Château Pech-Latt Corbières Rouge 2017

Näytepullo / Fine Brands


Château Pech-Latt Corbières Rouge 2017
AC Corbières, Languedoc-Roussillon, Ranska; Carignan, Grenache Noir, Syrah, Mourvèdre, Cinsaut; 14,95 €

Tuottaja Maison Louis Max / Château Pech-Latt

Etiketin mukaan täyteläinen ja roteva punaviini

Rypäleiden mukaan
Carignan: hapokkuutta, tanniineja; lisäksi kirsikkaa, mansikkaa ja vadelmaa, ruusua ja orvokkia, kypsässä viinissä karkkia ja purkkaa ja tammessa kypsytetyssä vaniljaa, kookosta, paahteisuutta ja lakritsia
Grenache Noir: mausteita, marjoja, makeutta, hilloa, hedelmää, yrttejä, savua, nahkaa, vähän tanniineja
Syrah: tanniineja, marjoja (kirsikkaa, vadelmaa, luumua, karhunvatukkaa; kuumilla alueilla jopa hillomaista marjaisuutta), mausteita (neilikkaa, pippuria, valkopippuria), suklaata, kahvia, nahkaa, tupakkaa ja savua
Mourvèdre: maanläheistä makua, aluskasvillisuutta, nahkaa, eläimellisyyttä, pehmeitä punaisia hedelmiä, kypsiä puutarhamarjoja ja marjojen kuoria, yrttejä, suklaata, kahvia, minttua, tryffeliä
Cinsaut: mansikkaa, kirsikkaa, mesimarjaa, omenaa, parfyymia, hedelmää, maanläheisiä ja mausteisia piirteitä; tammessa kypsytettynä vaniljaa, kookosta tai savua ja tervaa, pullossa kypsytettynä seetriä, sikaria, maata, nahkaa (Huom! Talon omilla sivuilla Cinsautia ei listata viinin tiedoissa.)

Ruokana joulukinkku, perunasose ja sinappi-viikunakastike, viskiglaseerattuja porkkanoita, herneitä, luumuja

Lyhyesti: tumman marjainen ja mausteinen luomuviini - Château Pech-Lattin tilalla on viljelty viiniä luonnonmukaisin menetelmin jo vuodesta 1991 alkaen.

Kommentit

M: Pikkujoulukausi on alkanut ja sen myötä myös pohdinta siitä, mitkä viinit sopivat joulupöytään. Languedoc-Roussillonin alueelta tulevan Château Pech-Latt -punaviinin rypälesekoitus kuulosti siltä, että se voisi toimia jouluisten makujen seurana, joten päätimme aloittaa joulukauden ja paistaa sen seuraksi kinkun.

Reunoiltaan violettiin vivahtavan, muuten lähes läpinäkymättömän tummanpunaisen viinin tuoksussa on tummia marjoja, ehkä jopa jouluisiakin mausteita ja orvokkista kukkaisuutta, mutta toisaalta myös jonkin verran rustiikkista maanläheisyyttä. Viinin maku on keskitäyteläinen ja kohtalaisen tanniininen, myös maussa on tuoksusta tuttuja tummia marjoja ja pippurista mausteisuutta sekä paahteisuutta.

Kinkun ja sen lisukkeiden kanssa viini sopii hyvin, varsinkin makeiden porkkanoiden kanssa sen hedelmäisyys toimii ja muutenkin ruoka pehmentää sen tanniineja mukavasti. Kastikkeen Dijon-sinappi on viinille ehkä hieman liian tujua, mutta kinkun kanssa senkin maku miedontuu. Tämän viinin voisi hyvin valita joulupöytään ainakin liharuokien ja ehkä laatikoidenkin kanssa, sillä se on sopivan pehmeä ja hedelmäinen eikä liian tanniininen. Jos Rhônen alueen viinit - kuten se perinteinen Châteauneuf-du-Pape - miellyttävät, niin kannattaa kääntää katseensa myös naapuriin Languedoc-Roussillonin suuntaan. Arvosanaksi viini saa +.

J: Tummanpunaisen viinin tuoksussa on tummaa marjaa, mustaherukkaa, mustikkaa, mausteisuutta ja hieman lakritsaa. Keskitäyteläinen ja kevyen tanniininen maku toistaa tuoksun aromeja. Maussa on myös yrttisyyttä sekä hieman kirsikkaista hapokkuutta. Pitkässä jälkimaussa on mustaherukkaa ja voimakasta mausteisuutta, jopa pippurisuutta.

Viini sopi hyvin makeiden porkkanoiden ja luumun sekä kastikkeen kanssa hedelmäisyytensä ansiosta. Myös suolainen kinkku kävi mainiosti sen seuraksi. Viini sopisi varmasti hyvin joulupöytään ruokajuomaksi hedelmäisyytensä ja pehmeiden tanniiniensa ansiosta. Arvosanaksi viini saa +.


Sinappi-viikunakastike kinkulle


voita
2 rkl vehnäjauhoja
1 dl kinkun paistolientä
2 dl kermaa
1 rkl dijon-sinappia
2-3 rkl viikunahilloa

Ruskista jauhot voissa. Kaada sekaan ensin paistoliemi ja sitten kerma sekoittaen koko ajan. Lisää sinappi. Lisää viikunahilloa maun mukaan sen mukaan,  kuinka makeaa kastiketta haluat. Anna hautua hetki ennen tarjoilua.