Viinitie // FB-live 26.1.2022: Raja Riesling 2016

Raja Riesling on Viinitien oma viini, jolla on mielenkiintoinen tausta. Viini ylittää nimensä mukaisesti rajan: sen rypäleet kasvavat Ranskan Alsacessa sijaitsevalla pienenpienellä viinitarhalla Pfaffenbergin kukkulalla, ja itse viini valmistuu muutaman sadan metrin päässä Saksan Pfalzissa. Jos tarkkoja ollaan, niin koska Alsacen maakunta on vuosien varrella ollut vuorotellen osa Saksaa ja Ranskaa, viinitarhakin on alunperin saksalainen, ja historiallisten syiden takia viiniä saa kutsua saksalaiseksi. Lue lisää Viinitien sivuilta »

Viini valmistetaan luomumenetelmin. Se käy spontaanisti noin viisi kuukautta ja kypsyy terästankeissa toiset viisi kuukautta ennen myyntiin tuloaan.

Viinitien perustaja ja toimitusjohtaja Toni Immonen ja Heidi Mäkinen MW keskustelivat Raja Rieslingistä Viinitien Facebook Livessä 26.1.2022. Live on katsottavissa Viinitien Facebook-sivulla.

Raja Riesling 2016
Pfalz, Saksa; Riesling; 24,98 €.

Tuottaja Raja / Viinitie

Etiketin mukaan "Rajat ylittävä riesling, jolla on juuret Saksassa ja Ranskassa"

Rypäleen mukaan
Riesling: sitrusta (sitruuna, lime, greippi), omenaa, persikkaa ja aprikoosia, trooppisia hedelmiä, jalohomeen mineraalintäyteistä tai hunajaista vivahdetta, petrolia, kukkaisuutta, hapokkuutta

Ruokana korealaiset letut, joissa täytteenä porsaankylkeä, kevätsipulia ja kimchiä (ohje)

Lyhyesti: runsaan hedelmäinen risukka

Kommentit

M: Kullankeltaisen viinin täyteläisessä tuoksussa on runsaasti kypsiä hedelmiä: sitrusta, persikkaa ja omenaa sekä mineraalisuutta. Puolikuivaa makua (sokeria 17 g/l) tasapainottaa hyvä hapokkuus, ja myös siinä on tuoksusta tuttua sitrusta, persikkaa ja omenaa sekä trooppisia hedelmiä. Samoin jälkimaku on pitkä, sitruksinen ja omenainen. Viini on melko pitkälti juuri sitä, mitä rieslingiltä odottaakin.

Hieman tulisen ja rasvaisenkin ruoan kanssa viini sopii hyvin, toisaalta sen makeus kesyttää kimchin mausteisuutta ja hapokkuus taas leikkaa porsaankyljen rasvaisuutta. Se voisi mennä myös muiden aasialaisten mausteisten ruokien kanssa tai vaikkapa kalaruokien ja salaattien seurana. 

Viiniä tuotetaan pieni erä, joten sen hinta on korkea, mutta toisaalta tällaisia hankkeita tukee ihan mielellään. Arvosanaksi Raja Riesling saa 0.

J: Viini on väriltään kullankeltaista. Aromaattisessa tuoksussa on runsaasti kypsää sitrusta, persikkaa, keltaista omenaa ja mineraalisuutta. Maku on aluksi makeahko ja toistaa tuoksun aromeja. Hyvin pian makuun tulee yrttisyyttä ja mausteisuutta. Sitruksisuus voimistuu jälkimakua kohden ja muuttuu kypsästä runsaan hapokkaaksi. Jälkimaku on pitkä.

Rasvaisen ja hieman mausteisen ruoan kanssa viini sopi hyvin. Se voisi käydä myös rasvaisen kalan tai vieläkin mausteisempien aasialaisten ruokien seuraksi. Viini menee hyvin myös sellaisenaan. Se on erinomainen riesling, arvosanaksi annan ++.