Viiniposti & Meripaviljonki // Gustave Lorenz -illallinen 8.11.2021

Viiniposti ehti järjestää loppuvuonna yhden viinintekijäillallisen (79 €), kun alsacelaisen Gustave Lorentzin vientipäällikkö Pascal Schielé saapui kertomaan talon viineistä Meripaviljonkiin 8.11.2021. Edellisen kerran tutustuimme talon viineihin maaliskuisessa etätastingissa.

Vuonna 1836 perustettu Maison Gustave Lorentz omistaa 33 hehtaaria viinitarhoja Alsacen ytimessä Bergheimissä. 12,8 hehtaaria tarhoista on saanut Grand Cru -luokituksen (Grand Cru Altenberg de Bergheim) ja 1,75 hehtaaria Premier Cru -luokituksen (Grand Cru Kanzlerberg). Talo aloitti luomuviljelyyn siirtymisen vuonna 2009 ja sai Ecocert-luomusertifikaatin vuonna 2012.

Alkumalja
Crémant d'Alsace Rose
AC Crémant d’Alsace; 100 % Pinot Noir

Alkumaljana tarjoiltu crémant (eli samppanjan tapaan perinteisellä menetelmällä valmistettu kuohuviini) oli kuiva ja hapokas. Raikkaan marjaisessa maussa maistui vadelmaa ja punaherukkaa, jälkimaussa tuntui sitrusta. Se oli oikein kiva ja gastronominen kuohuviini.

Hummeria ”Waldorf”, hummerikroketti, omenaa, saksanpähkinää ja hummeri-omenasiirappia
L’ami des Crustacés 2020
AC Alsace; 70 % Pinot Auxerrois, 30 % Pinot Blanc; 12,98 €

Kevään etätastingissa oli äyriäisviinin vuosikerta 2019, nyt vuorossa oli tuore 2020.

Viini oli odotetusti kuiva, raikas ja hedelmäinen. Keltaisen omenan, päärynän, greipin ja melonin lisäksi maussa tuntui hieman mineraalisuutta, jälkimaussa taas maistui kypsää sitrusta.

Alun perin ruokana piti olla kuningasrapua, mutta se korvattiin hummerilla - emme valittaneet laisinkaan. Hummeri ja sen hummeripitoiset lisukkeet olivat varsin mainioita jopa hieman äyräisvastaisen Marjutin mielestä ja omenalisuke oli mukavan raikas. Äyriäisten kanssa täsmävalinnaksi kehitetty viini sopi ruoan kanssa kuin gratiini hummeriin.

Paahdettua kotimaista kuhaa, pinaattikreemiä, veriappelsiinia ja fenkoli-voikastiketta
Riesling Grand Cru Kanzlerberg 2017
AC Alsace Grand Cru; 100 % Riesling; 34,40 €

Kevään etätastingissa tästä viinistä vuosikerta 2016, joten oli kiinnostavaa päästä testaamaan tästäkin uutta vuosikertaa. Viini oli ihanan petroolinen ja toki kuiva, mutta samaan aikaan hedelmäinen, hunajainen ja persikkainen aivan kuin rieslingit voivat hurmaavimmillaan olla. Viini tuntui vielä nuorelta eli sitä voisi hyvin jemmailla vielä kymmenen vuoden ajan.

Paistettu kuha oli herkullista ja lisukkeet maukkaita. Viini sopi hyvin kuhan ja pinaatin kanssa, mutta porkkanan kanssa ei ihan niin hyvin.

Miedosti savustettua ankkaa, purjopyree ja tummaa karhunvadelmakastiketta
Pinot Noir Évidence Organic 2018
AC Alsace; 100 % Pinot Noir; 20,20 €

Évidence-sarja on muiden talon viinien tapaan luomua ja sen lisäksi myös vegaanista.

Viinin tuoksussa ja maussa oli hapankirsikkaa ja tummia marjoja, jopa yllättävän tummia marjoja, kun pinot noirista oli kyse sekä mausteita. Viini oli kevyen hapokas ja pehmeän tanniininen, oikein herkullinen ja täyteläinen. Sitä olikin tammikypsytetty noin vuoden ajan uusissa ja käytetyissä barrique-tynnyreissä (225 l), mikä oli pyöristänyt makua, mutta ei kuitenkaan tuonut siihen häiritsevästi vaniljaa.

Miedosti savustettu ankka oli varsin jees, samoin purjopyree ja kastike ja lehtikaali. Pinot Noir tosin oli niin herkullista, että ankka jäi hieman paitsioon, vaikka yhdistelmä olikin klassinen ja hieno.

Maitosuklaa-pot de creme, kahvia ja vadelmaa
Pinot Gris Vendanges Tardives 2010
AC Alsace Grand Cru; 100 % Pinot Gris

Viini oli toimitettu varta vasten illallista varten, joten yritimme pettymyksien välttämiseksi olla pitämättä siitä kovinkaan paljon. Siihen käytetyt rypäleet ovat kasvaneet 40 vuotta vanhoissa köynnöksissä ja ne on kerätty myöhään, jolloin niiden sokeripitoisuus on ehtinyt kehittyä mahdollisimman suureksi.

Viini oli makea, omenahilloinen ja hunajainen. Sokeria siinä oli hillitysti 85 g/l. Riittävä hapokkuus tasapainotti makeutta, joten viini oli miellyttävä kokonaisuus - ja tietenkin pidimme siitä kovasti, mutta harmiksemme viiniä ei oikein taida saada mistään.

Jälkiruoka puolestaan oli hyvin suklainen ja hieman raskas. Se oli sellaisenaan hyvää, mutta yhdistelmä ei ehkä ollut paras mahdollinen.

Summa summarum

Alsacesta tulee yleensä ensimmäisenä mieleen kuiva tai puolikuiva riesling, mutta se on monipuolinen viinialue. Kuten saimme havaita, Alsacesta löytyy sopiva viini hyvinkin erilaisten ruokien seuraksi. Illallinen oli kokonaisuutena erittäin hyvä - voimme suositella sekä Meripaviljonkia että Gustave Lorentzin viinejä.

P.S. Tämä ei ole maksettu mainos, mutta Meripaviljongissa on tällä hetkellä menossa bliniviikot. Listalta saatavien blinien lisäksi viikonloppuisin on blinibrunssi.