Mr. Nebbiolo // Piemonte Special 21.5.2021 ja Mauro Veglio Barolo 2016

Kevään ja alkukesän tapahtumia riittää vielä raportoitavaksi! Mr. Nebbiolo järjesti 21.5.2021 Piemonte Special -etätastingin, jossa oli mukana E. Pira & Figli -viinitalon voimanainen Chiara Boschis. Tasting venyi kolmen tunnin spektaakkeliksi, jossa käsiteltiin kaikkea maan ja taivaan väliltä: naiset viinintuotannossa, Barolo Boys, luomu- ja biodynaaminen viljely, digitalisaatio... Liza in WineWonderland on kirjoittanut teemoista kattavan katsauksen, lukekaa sieltä tarkemmin!

Tilasimme tastingin viinit X-Cellar.comista (6 plo / 340 €; Langhe Nebbiolo 2017:a ja 2018:a näyttää olevan vielä saatavilla, Via Nuova Barolo DOCG 2016:a ei enää.) Tastingin viiniksi sai kuitenkin valita minkä viinin tahansa, joten emme raatsineetkaan korkata tilattuja viinejä, vaan päädyimme avaamaan Nebbiolon useat kasvot -etätastingista viinien vaihtumisen jälkeen yli jääneen Mauro Veglio Barolo 2016:n.

Mauro Veglio Barolo 2016
DOCG Barolo, Italia; Nebbiolo; 41,92 €

Mauro Veglion viinitalolla on viisi viinitarhaa Barolon, La Morran ja Montforte d'Alban alueilla. Barolon lisäksi talo tuottaa myös muita Langhen alueen punaviinejä: Dolcetto d'Albaa, Barberaa ja Langhe Nebbioloa.

Maistamamme viinin rypäleet ovat peräisin La Morran ja Montforte d'Alban tarhoilta. Viini käy terästankeissa ja kypsyy pienissä tammitynnyreissä (joista 15-20 % uusia ja 80 % vanhoja) kahden vuoden ajan.

Tummanpunaisen viinin tuoksussa oli paljon kaikkea: enimmäkseen tummia marjoja (punaherukkaa, hapankirsikkaa, luumua ja viikunaa), yrttisiä mausteita, nahkaa, tervaa sekä kukkaisuutta ja lakritsaa. Viinin maku oli tuttuun tapaan sekä tanniininen että hapokas. Keskitäyteläisessä maussa oli tuoksusta tuttuja marjoja, lakritsaa ja mausteita sekä tammikypsytyksen tuomaa vaniljaa. Jälkimaussa maistui hieman kukkaisuutta ja vaniljaa.

Vuosi 2016 oli Barolon alueella erinomainen, joten ei ihme, että tämäkin viini oli jo nyt oikein hyvässä vaiheessa. Toki se oli vielä nuori ja tanniiniensa takia melko napakkaa juotavaa sellaisenaan eli esimerkiksi riistaruoat tai tuhdit pastat olisivat olleet sille hyviä seuralaisia. Viini toki pehmeni ilmaantumisen myötä eli kannattaa avata se ainakin 2-3 tuntia etukäteen.

Vaikka viini oli jo nyt valmista juotavaksi, sillä oli säilytyspotentiaalia ja sitä voisi hyvin jemmailla vielä useita vuosia.