanc 2015 ja 2014
(22,49 €)

Ensimmäisenä pääsimme vertailemaan talon valkoviinin vuosikertoja 2015 ja 2014. Jos oikein bongasimme, niin vuosikerta 2015 on 90 % Sauvignon Blancia ja 10 % Semillonia, kun taas vuosikerta 2014 on 60 % Sauvignon Blancia ja 40 % Semillonia.

Molempien viinien tuoksussa oli herukkaa, karviaista, hieman raakaa ananasta ja Jussin mielestä jopa Brie-juustoa. Maku oli raikas ja hedelmäinen, karviaista ja nallekarkkia. Vuosikerta 2014 oli odotetusti kypsemmän hedelmäinen kuin 2015. Molemmat olivat tyylikkäitä, selkeitä viinejä.


Château Loudenne Cru Bourgeois 2014, 2012 ja 2009
(27,99 €)

Punaviiniä oli tarjolla kolme vuosikertaa: 2014, 2012 ja 2009. Niiden tuoksussa oli tummia marjoja, mausteita, hieman vaniljaa ja vuoden 2009 viinissä jopa aavistus minttua. Maku oli tanniininen - tanniinit toki pehmenivät vuosikertojen vanhentuessa ja viinin kehittyessä. Vuosikerta 2009 oli jo varsin tasapainoinen, luumuinen ja maukas.

...ja ne muut


Tastingit olivat varsin antoisia ja mielenkiintoisia (varsinkin Portugali!). Niiden lisäksi ehdimme maistella muutamia juomia omaan tahtiin.


Nicolas Feuillatten samppanjoihin voi aina luottaa. Vuosikerran 2006 Blanc de Blancs, Blanc de Noirs ja Palmes d'Or olivat erinomaisen hyviä tapoja aloittaa ilta.
Crudo Catarratto-Zibibbo jäi kesällä mukaan Tukholman-reissulta, ja nyt pääsimme maistamaan sarjan Proseccon ja Rosaton. Syksymmällä on tulossa myös punaviini täydentämään hyvän hinta-laatusuhteen sarjaa.Tastingien lomassa lanseerasimme väliviskin käsitteen. Glen Morayn erikoisuutena oli Chardonnay-tynnyrissä kypsytetty viski eivätkä Few'n Rye ja Bourbon jääneet yhtään sen huonommiksi.

Kiitos jälleen kutsusta, Norex Selected Brands! Meillä oli loistava iltapäivä ja ilta hienojen juomien parissa.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti