23. joulukuuta 2017

Finnviini Kaamos

Näytepullo / Finnviini


Mikä viini?
Finnviini Kaamos (Suomi; puolukka, hunaja, glögimausteet; 15,49 €)

Minkä kanssa nautittu?
Sellaisenaan

Mitä etiketti lupaa? 
Aromatisoitua marjaviiniä, puolukka-hunajaglögiä

Viini muualla 
Finnviini

Muuta
Kaamos valmistetaan käyttämällä puolukoita, minkä jälkeen viini maustetaan hunajalla ja glögimausteilla. Viini sisältää alkoholia 5 % ja sokeria 150 g/l.

Kaamos on menestynyt myös Viini-lehden ja Helsingin Sanomien arvioissa.

Kommentit 

M: Joulua odotellessa glögiä tarjotaan joka puolella vähintäänkin riittävästi. Työpaikalla ei voi välttyä makealta mehuglögiltä ja ravintoloissa on tarjolla omia, enemmän tai vähemmän tuhteja terästettyjä glögejä... Joulukuu kuluu sujuvasti niin, että ensin jäähdytellään höyryävän kuumaa juotavaa sopivan lämpöiseksi ja lopuksi kaivellaan rusinat ja mantelit mukin pohjalta.

Jos (ja kun) perinteinen glögi alkaa kyllästyttää, kannattaa testata Finnviinin Kaamos.

Perinteisistä glögeistä poiketen Kaamos maistuu hyvin sellaisenaan ilman höysteitä ja jopa jääkaappikylmänä. Sen tuoksu on makean glögimausteinen, kanelinen ja kaardemummainen, mutta myös puolukkaisen kirpeä. Maussa glögimausteet tuntuvat miedommin, päällimmäisenä tuntuu raikas puolukkaisuus ja makea hunajaisuus ja niiden lomassa ehkä jopa hieman Jouluomena-limonadista (joka on lemppariani!) muistuttava pienoinen inkiväärin puraisu.

Voimakkaan makuisten, joskus jopa tunkkaisten glögien rinnalla Kaamos on loistavaa vaihtelua. Se on tarpeeksi glögimäinen näin parhaimman glögisesongin aikaan, mutta maistuisi varmasti muulloinkin kuin jouluna, esimerkiksi jälkiruokien kanssa. (Me testasimme sen Cheers, mate! -illastamme tuttujen taateli-riisimuropalojen seurana, mutta miksei jokin puolukkainen herkku kävisi myös.) Arvosanaksi glögi/viini saa ++.

J: Kaamoksen tuoksussa on perinteisiä glögimausteita kuten kanelia ja neilikkaa. Puolukka ei tuoksu yhtä vahvasti kuin glögimausteet, mutta sen erottaa kyllä niiden alta. Maussa puolukka sen sijaan korostuu ja glögimausteet jäävät taka-alalle. Maussa on aluksi myös hunajaista makeutta, mutta se vaihtuu pian puolukan kirpeyteen. Jälkimaku on puolukkainen. Kaamos saattaisi sopia esimerkiksi joulutortun kanssa. Puolukan ansiosta se saattaisi sopia jopa ruokajuomaksi rasvaisen savulohen seuraksi. Arvosanaksi annan ++.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti