Bodegas Piqueras Gold Label 2016 ja naudan ulkofilettä portviinikastikkeen kera

Näytepullo / Rosa Viini & Ruoka, Rosa viininmaistaja -yhteistyö


Bodegas Piqueras Gold Label 2016
DO Almansa, Espanja; 70 % Monastrell, 20 % Garnacha Tintorera, 10 % Syrah; 14,99 €

Tuottaja Bodegas Piqueras
Maahantuoja Cisa Drinks

Etiketin mukaan espanjalaista punaviiniä

Rypäleiden mukaan
Monastrell (Mourvèdre): maanläheistä makua, aluskasvillisuutta, nahkaa, eläimellisyyttä, pehmeitä punaisia hedelmiä, kypsiä puutarhamarjoja ja marjojen kuoria, yrttejä, suklaata, kahvia, minttua, tryffeliä
Garnacha Tintorera (Grenache): mausteita, marjoja, makeutta, hilloa, hedelmää, yrttejä, savua, nahkaa, vähän tanniineja
Syrah: tanniineja, marjoja (kirsikkaa, vadelmaa, luumua, karhunvatukkaa; kuumilla alueilla jopa hillomaista marjaisuutta), mausteita (neilikkaa, pippuria, valkopippuria), suklaata, kahvia, nahkaa, tupakkaa ja savua

Ruokana naudan ulkofile, uunissa paistettu juuriselleri ja portviinikastike

Lyhyesti: pippurinen ja pehmeä pihviviini

Kommentit

M: Tummanpunaisen viinin tuoksu on marjainen ja mausteinen, kypsien tummien marjojen seurana on pippurista mausteisuutta, yrttejä, hillitysti vaniljaa ja aavistus nahkaa. Myös viinin maku on tumman marjainen ja pippurinen. Tanniinit ovat pirteät ja hapokkuuttakin on jonkin verran, sillä vesi herahtaa kielelle.

Ruoan kanssa viini kävi hyvin, varsinkin mehevän pehmeäksi paistunut selleri tuntui olevan sille loistava pari ja medium-kypsä pihvi pehmensi tanniinit miellyttävän pehmeiksi. Kaiken kaikkiaan viini on mehevä ja mukavan hedelmäinen ruokaviini. Arvosanaksi se saa 0.

J: Syvän tummanpunaisen viinin tuoksussa on kypsää tummaa marjaa, karhunvatukkaa, mausteisuutta, paahteisuutta ja aavistus vaniljaa. Täyteläinen, keskitanniininen maku toistaa tuoksun aromeja. Maku on hyvin mausteinen ja pitkä jälkimaku kääntyy pippurisen puolelle. Alkoholi lämmittää mukavasti kylmänä syyspäivänä, mutta ei maistu läpi.

Viini sopi hyvin ruoan kanssa. Tanniinisuutta oli tarpeeksi lihalle ja mausteisuus komppasi hieman makeaa portviinikastiketta. Viini kävi mainiosti myös sellerin seuraksi. Se kävisi hyvin grilliruoan kanssa ja miksei myös pataruokien. Arvosanaksi viini saa +.


Naudan ulkofilettä, juuriselleriä ja portviinikastiketta (neljälle)

Alkuperäinen resepti Rosa Viini & Ruoka

600 g naudan ulkofilettä
2 juuriselleriä
0,5 kg karkeaa merisuolaa

Kastike
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 porkkana
kokonaisia mustapippureita, suolaa
valkoviinietikkaa
4 dl lihalientä
2 dl portviiniä *
2 dl omenamehua
2 rkl Maizenaa + 2 tl vettä **

Laita uuni kuumenemaan 250° C asteeseen ja ota ulkofilee huoneenlämpöön odottamaan.

Valmista sellerit: pese sellerit ja leikkaa ne kuorineen neljään osaan. Laita uunipellille tai uunivuokaan karkea merisuola ja aseta sellerilohkot suolan päälle kuoripuoli alaspäin. Kypsennä suolapedillä noin 30 minuuttia.

Valmista kastike: suikaloi sipuli, viipaloi porkkana ja kuori valkosipulinkynnet. Kuumenna leveäpohjaisessa kattilassa tilkka öljyä. Kun kattila on kuuma, lisää leikkaamasi kasvikset pippureiden kanssa. Kuullota aina välillä välillä sekoitellen noin 4 minuuttia.

* Portviiniksi valitsimme edullisen Late Bottled Vintage -portviinin.

Lisää portviini kattilaan ja keitä sitä kasaan noin puolet. Lisää lihaliemi ja omenamehu. Keitä kastiketta hiljalleen kasaan noin 30 minuuttia. Siivilöi kastike ja aseta siirrä puhtaassa kattilassa takaisin liedelle.

** Tarkista tarvittava Maizenan (tai vastaavan tuotteen) tarvittava määrä ja käyttö pakkauksesta: maissitärkkelys on sekoitettava ensin veteen ja suurusteen voi sekoittaa suoraan kastikkeen sekaan.

Sekoita maissitärkkelys ja vesi keskenään ja lisää kiehuvaan kastikkeeseen koko ajan sekoittaen tai lisää suuruste suoraan kastikkeeseen.

Mausta suolalla ja tilkalla etikkaa.

Paista pihvit: leikkaa naudan ulkofilee neljäksi pihviksi. Paista pihvit isolla paistinpannulla öljy-voi-seoksessa noin 3 minuuttia per puoli, jos haluat pihvit mediumina. Ota pihvit pois pannulta leikkuulaudalle vetäytymään muutamaksi minuutiksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Tarjoile vetäytyneet ulkofileepihvit sellerin ja kastikkeen kanssa.

***
Tarjosimme lisäksi myös pihveistä jääneessä öljy-voi-seoksessa nopeasti paistettuja porkkanasuikaleita.