5. joulukuuta 2017

Brinkhall's Suomi 100 Sparkling Brut 2016Mikä viini?
Brinkhall's Suomi 100 Sparkling Brut 2016 (Suomi; omena; 30,00 €)

Minkä kanssa nautittu?
Sellaisenaan

Mitä etiketti lupaa? 
Perinteisellä samppanjamenetelmällä tehtyä, sakkojen päällä kypsytettyä omenakuohuviiniä

Viini muualla 
Brinkhall Sparkling

Muuta
Vuonna 2015 perustettu Brinkhall Sparkling avasi viime maaliskuussa Naantaliin tehtaan ja myymälän. Yritys valmistaa omenoista kuohuviinin lisäksi jääviiniä ja väkevöityä viiniä.

Kommentit 

M: Tätä omenakuohuviiniä olen halunnut maistaa sen jälkeen, kun siitä alunperin kuulin. Palkitaanko odotus?

Viinin väri on kaunis, pronssiin vivahtava tummahko kullankeltainen. Sen tuoksu on houkutteleva: vastapuristettua tuoretta omenamehua (ei mitään kaupan tusinaomenajuomaa) ja vastakeitettyä omenasosetta, hieman sitrusta ja pieni aavistus paahtoleipää. Raaka-aineena käytetyt omenat ovat säilyttäneet hyvin arominsa.

Viinin maku on nimen mukaisesti kuiva, ehkä jopa hieman hapan, eikä - ikävä kyllä - vastaa täysin tuoksun luomia odotuksia, tuoksun lupaama runsas, herkullinen omenaisuus jää puuttumaan. (Jään myös miettimään, olisiko ehkä hitusen enemmän sokeria kuin nykyiset 14 g/l sittenkin paikallaan pyöristämässä makua vai onko juuri tällainen rutikuiva tyyli sittenkin parempi.) Vaikka maku onkin pieni pettymys, Brinkhall Sparkling on kuitenkin parempaa kuin monet herukkapohjaiset marjakuohuviinit, ja omena tuntuu varsin potentiaaliselta vakavastiotettavan hedelmäkuohuviinin raaka-aineelta. Jälkimaku on joka tapauksessa omenainen ja siinä lisäksi hieman hiivaisuutta. Vaikka Brinkhall Sparkling on kotimaista ja käsityönä tehtyä, 30 € hinta tuntuu jokseenkin tyyriiltä, joten arvosanaksi viini saa 0.

J: Viini on väriltään kullankeltainen. Tuoksussa on kypsää omenaa, omenahilloa, hunajaa ja hieman sitrusta. Kuivassa maussa on vihreää omenaa ja sitrusta. Jälkimaussa on omenaisuuden lisäksi hieman hunajaa ja hiivaa. Kokonaisuus muistuttaa brittiläistä kuivaa omenasiideriä. Viini sopinee parhaiten aperitiiviksi, mutta se voisi käydä myös kylmän joulukinkkusiivun tai pehmeiden juustojen seuraksi. Korkeahkon hinnan vuoksi annan arvosanaksi 0.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti