Mallaskoski Triple Dry Hopped Triple IPA ja Jeriko Cherry Sour Wild Ale

Näyte / Mallaskoski

Mallaskoski on julkaissut kaksi uutta olutta, joista saimme näytteet. 

Triple Dry Hopped Triple IPA jatkaa Mallaskosken IPA-sarjaa, jossa panimo tekee oman tulkintansa moderneista IPA-tyyleistä. Triple IPA on vahvaa ja voimakkaasti humaloitua IPA-olutta, jossa on yleensä noin 10 % alkoholia. Kuivahumalointi tarkoittaa, että humalaa lisätään olutvierteeseen keiton päätyttyä. Tällöin olut saa paljon humalan aromeja, mutta vähemmän katkeruutta.

Jeriko Cherry Sour Wild Ale puolestaan kuuluu villihiivaoluiden sarjaan, jonka oluet on käytetty belgialaisten villihiivalla käyvien lambicien tapaan omasta jokirannasta kerätyillä villihiivoilla. Tätä oluterää on kypsytetty 12 kuukautta tammitynnyreissä, minkä jälkeen siihen on sekoitettu kirsikkapyrettä ja tuoretta Jeriko Wild Ale -olutta.



Triple Dry Hopped
Suomi; triple IPA; 10,0 %; EBU 70; 5,49 €
Humalat: Simcoe, Citra, Nelson Sauvin
Maltaat: Extra Pale Ale, Amber, Wheat, Oat

Tuhti ja voimakas Triple IPAmme on valmistettu erittäin runsaalla ja avokätisellä humaloinnilla. Paljon hedelmäistä ja mehukasta aromia, mitäpä muuta sitä voisi tällaiselta oluelta kaivata?

Olut on sameaa ja väriltään oranssiin vivahtavan keltaista. Ulkonäkö muistuttaa ananasmehua. Tuoksussa on runsaasti trooppista hedelmää, ananasta, appelsiinia, sitrusta ja mangoa. Täyteläinen maku toistaa tuoksun aromeja, sitruksisuus on rapsakkaampaa kuin tuoksussa ja mukana on myös greippiä. Jälkimakua hallitsee greippi pienellä sitruksisella höysteellä. Alkoholin määrää ei huomaa hedelmäisyyden keskeltä. 

Triple Dry Hopped on oikein hyvä hedelmäinen TIPA.

Jeriko Cherry
Suomi; sour wild ale; 6,4 %; 4,68 €
Humalat: Saaz
Maltaat: Pils, Wheat 

Upean raikas ja hapan olut, joka saa kauniin värinsä ja makumaailmansa aidoista kirsikoista ja panimon omasta villihiivakannasta.

Olut on sameahkoa ja väriltään punaista. Tuoksussa on runsaasti kirsikkaa ja funkya happamuutta, ja kun tynnyrikypsytetyistä, kirsikalla maustetusta lambic-tyylisestä oluesta/kriekistä on kyse, mielessä häivähtää tietenkin pysyvän muistijäljen jättänyt Rodenbach Alexander. Samanlaisiin sfääreihin Jeriko Cherry ei yllä, mutta ei sen tarvitsekaan.

Oluen maku on hyvin kirsikkainen, happamuus tuntuu enemmän kuin tuoksussa. Jälkimaussa kirsikan sekaan tulee hieman puolukkaa. Tammikypsytys on tuonut olueen mausteisia aromeja ja syvyyttä, ehkä myös jonkinlaista kitkeryyttä. Toisaalta olut tuntuu kohtalaisen paksulta ja ryhdikkäältä, toisaalta kokonaisuus on marjaisen raikas. Mehumaisuus on kuitenkin siitä kaukana. 

Jeriko Cherry on luonteikas ja kirsikkainen hapanolut, joka maistuu myös vannoutuneelle IPA:n ystävälle.