Roland Champion Special Club Blanc de Blancs Grand Cru Chouilly Champagne Brut 2011

Onnea meille, sillä blogi täyttää tänään 11 vuotta! Siispä blogauksen aiheenakin on vuoden 2011 samppanja.

Roland Champion Special Club Blanc de Blancs Grand Cru Chouilly 2011 aiheutti vuosi sitten jonkinlaisen pienehkön ostoryntäyksen, kun somessa alkoi kiertää sana siitä, että sen hinta oli laskenut noin 60 eurosta 35 euroon. Onneksi lyhyen matkan päässä on useita Alkoja, joten saimme oman pullon kotiutettua. Samppanja loppuikin nopeasti eikä täydennystä ole tullut edes uuden vuosikerran merkeissä, mutta jos tuottaja kiinnostaa, Alkossa on saatavilla Blanc de Blancs 2013 (joka ei tosin ole Spécial Club -samppanjaa).

Mikä siis on Spécial Club eli Club Trésors de Champagne? Se on vuonna 1971 perustettu pienten samppanjantuottajien järjestö, joka pyrkii tuottamaan hyvälaatuista ja tiukat järjestön sisäiset laatukriteerit täyttävää samppanjaa. Yhdistyksellä on käytössä oma patentoitu pullomalli ja oma pahvilaatikko, jotta samppanjat on helppo erottaa muiden joukosta. Siihen kuuluu tällä hetkellä 28 samppanjataloa eri puolilta Champagnea, ja jokaisella talolla on valikoimassaan tyypillisesti yksi Spécial Club -samppanja.

Roland Champion Special Club Blanc de Blancs Grand Cru Chouilly Champagne Brut 2011
AC Champagne, Ranska; Chardonnay; 35 € Alkossa helmikuussa 2021

Tuottaja Champagne Roland Champion

Etiketin mukaan Spécial Club -samppanjaa

Rypäleen mukaan
Chardonnay: omenaa, sitrusta, melonia, ananasta, trooppisia hedelmiä, pähkinää; viileissä olosuhteissa raikas, hedelmäinen, hapan ja mineraalinen, lämpimissä hedelmäinen, mausteinen, toffeinen, vaniljainen, savuinen, öljymäisen pyöreä; tuo samppanjaan/kuohuviiniin eleganssia

Ruokana sushi

Lyhyesti: paahteinen ja omenainen

Kommentit

M: Kullankeltaisen samppanjan tuoksu on paahteinen ja kypsän omenainen ja samalla raikkaan sitruksinen, toisaalta myös kirpeän sitruunakarkkinen. Samppanjan maku on kuiva, mutta hedelmäinen ja hieman mineraalinen. Trooppisten hedelmien lisäksi makua hallitsee runsas sitrus, jälkimaussa maistuu lemon curd -sitruunatahnaa, kypsää omenaa ja hieman marsipaania. Samppanja on jo mukavasti kehittynyt, mutta 11 vuoden iässä vielä kuitenkin melko pirteä.

Sushin kanssa samppanja sopii hyvin, jos varoo inkivääriä ja wasabia, kun sen hapokkuus ja sitruksisuus pelaavat yhteen rasvaisen lohen kanssa. Samppanja voisi sopia muidenkin kalaruokien kanssa ja se maistuu varsin hyvin sellaisenaankin. Alennuksen jälkeen se ei myöskään ole hinnalla pilattu, joten arvosanaksi se saa ++.

J: Samppanja on väriltään kullankeltaista. Tuoksu on voimakkaan paahteinen, siinä on kypsää sitrusta ja keltaista, hieman oksidoitunutta omenaa. Maku on aluksi runsaan sitruksinen ja hapokas, paahteisuus tulee makuun pienellä viiveellä. Sitruksen ja omenan aromit eivät ole maussa yhtä kypsiä kuin tuoksussa. Maussa on myös hieman mineraalisuutta, joka vahvistuu hapokkaassa jäkimaussa.

Sushin kanssa samppanja sopi melko hyvin, lukuun ottamatta inkivääriä. Wasabin määränkin suhteen piti olla tarkkana. Samppanja menee sellaisenaankin ja voisi sopia myös äyriäisten seuraksi. Arvosanaksi annan ++.