Ravintola Taivaanranta // Blini- ja viskitasting 30.1.2021

Laseissa Teerenpeli Megastar ja Teerenpeli Kulo

Lahdessa sijaitseva, Teerenpeli yhtiöihin kuuluva Ravintola Taivaanranta järjesti 30.1.2021 blini- ja viskitastingin (25 €), jonka veti Teerenpelin Senior Whisky Ambassador Jussi Oinas. 

Matka Lahteen täältä pääkaupunkiseudulta kestää noin tunnin verran junalla ja asemalta on ravintolaan kävelymatkaa vain puolisen kilometriä. Ravintolassa oli sopivasti myös blinibuffet, joten menimme ensin nauttimaan blineistä ja sen jälkeen testaamaan, miten viski ja blinit sopivat yhteen.

Tasting alkoi Taivaanrannan kellarissa sijaitsevan viskitislaamon kiertokäynnillä. Teerenpelin tislaamo rakennettiin vuonna 2002 ja se toimii edelleen. Tislauspannut olivat aikanaan maailman ensimmäiset kellariin mahtuvat tislauspannut. Niiden kehittämisessä oli haasteita pienen koon vuoksi, mutta nykyään saman kokoisia laitteistoja on muillakin tislaamoilla. 

Teerenpelillä on myös Lahden Lotilassa sijaitsevan panimon yhteydessä toimiva uudempi tislaamo, jolla on paljon suurempi kapasiteetti. Vanhan tislaamon lisäksi Taivaanrannan kellarissa on kypsytysvarasto.

Tastingissa maisteltiin kolmea Teerenpelin viskiä: Kaski Single Malt (43 %; 58,65 €), 10 Year Old Single Malt (43 %; 79,28 €) ja Savu Single Malt (43 %; 53,80 €). Viskien seurana oli kolme bliniä, joiden täytteinä oli lämminsavulohta ja smetanaa, Peltola Blue -homejuustoa ja uuniomenahilloa.

Kaski Single Malt on kypsynyt sherrytynnyreissä. Se sai vuoden 2020 International Wine & Spirit Competitionin (IWSC) tuomaristolta 93 pistettä. Kaskin tuoksussa oli kuivahedelmää, omenaa, joulumausteita ja appelsiinia sekä hyvin, hyvin kevyttä savuisuutta. Maku toisti tuoksun aromeja, siinä oli lisäksi rusinaa ja mausteisuutta. 

Kaski sopi mielestämme parhaiten homejuuston kanssa, sillä homejuusto vahvisti mukavasti viskin hedelmäisyyttä (ja neutraloi homejuuston maun, ei-homejuustojen-ystävä Marjut totesi). Kaski kävi kohtuullisen hyvin myös savulohen seuraksi, mutta uuniomenan makeus latisti viskin aromeja.

Teerenpelin vanhin viski, 10 Year Old Single Malt on kypsynyt bourbontynnyreissä (85 %) ja sherrytynnyreissä (15 %). Se sai IWSC 2020:ssä 92 pistettä. Viskin tuoksu muistutti aromimaailmaltaan Kaskia, lisäksi siinä oli sitrusta ja vaniljaa. Mausteisuus voimistui jälkimaussa pippurisuudeksi.

10 Year Old sopi vaniljaisuutensa vuoksi parhaiten uuniomenan kanssa. Se kävi myös savulohen seuraksi eikä ollut huono homejuustonkaan kanssa, tosin juusto korosti viskin mausteisuutta. Se oli Jussin suosikki.

Savu Single Malt on kypsynyt bourbontynnyreissä (80 %) ja Pedro Ximénez -sherrytynnyreissä (20 %). Se sai IWSC 2020:ssä 95 pistettä. Tuoksu oli selvästi savuinen, lisäksi siinä oli kuivahedelmää ja vaniljaa. Maku oli hedelmäinen ja lempeän savuinen. 

Savu Single Malt sopi parhaiten savulohen seuraksi, sillä ruoan ja viskin savuisuudet komppasivat toisiaan. Sen savuisuus jyräsi juuston lähes kokonaan, mutta uuniomenan kanssa se sopi kohtuullisen hyvin. Se oli Marjutin suosikki.

Koska junan lähtöön oli tastingin jälkeen runsaasti aikaa, maistoimme vielä ravintolan puolella kahta viskiä. 

10 yo Bourbon Cask Megastar (43 %; 15 € / 4 cl) pullotettiin Tallinkin samannimisen laivan vesillelaskun kunniaksi. Viskiä tuli laivalle myyntiin vain 350 pullon erä, joka on nyt loppuunmyyty. Megastar oli raikas, sen aromeissa oli vaniljaa, hedelmäisyyttä, lemon curd -sitruunatahnaa ja limepiirakkaa.

Kulo (50,7 %; 13 € / 4 cl; 68,30 €) sai IWSC 2020:ssä huikeat 98 pistettä. Se on kypsynyt seitsemän vuotta sherrytynnyreissä. Kulon makeassa tuoksussa oli pähkinää, rusinaa, kuivahedelmää, luumua ja appelsiinia. Täyteläinen maku toisti tuoksun aromeja, siinä oli lisäksi mausteisuutta ja hentoa turpeisuutta. Erinomainen viski.

Matkamuistoiksi ostimme vielä pari Teerenpelin olutta (3 € / pullo Taivaanrannan myymälässä) sekä Teerenpelin käsidesiä (9,5 €). Muiden tislaamojen tapaan myös Teerenpeli aloitti korona-aikaan oman käsidesin valmistuksen, ja vaikka sen valmistuksessa ei ole käytetty viskiä, raaka-aineeksi tislattuun alkoholiin tarttui pannuista vieno viskinen tuoksu.