Perelada Stars Cava Brut Reserva 2017

Näytepullo / Fine Brands

Perelada Stars Cava Brut Reserva 2017
DO Cava, Espanja; 45 % Xarel-lo, 30 % Parellada, 25 % Macabeo; 11,99 €
Ympäristöystävällinen: viinitalolla on paikallinen Wineries for Climate Protection -sertifikaatti

Tuottaja Castillo Perelada
Maahantuoja Fine Brands

Etiketin mukaan kunnianosoitus Pereladan linnan kansainvälisen musiikkifestivaalin tähdille

Rypäleiden mukaan
Macabeo: kuiva, keskihapokas, villejä kukkia ja karvasmantelia
Xarel-lo: hapokkuutta, kirpeää omenaa, hedelmäisyyttä, kermaisuutta, joskus kasviksia
Parellada: hedelmäisyyttä, hapokkuutta

Ruokana sellaisenaan

Lyhyesti: perinteisistä rypälelajikkeista valmistettu hedelmäinen ja paahteinen vuosikertacava

Kommentit

M: Cava on espanjalaista, perinteisellä samppanjamenetelmällä tehtyä kuohuviiniä, toisin sanoen se saa kuplansa, kun se käy toisen kerran pullossa. Reserva-cava on lisäksi kypsynyt pullossa vähintään 15 kuukauden ajan. Myönnetään myös näin heti alkuun, että olen suuri cavan ystävä eli jos samppanjaa ei ole tarjolla, valitsen mielelläni cavan.

Perelada Stars -cavan tuoksu on odotetusti runsaan hedelmäinen ja paahteinen. Aluksi tuoksua hallitsee omena, mutta pian siitä huomaa sitrusta ja muitakin hedelmiä kuten mangoa ja persikkaa sekä jopa hieman yrttisyyttä. Myös viinin maku on hedelmäinen ja hapokas, kirpeän sitruksen lisäksi maussa on aavistus mineraalisuutta. Jälkimaussa maistuvat hillottu sitruuna ja hennosti tuoksusta tuttu yrttisyys.

Kaiken kaikkiaan Stars on varsin hurmaava ja herkullinen cava, jonka poksauttamista uudenvuoden juhlissa kannattaa ehdottomasti harkita vakavasti. Jos samppanjat tuntuvat liian kalliilta ja proseccot liian päärynäiseltä hömpältä, cavat tarjoavat loistavaa vastinetta rahoille - niin myös Stars. Se voisi sopia sellaisenaan, aperitiiviksi ja pikkusuolaisten kanssa. Arvosanaksi Stars saa ++.

J: Cavan tuoksussa on paahteisuutta, vihreää omenaa, kypsää sitrusta, hedelmäisyyttä ja valkoherukkaa. Hapokkaan sitruksisessa maussa on paahteisuutta, vihreää omenaa, mineraalisuutta ja hedelmäisyyttä, joka kääntyy hieman trooppisten hedelmien puolelle. Jälkimaku on kypsän sitruksinen, yrttinen sekä mineraalinen ja siinä on myös aavistus voita.

Perelada Stars on laadukas cava, joka sopii vaikka uudenvuoden juhliin. Se menee sellaisenaan alkumaljana tai seurustelujuomana ja sopii myös pikkusuolaisten kanssa. Cavan mineraalisuus toimisi varmaan hyvin äyriäisten kanssa. Voisihan tätä kokeilla myös perinteisen nakkien ja perunasalaatin seurana. Hinta-laatusuhde on niin hyvä, että cava saa arvosanaksi ++.

***
Oikein hyvää uutta vuotta kaikille lukijoille!