Malduguns Savvaļa

Näyte / Alcolux 




Malduguns on latvialainen pienpanimo, joka sijaitsee Raunassa noin sata kilometriä Riiasta koilliseen. Panimon oluista yhdessä Zagovorin kanssa tehty 1984 sai Ratebeerissä muutama vuosi sitten peräti 97/100 pistettä. Onneksi sitä oli aikanaan saatavilla läheisessä ravintolassa. Kyseinen olut ei ole enää tuotannossa.

Savvaļa ("villi") on tehty samannimisen taidenäyttelyn kunniaksi. Kyseessä on hapanolut, joka on käynyt villihiivoilla ja jossa paikallisten metsien puolukat ovat kypsyneet lähes vuoden ajan.


Savvaļa
Latvia; wild ale; 6,7 %

Panimo Malduguns

Panimon mukaan aromeissa on puolukoiden eloisaa tuoreutta ja mietoa brettanomyces-hiivaa.

Oluttyypin mukaan
Wild ale on pintahiivaolut, joka valmistetaan joko kokonaan tai osittain villihiivoilla, joista osa tuottaa olueen happamuutta ja osa välttämättä ei. Tunnetuin näistä villihiivoista on Brettanomyces eli bretta, jota on luonnostaan hedelmien kuorissa. Se tuo juomiin happamuutta sekä maanläheisiä, nahkaisia ja tallimaisia aromeja. (Joissakin viineissä se on toivottua, ja esimerkiksi Château Musar käyttää viineissään bretta-hiivaa.) Oluissa brettan aromeja voidaan myös pitää merkkinä laitteiston kontaminaatiosta, ellei oluessa ole käytetty brettaa tarkoituksella. 

Lyhyesti: raikas ja marjainen hapanolut

Kommentit

M: Olut tuoksuu aluksi hieman funkylle ja marjaiselle ja ensin veikkaan marjaksi karpaloa. Melko lähelle se menee, sillä mausteena on puolukkaa. Puolukan käyttäminen hapanoluessa on nerokasta, sillä puolukka on luonnostaan hapan marja. (Mieleen tulee pari kotimaista puolukkaolutta, mutta muuten siihen ei tunnu kovinkaan usein törmäävän. Harmi.) 

Olut on kevyt ja raikas, puolukkaisesta happamuudestaan huolimatta varsin mukavaa juotavaa, oikeastaan happamuutta on juuri sopivasti. Vaikka puolukan yhdistää ajatuksissaan enemmän syksyyn, Savvala olisi oikein kiva kesäolut.

PS. Nyt kun paksut marjasmoothieoluet ovat muodissa, jään odottamaan vispipuuro-olutta.

J: Olut on sameaa ja oranssia. Tuoksu on kohtalaisen hapan ja marjainen. Siinä on puolukkaa, karpaloa, mansikkaa ja lakkaa sekä hieman veriappelsiinia ja greippiä. Maanläheisyyttä on vain hieman. Maku on kevyt ja raikas. Happamuutta on enemmän kuin tuoksussa. Tuoksun aromeista puolukka on maussa voimakkain. Puolukan ja mallaspohjan happamuus on hyvin tasapainossa. Tuoksu on "funkympi" kuin maku. Savvaļa olisi kiva kesäolut. Arvosanaksi annan +.